Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Veten una exposició sobre les fosses comunes del franquisme al PE. Simplement, inacceptable.

Ahir els qüestors* del Parlament Europeu van mostrar la seva cara més rància i conservadora en rebutjar la meva sol·licitud de portar a l’Eurocambra una exposició sobre l’exhumació de fosses comunes de la Guerra Civil espanyola.

Vaig presentar la sol·licitud de reserva de l’espai a principis del 2012, juntament amb tota la informació requerida per l’Administració del Parlament Europeu relativa a l’Exposició “Exhumant fosses, recuperant dignitats”. L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) i la Societat de Ciències Aranzadi recull en aquesta exposició el treball que han realitzat al voltant de la investigació de fosses de la Guerra Civil des de l’any 2000. L’exposició s’havia de presentar al Parlament Europeu, Brussel·les, la setmana del 18 al 22 de febrer de 2013.

L’eurodiputat responsable de la resposta, el Sr Higgins (Partit Popular Europeu, Irlanda), ha rebutjat autoritzar l’exposició al·legant que les fotos podrien generar controvèrsia política i que les imatges són impactants.

I esclar que ho són, però més ho és voler-ho seguir silenciant. És inacceptable que una institució democràtica restringeixi la llibertat d’expressió dels eurodiputats i de la societat civil, però més inacceptable és que no es comprometi amb la recuperació de la memòria històrica d’Espanya i d’Europa.

Exposicions com “Exhumant fosses, recuperant dignitats” són crucials per a la reconstrucció de la memòria col·lectiva europea, no es pot al·legar que les imatges són xocants, potser no és xocant que encara avui existeixin aquestes fosses a Europa? Veritat, Justícia i Reparació són els tres principis bàsics del dret internacional per les Víctimes de Violació de Drets Humans, en això s’hauria d’haver basat el Sr Higgins abans de prendre la seva decisió.

Penso fer arribar la meva queixa al President del Parlament Europeu, Martin Schulz, i prendrem, juntament amb les organitzacions implicades, les accions necessàries perquè Europa es comprometi amb la recuperació de la Memòria Històrica a Espanya.

De fet, el vicepresident de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), Marc Antoni González, ha mostrat també la seva perplexitat. Literalment ha dit: “Aquesta actitud és una forma de negacionisme. Els milers de desapareguts de la dictadura franquista formen part de la història d’Europa i per tant són la història de totes i tots els eurodiputats “.

Cal dir també que l?ARMH ha mostrat l’exposició en universitats, centres culturals i nombroses institucions.

Marc Antoni González ha afegit, a més: ?La nostra obligació és que es conegui la veritat de la dictadura franquista i que les seves víctimes puguin exercir els seus drets. Un Parlament que ha acollit exposicions de l’holocaust o de les víctimes del terrorisme, amb imatges molt dures, no pot negar-se a veure la història amb l’argument que hi ha imatges impactants. Des que es va donar la primera autorització sabien que era una exposició sobre les fosses.

Aquesta prohibició frega la censura amb un assumpte de drets humans.”

L?associació porta des del 2000 exhumant desenes de fosses comunes.

(*NOTA: Els qüestors s’encarreguen de les qüestions administratives i financeres que afecten directament als eurodiputats i garanteixen que aquests disposin de les infraestructures necessàries per fer la seva feina.)

 ***

 

COMUNICADO DE PRENSA – Estrasburgo, 6 de Febrero 2013

 

EL PARLAMENTO EUROPEO VETA LA INSTALACIÓN DE UNA EXPOSICIÓN SOBRE LAS FOSAS COMUNES DEL FRANQUISMO

Ayer los  Cuestores* del Parlamento Europeo demostraron su más rancia y conservadora cara al rechazar la solicitud del Vicepresidente del grupo Verdes/ALE y eurodiputado de ICV, Raül Romeva i Rueda, para realizar una exposición sobre la exhumación de fosas comunes de la guerra civil española.

Romeva había presentado a principios del 2012 la solicitud de reserva del espacio y se presentó a su debido tiempo toda la información requerida por la Administración del Parlamento Europeo para que se autorice la Exposición “Exhumando fosas, recuperando dignidades”. La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) y la Sociedad de Ciencias Aranzadi recoge en esa exposición el trabajo que han realizado en torno a la investigación de fosas de la Guerra Civil desde el año 2000.La exposición debía presentarse en el Parlamento Europeo en Bruselas ente el 18 y el 22 de Febrero de 2013.

El eurodiputado responsable de la respuesta, el Sr. Higgins (Partido Popular Europeo, Irlanda), decidió rechazar la exposición alegando que las fotos podrían generar controversia política y las imágenes eran impactantes. Frente a este hecho, Romeva comentó:

“Es inaceptable que una institución democrática restrinja la libertad de expresión de los eurodiputados y de la sociedad civil, pero más inaceptable es que no se comprometa con la recuperación de la memoria histórica de España y de Europa”

“Exposiciones como “Exhumando fosas, recuperando dignidades” son cruciales para la reconstrucción de la memoria colectiva europea, no se puede alegar a que las imágenes son chocantes, acaso no es chocante que todavía hoy existan estas fosas en Europa? Verdad, Justicia y Reparación son los tres principios básicos del Derecho Internacional para las Víctimas de Violación de Derechos Humanos, en esto se debería haber basado el Sr. Higgins antes de tomar su decisión.”

“Elevaremos nuestras quejas al Presidente del Parlamento Europeo, Martin Schulz, y tomaremos las acciones necesarias para que Europa se comprometa con la recuperación de la Memoria Histórica en España”

Por su parte, el vicepresidente de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH), Marco Antonio González, ha mostrado su perplejidad: ?Esta actitud es una forma de negacionismo. Los miles de desaparecidos de la dictadura franquista forman parte de la historia de Europa y por lo tanto son la historia de todas y todos los eurodiputados?.

La ARMH ha instalado la exposición en universidades, centros culturales y numerosas instituciones. ?Nuestra labor es lucha para que se conozca la verdad de la dictadura franquista y sus víctimas puedan ejercer sus derechos. Un Parlamento que ha acogido exposiciones del holocausto o de las víctimas del terrorismo, con imágenes muy duras, no puede negarse a ver la historia con el argumento de que hay imágenes impactantes. Desde que se dio la primera autorización sabían que era una exposición sobre las fosas. Es increíble un acto que roza la censura con un asunto de derechos humanos?, añade el vicepresidente de un colectivo que desde el año 2000 ha exhumado decenas de fosas comunes.

* Los cuestores se ocupan de las cuestiones administrativas y financieras que afectan directamente a los eurodiputados y garantizan que éstos dispongan de las infraestructuras necesarias para llevar a cabo su trabajo. 

 

Foto:Una fotografia de la fossa 4 de La Andaya. Font: Jon URBE/ARGAZKI PRESS.


 1. Però, Raül, la decisió depèn, només, d´un individu? O de quants? Qui són, a més del que cites?… De més partits que del PP?
  Quant falta, encara, per tenir democràcia!!! 
 2. A veure si ets capaç d’aconseguir que facin l’exposició.

  Aquí ja estem servits amb l’entrada de Francisco Franco de la Reial Academia de la Historia. Nomès faltava que a Europa també vaigin així.

  Ànims!

 3. Darrerament he seguit una mica les notícies del Parlament Europeu i he tingut una decepció, perquè em pensava que allà eren més democratas que aqui, pero llastimosament he vist que en molts casos no és aixi.
 4. Noms i congnons del “qüestors”.
  Volems sapigue qui son de quin partit, quines son les seves funcions i el que fan.
  Ni un pass enrrera
  Ciutat de Mallorca
 5. Gràcies, un cop més, Raül per la feina que fas per Catalunya i perque la justícia sigui un fet arreu d’Europa. Per aconseguir aquest obectiu, però, s’ha de fer una feina de corcó. T’agraïm la insistència i perceverància que sempre has demostrat en aquests casos. Alguns polítics europeus no semblen estar a l’alçada de les circumstàncies però la llei i l’ètica, suposadament eurpea, estan del nostre costat. 

  Actuem amb fermesa davant d’aquestes injustícies. Seria útil signar alguna petició/protesta a través d’Internet? 

 6. No podria estar més d’acord que és negacionisme, el mateix negacionisme que impera al regne d’Espanya, on tant el partit hereu de la Falange que hi ha ara al poder com els suposats socialistes porten dècades impedint que s’obrin més fosses i s’investiguin els crims del feixisme. No crec que els hagi costat gaire traslladar la seva voluntat de prohibir al Parlament Europeu. Heu pensat a organitzar una recollida de firmes? Gràcies i ànim, Raül!
 7. Si una notícia d’intolerància com aquesta, envers la feina feta a l’estat espanyol en relació a les exhumacions de victimes i desapareguts de la Guerra Civil, us indigna, imagineu com hem d’estar els familiars de parents desapareguts que, a Catalunya, encara esperem que s’obrin les Fosses.

  Senyor Romeva:

  Està molt bé que es facin exposicions com aquestes a Brussel·les i allà on sigui (aquesta exposició va ser a Barcelona aquest passat novembre), però els qui tenim parents desapareguts, hem hagut de passar a l’acció per començar a crear amb la Universitat de Barcelona un primer Banc d’ADN dels familiars vius.

  Necessitem divulgar aquesta iniciativa doncs és l’única alternativa que tenim davant la inoperància actual de la Generalitat en aquest tema.

  Si anem cap a l’estat propi, necessitem una Llei de Memòria digna, que sistemàticament aporti tot el coneixement que en aquest país tenim per identificar d’una vegada tots els nostres desapareguts.

 8. Estem tristament acostumats que coses com aquesta passin a l’Estat espanyol, on l’herència del franquisme és encara ben present, però que també passin al Parlament europeu és inaudit i vergonyós.
  Cal preguntar-se fins a quin punt tenen encara poder els franquistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política espanyola (des del PE) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent