Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Violacions massives de dones a la RDC: resolució d’Urgència al Parlament Europeu

Novament, un dels tres temes que tractarem avui dijous en la sessió d’Urgències sobre vulneracions de drets humans al món té a veure amb la vulneració de drets de les dones. En aquesta ocasió, el tema són les violacions i altres agressions de caràcter sexual que tenen lloc a la República Democràtica del Congo (RDC) (veure, entre d’altres aquestes informacions segons la BBC). Sobre aquesta qüestió ja vaig presentar fa uns mesos una pregunta a la Comissió (és aquesta). En aquest context, el nostre Grup hem presentat una proposta de resolució (aquesta) que hem negociat amb d’altres grups resultant-ne un text consensuat que, a diferència d’altres ocasions, no ha comportat massa controvèrsies. Així mateix, la línia argumental de la meva intervenció d’aquesta tarda és la següent: (segueix…)


Intervención en plenaria de Raül Romeva,
URGENCIAS: Violación RDC
17 de enero de 2008

El uso de la violencia sexual, y la violación en particular, como arma de guerra no es, lamentablemente, un asunto nuevo, ni en las guerras presentes ni en las pasadas.

No resulta menor el hecho que el Estatuto de Roma que establece la Corte Penal Internacional, de 1998, establezca en sus artículos 7 y 8, que la violación, la esclavitud sexual, la prostitución forzada, el embarazo forzado, la esterilización forzada o cualquier otra forma violencia sexual sea tratado como crímenes contra la humanidad y crímenes de guerra, y que sean igualados en cuanto a tratamiento y persecución a la tortura o la crímenes de guerra graves, sean o no estos crímenes cometidos durante un conflicto armado.

La guerra en la República Democrática del Congo (RDC) muestra hasta qué punto éste es un tema que merece una atención mucho mayor de la que se le ha concedido hasta la fecha. Se cuentan por decenas de miles las denuncias por violación a asalto sexual reportadas anualmente en esa región, muchas de ellas, además, tiene lugar en campos de personas desplazadas o refugiadas, y a menudo son actos cometidos por fuerzas gubernamentales, grupos rebeldes u otras fuerzas.

En este sentido, considero de gran importancia que este Parlamento no sólo condene dichas prácticas sino que inste a las autoridades de la RDC a que ataje, investigue, juzgue y condene dichas prácticas de inmediato, como también que se garantice la protección de víctimas, testigos y familiares.

Así mismo debemos recordar a nuestras propias instituciones que la Resolución 1325 del Consejo de Seguridad de NNUU enfatiza la responsabilidad de los estados miembro de poner fin a la impunidad y perseguir a quienes sea responsables de crímenes contra la humanidad y crímenes de guerra, incluidos aquellos relativos a la violencia sexual u otro tipo de violencia específica contra las mujeres.

Finalmente, me parece también fundamental que, teniendo en cuenta las graves consecuencias que este tipo de violencia comporta, incluida la propagación de todo tipo de enfermedades como el SIDA, la UE prime una política presupuestaria que destine una cantidad sustancial de fondos para proporcionar apoyo médico, legal y social a las víctimas, y que así mismo se primen los programas de empoderamiento de mujeres y chicas con objeto de ayudar a incrementar las acciones preventivas.

Foto: Jan Egeland, màxim responsable per a l’Acció Humanitària de NNUU en una recent visita a la RDC i Uganda en què va denunciar el fet que la violència sexual estava (i està) essent usada com a arma de guerra. Font: AFP/BBC



  1. és molt important que ens definim contundentment en contra d’aquests crims i que les institucions ho facin de manera compromesa dedicant esforços tant humans com econòmics per eradicar la xacra i donar suport a milers de dones que pateixen èn les conseqüències. Un cop viscuda una terrible experiència com aquesta la recuperació és lenta i difícil i més en un entorn com el de la Répública Democràtica del Congo on els prejudicis sexistes encara victimitzen més a les victimes. És molt important que l’Europa defensoara dles drets i la democràcia es pronunciï.
    Gràcies RAül

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Feminicidis i violència masclista per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent