París-Barcelona

Comentaris sobre França

Cròniques franceses 4 ? Nacionalisme i extrema dreta

La identificació a França del nacionalisme a l’extrema dreta és probablement el factor que afecta més la percepció de l’independentisme català en aquest país, encara que sigui indirectament. Podem evitar la paraula nació en la nostra comunicació –de vegades difícil ja que la condició de nació és un element important per al dret internacional a l’autodeterminació. Podem utilitzar el terme poble i recordar els principis democràtics. No n’hi ha prou. Libération o Le Monde poden, per exemple, criticar la política nacionalista del govern a Rússia sense anomenar el dret de decidir de cap dels pobles que hi puguin ser oprimits.

D’on ve aquesta identificació tan radical? Deia a la crònica precedent que una reivindicació corsa d’igualtat lingüística podia ser atacada perquè trencaria la igualtat republicana (particularisme nacional contra universalisme francès, malgrat la paradoxa), però no perquè se la considerés forçosament d’extrema dreta. Segons el meu parer, aquesta posició més “moderada” no incorpora la dimensió “extrema dreta” fins als anys 1980 i no durant o immediatament després de la Segona guerra mundial, com es podria imaginar. Potser perquè el sentiment nacional podia ser reivindicat tant per la Resistència com per la Col·laboració amb els alemanys, de manera diferent sens dubte. I la Col·laboració (nacionalista) podia ser certament de dreta però de vegades també socialista. Això pot explicar que després del conflicte, i malgrat els empresonaments i les execucions, hi hagués a França una certa reconciliació “nacional”, amb amnisties i retorns sorprenents[1].

Durant els anys 1950 i 1960, el nacionalisme continua no suposant una única variant ideològica, es conjuga amb posicions diferents perquè hi havia (hi ha) diferents menes de sentiment col·lectiu. Les lluites anticolonials són l’exemple més notable de moviment col·lectiu que agafa la forma nacional(ista) com via moderna i intel·ligible d’expressar-se i fer-se reconèixer internacionalment davant l’imperialisme/nacionalisme que domina fora del seu territori o que assimila altres cultures.

Aquesta percepció més flexible del fet nacional, ja limitada a França per l’universalisme, canvia a partir de l’any 1986. El Front Nacional (FN) guanya 33 escons (5,7%) amb el restabliment del sistema electoral proporcional (retirat més tard). Es diu que François Mitterrand, llavors president, va voler dividir el vot de la dreta per a afavorir el PS. La cosa no havia d’anar més lluny. Ajudat per les declaracions abruptes del seu president, l’FN esdevenia l’espantall ultradretà i sobiranista que, de passada, podia ajudar a valoritzar les politiques de “globalització” dels anys 1980, quan el keynesianisme deixava pas al liberalisme més cru de Reagan i Thatcher. Veient-se potser guanyador en el nou joc, l’Estat francès participa en la desreglamentació comercial i financera internacional (Unió europea, OMC) –treta l’excepció cultural– i modera, en part, el republicanisme tradicional i Gaullista. La posició nacionalista francesa (explícita) es deixa a l’FN essent definitivament identificada a l’extrema dreta mentre que les posicions nacionals (o col·lectives) dels pobles sense estat, ja considerades particularistes, esdevenen, à més, sospitoses d’extremisme.

Aquest escenari pot semblar força negatiu per a una discussió sobre l’independentisme. Però de fet, podem assenyalar també una primera esquerda: ¿No és en aquesta nova etapa que la Carta de les llengües minoritàries serà potser ratificada? Hi tornaré més endavant.

Mentrestant podem demanar-nos ¿què van fer els republicans més clàssics i nacionals francesos? Els Gaullistes influencien a l’interior de l’UMP, els d’esquerres dins del PS o amb el partit de Jean-Pierre Chevènement. Són sobiranistes, centralistes, partidaris de la laïcitat forta, més o menys liberals. Els comunistes són més proteccionistes tot i rebutjant en principi el nacionalisme, cosa que potser enterboleix llur missatge per a molts francesos educats en el republicanisme clàssic. Alguns assenyalen que és així com l’FN ha aconseguit recollir gran part del malestar antiliberal… Tema complex. Tornem al qüestió que ens ocupa: ¿com podem evitar l’amalgama entre drets col·lectius i extrema dreta?


[1] Un exemple: condemnat per col·laboració amb el nacionalsocialisme, en Georges Albertini fou amnistiat el 1948 pel president de la República, Vincent Auriol, que li demanà de tornar, amb discreció, a la seva feina amb el Partit socialista (PS) de l’època. De fet, Albertini fou un dels assessors de polítics més influents dels anys 1950 fins pràcticament la seva mort al 1983. Evolucionant cap al liberalisme, partidari de la Unió europea, podia ser criticat per una dreta nacional(ista) d’antics resistents o pels comunistes, proteccionistes també. http://fr.wikipedia.org/wiki/Georges_Albertini



  1. Crec que en François Mitterand, al afavorir el FN amb les seves polítiques (no sols l’electoral), també volia afablir el PCF. Això ho aconsegui sobretot a la regió del Llenguadoc-Rosselló, on una gran massa dels votants comunistes van convertir-se en carn electoral del FN. Igualment va passar a molts municipis obrers (i a les banlieus de Paris, per exemple).

    Atentament

  2. Els gaullistes eren nacionalistes (ho dic en passat perquè els considero en vies d’extinció), i una expressió molt clara d’això va ser quan Seguin, per oposar-se al tractat de Maastricht, va arribar a dir que “la sobirania estava per sobre de la democràcia” (“per sobre de la democràcia!”: és fort, oi?). Ells sí que posaven la sobirania nacional (dret col·lectiu) per sobre de tot. La diferència és que això només ho saben dir quan parlen de “la seva nació”.
  3. En la regió de Grenoble, amb una població extensa d’origen italià, l’associació nacionalisme i extrema dreta té com a referència la Lliga del Nord, amb les seves posicions conegudes d’intolerància. Un altre fet històric destacable va ser l’actitud de François Mitterrand durant la guerra de Iugoslàvia, en la que ell va ser un dels grans responsables i que a França no se l’ha mai relacionat ni criticat. El seu maquiavel·lisme anacrònic (per raons massa llargues d’explicar) va fer costat al projecte de la Gran Sèrbia per a contrarestar els ex-col·laboradors nazis de Croàcia. Un cop més, nacionalisme (el croata, no el serbi) i extrema dreta tornen a anar junts. Un altre argument que intento defensar quan la discussió gira cap al fet iugoslau, on se’ns acusa de voler provocar una guerra com aquella (collons! per demanar un referèndum?) quan un dels grans culpables va ser el monarca Mitterrand.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per rosercusso | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent