ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Aprendre dels germans del País valencià.

Penso que la Constitució espanyola no defineix un sistema polític democràtic, sinó un sistema polític de mercat amb el reconeixement d’una sèrie important de llibertats individuals. Aquest sistema es realitza com una oligarquia, el govern d’uns pocs, d’una minoria, còmplices i amb favors mutus entre ells (portes giratòries).

Dèiem, Lluny del cinisme, que «L’actitud d’esquerra la caracteritzarem com de confiança en l’ésser humà, pensen que “l’ésser humà és bo, és la societat que introdueix la maldat”. L’actitud de dretes la caracteritzarem com de desconfiança en l’ésser humà, pensen que “L’ésser humà és dolent, és la societat que ha de contenir aquesta maldat”. Ara bé, tant dretes com esquerres estan disposades a veure què passa, a resoldre el seu conflicte pacíficament, amb raons.»

Seguint  Plató.

Com es produeix el pas de l’oligarquia a la democràcia?. Doncs perquè les classes populars comencen a veure la riquesa d’aquesta oligarquia com a il·legítima i aquests oligarques com uns idiotes. No els suporten. Estem en transició cap a la democràcia.

Al règim democràtic correspon l’home democràtic. Què és primer l’home o el sistema?. L’ou o la gallina?. La gallina incipient. Els sistemes no són persones, són els individus que realitzen el sistema. Per tant, l’home democràtic incipient ha de ser primer. Com és l’home democràtic?.

En un article anterior, Ser de dretes i liberal, avui, no és gaire racional, dèiem que podem entendre la democràcia com un sistema que resol el conflicte entre el pensament de dretes i d’esquerres, el conflicte entre individu i societat, entre bondat i maldat de l’ésser humà. I aquesta superació del conflicte ideològic permet separar ideologia i poder, i així aïllar la dreta oligàrquica i antidemocràtica. En tenim força evidència empírica, per exemple a casa nostra amb la introducció de la democràcia municipal a través dels sistema d’insaculació. És alliçonador veure, segons explica Sobrequés en el seu llibre «Societat i estructura política de la Girona medieval», com a Girona les classes populars cedeixen a les classes superiors (en el món medieval) la implementació del nou sistema. Les classes populars fan les parts dels pastís, però donen a triar primer les classes superiors. Pura saviesa.

L’home demòcrata supera l’oposició ideològica dretes-esquerres, pensa que l’individu és responsable, no només el sistema. El que s’ha dit i escrit aquí a VilaWeb al voltant del tancament de Canal 9 il·lustra força bé la nova manera de pensar. Hi ha responsabilitat individual, i això ens porta a preguntar-nos per l’ànima humana, per la maldat de l’ésser humà i la seva superació, per la construcció de la llibertat interior de la persona. Ser de dretes avui dia és molt racional, imprescindible. La democràcia contempla i busca superar la feblesa humana. Tornem a Sòcrates i a la filosofia clàssica.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de L'ésser humà per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent