Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Tres notícies (bones), en relació a la igualtat dones-homes

Precisament avui que ens visitava al Parlament Europeu una delegació de les Comissions de Drets de les Dones i Igualtat dels Parlaments Català i Balear, i que hem comptat amb la compareixença de la Secretària d’Estat sueca per a Afers de Treball (amb qui hem parlat de la Directiva sobre Permís de Maternitat),s’han donat tres circumstàncies que em permeto assenyalar com a positives.

Una: La Comissió de Drets de les Dones i Igualtat d’oportunitats al PE, de la qual sóc membre, m’ha nomenat ponent per a l’informe ‘Gender aspects of the economic downturn and financial crisis‘.En breu començaré a treballar-hi. Aspiro a posar de manifest els aspectes claus que afecten les dones, i com es pot (i cal) afrontar les sortides a les actuals crisis (especialment econòmica i financera) des d’una clara perspectiva de gènere.

Dues: Al matí hem votat una proposta de resolució sobre “Mesures comunitàries en suport a la igualtat de gènere per tal de conciliar els drets i les responsabilitats laborals i personals”. Durant la votació s’han adoptat algunes esmenes meves com, entre d’altres, la següent: 16): “Gbis: Disposiciones para garantizar la continuidad de los derechos a la seguridad social durante el permiso. La continuidad de todos los derechos a la seguirdad social (como el derecho a pensión y el derecho a prestaciones por desempleo) es crucial para asegurar que los hombres y las mujeres no quedan expuestos a un mayor riesgo de pobreza por haber opado por la interrupción de sus carreras para cuidar a miembros de la familia. Por consiguiente, esta cuestion no puede dejarse al criterio de los Estados miembros.” De fet, hem guanyat totes les esmenes que hem presentat des de les files progressistes, i el resultat final ha estat contundent: 17 vots a favor, front a zero vots en contra i 13 abstencions (totes del PPE i l’ECR). És a dir, aquest cop la coalició Verds, GUE, ALDE i  S&D ha funcionat. Caldrà veure com es mobilitzen les forces de cara al vot en plenària. En parlaré.

Tres: Per la tarda hem votat una altra resolució, aquest cop sobre ‘Eliminació de la violència contra la Dona’. També aquí hem guanyat totes les esmenes que hi vaig presentar, entre les quals algunes en les que demano a la Comissió i als Estats membres ‘que traten a escala internacional la violencia contra las mujeres y la dimensión de género de las violaciones de derechos humanos, en particular en el contexto de los acuerdos bilaterales de asociación y de los acuerdos comerciales internacionales en vigor y los que se están negociando’. A més a més hem derrotat algunes esmenes precedents del PP que criminalitzaven l’avortament i que s’oposaven als drets de salut sexual i reproductiva. El resultat final també va ser contundent (17 a favor, 4 contra i 4 abstencions). També en aquest cas, per, caldrà veure com el PPE i els conservadors mobilitzen les seves files de cara a la votació en ple.

Tot plegat un bon dia, en termes parlamentaris, per a les qüestions d’igualtat. Compte, però, amb abaixar la guàrdia, que una flor no fa estiu. I les majories en plenària ens podrien donar alguna desagradable sorpresa.

Foto: Campanya de la Presidència sueca en favor de la igualtat dones-homes. Font: Oscar Falk/Image Bank Sweden



  1. Com me n’alegro, Raül!

    I també em fa por que el PP sempre aprofiti el Parlament Europeu per aconseguir el que no aconsegueix a nivell estatal. En aquest cas, em refereixo al tema de l’avortament.

    Això demostra que fas molta falta allà.

    Moltes gràcies per la feina.

  2. Doncs sí que són molt bones notícies.
    Té a veure amb la presidència sueca de la UE?
    Estic segur que podem aprendre molt de les coses (bones) que fan a Suècia des de fa anys i aquí potser ni ens plantegem.

    Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent