Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 24 d'agost de 2007

Una delegació del Grup Verds/ALE visita la Xina

Després de diversos mesos de negociació, finalment el Grup Verds/ALE al Parlament Europeu hem aconseguit els permisos necessaris per poder viatjar a la Xina i reunir-nos amb diversos actors socials, ambientals, polítics, mediàtics i artístics d’aquell país. Tant la composició de la delegació com la ruta, així com les persones amb les que ens havíem d’entrevistar, han hagut de ser negociades amb les autoritats xineses, i, si bé hem aconseguit, almenys a priori, incorporar a l’agenda trobades amb determinades persones vinculades al món associatiu i periodístic que no necessàriament són de l’agrat del Partit Comunista Xinès, no hem estat tant de sort quan hem demanat viatjar amb un equip propi de filmografia. Simplement se’ns ha denegat aquesta possibilitat. (segueix…)

Sigui com sigui, la visita, que se centrarà en entrevistes que durem a terme a Beijing i Shanghai, té per objectiu copsar de primera mà el pols que viuen alguns sectors del país a menys d’un any que comencin uns Jocs Olímpics que probablement, i malauradament, seran més notícia per motius de caràcter polític que esportiu. En el programa tenim previst abordar, sobretot, tres grups de temes: situació dels drets humans, aspectes socials, i situació mediambiental.

Sóc dels qui pensa que és indubtable que els progressos que s’estan fent a la Xina en molts àmbits, també en el social i l’ambiental, són importants, però també que són lents, en molts casos contradictoris, i en alguns fins i tot serveixen per amagar d’altres conductes i actituds altament preocupants.

De tot això en volem parlar amb les autoritats xineses, per descomptat, però també amb d’altres actors.

Sigui com sigui tindrem la possibilitat de copsar de primera mà si realment el control sobre les visites oficials externes és tan ferm com d’altres delegacions de caràcter similar han posat de manifest i, sobretot, fins a quin punt podem ser optimistes sobre el fet que els JJOO signifiquin la porta a la modernitat i la democràcia que tantes vegades han proclamat des de Beijing.

El viatge finalitzarà el proper dissabte 1 de setembre.

Font foto:  Campanya en favor de la llibertat d’expressió de Reporters sense Fronteres  1. Espero que el  viatge per la Xina doni bons fruits. Però la raó d’aquesta comentari es posar-te al corrent de que he decidit fer públic un document que vaig elaborar fa algun temps i va ser aprovat per ICV, però que de moment dorm en un calaix, ja que crec que és important per a enfortir el vessant social de la coalició. Vaig tenir la sort de discutir amb tu la proposta inicial. Ara, com veuràs, ha estat ampliat. M’agradaria  conèixer  la teva opinió t’agrairia que els difonguessis.

    Salut.

    http://apuigsole.blogspot.com/2007/08/el-dret-laboral-i-la-flexiseguretat.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Àsia Oriental (DDHH, Xina, Tibet, Taiwan, Birmània,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent