Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 4 de març de 2008

Violència contra les dones: homes implicats (en l’eradicació) i UNSCR 1325

Precisament la setmana que hem conegut la víctima número 20 de la violència masclista a l’Estat, i en el marc de les activitats relatives al dia de la Dona Treballadora (8 de març) he tingut ocasió de participar avui en dos esdeveniments prou rellevants a Brussel.les. Al migdia he estat un dels ponents de la Taula Rodona organitzada pel Consell d’Europa i la Fundació Madariaga titulada Men get involved to combat violence against women. A continuació he estat un dels promotors i conductors del Grup de Treball sobre Acting together for a sustainable peace: National Action Plans for UNSCR 1325, activitat organitzada conjuntament amb la European Peacebuilding Liaison Office. Ambdues sessions han estat altament interessants i s’emmarquen en la voluntat que molta gent tenim de col.locar i mantenir aquests temes al capdamunt de l’agenda política. Pel què fa a les propostes que he fet (segueix…)
les sintetitzo en tres per cada taula. En la primera, dedicada a la implicació dels homes en la lluita contra la violència contra les dones, he esmentat els següents punts:

1. La lluita en favor dels drets de les dones i de la igualtat no pot ser només un afer de dones i per a dones, els homes ens hi hem d’implicar en tant que corresponsables.

2. La lluita contra la violència masclista reclama d’enfocaments multidimensionals que inclouen: legislació, formació, educació, pressupost, capacitat policial, formació específica tant judicial com fiscal, mitjans d’atenció assistencial, …

3. Malgrat que és un problema universal, a cada lloc cal establir mesures i accions específiques. Com a exemple he posat el cas de l’informe sobre feminicidis a Mèxic i Amèrica Central que vaig impulsar fa uns mesos al Parlament Europeu i que finalment va ser adoptat per l’Eurocambra per gairebé unanimitat.

En quant a la segona qüestió, la implementació de la Resolució 1325, les idees que he desenvolupat tenien a veure amb:

a. Proposta de crear la figura de la Representant Especial de la UE per a drets de les dones, una de les funcions de la qual seria vetllar per què les missions exteriors de la UE tinguessin sempre present el contingut de la Resolució 1325.

b. Necessitat d’el.laborar els Plans d’Acció en relació a la implementació de la Resolució 1325 (dels 27 Estats membres només 6 -inclòs l’Estat espanyol- l’han el.laborat).

c. He recordat que en l’Informe sobre Feminicidis reclamàvem a la Comissió que ens presentés un Pla d’Acció sobre com pensava organitzar-se per tal de fer front a la lluita contra els assassinats de dones a tercers països, entre els quals n’hi ha que es troben en fase de postguerra.

Finalment considero especialment rellevant i útil l’informe el.laborat per Maria Villellas i Gema Redondo, de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, titulat precisament An Approach to the Kosovo Post-War Rehabilitation Process from a Gender Perspective (gener 2008).

Font foto: Road Map to 1325, campanya impulsada per diverses ONG i organitzacions que treballen en relació a la Implementació de la Resolució



  1. Raül,
    Gràcies per la informació i, sobretot, pel teu treball. Coincideixo amb tu que en la lluita per la igualtat de les dones, s’han d’incorporar els homes plenament. Depèn de nosaltres també que la dona pugui entrar amb força en la societat, al mateix nivell que els homes.
    salut,
    emigdi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Feminicidis i violència masclista per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent