Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 15 de maig de 2007

Tractat Internacional d’Armes (ATT): el procés ja ha començat

 

Mentre al Congrés de diputats debaten actualment sobre el contingut d’una Llei d’Armes (veure apunt Llei d’armes: manca d’ambició i de voluntat de lideratge ), a escala internacional ja ha començat el procés cap a l’adopció d’un Tractat Internacional d’Armes (ATT). En efecte, el 6 de desembre de 2006 l’Assemblea General de NNUU va adoptar una resolució (61/89), en la qual es demana iniciar un procés que conclogui amb l’adopció d’un Tractat Internacional d’Armament que hauria de ser jurídicament vinculant. La primera mesura consisteix en la petició per part del Secretari General de NNUU, Ban Ki Moon, als Estats membres en relació a la factibilitat, l’abast i els paràmetres de contingut d’aquest eventual Tractat. Aquesta primera fase resulta crucial ja que establirà les bases per a les discussions intergovernamentals subseqüents. Així doncs (segueix…)


és crucial que els 153 Estats membres que van signar el desembre en favor de la Resolució enviïn al Secretari General propostes ambicioses en base a les quals, després, lògicament caldrà negociar. El debat al Congrés arriba, per tant, en un bon moment, en el sentit que ara toca posar de manifest la veritable voluntat política d’aquest país per encapçalar i liderar el procés cap a un ATT.  

Per altra banda, el problema és que ara com ara només 30 Estats han respost a la petició del Secretari General de NNUU, dels quals 24 són de la UEUE.

Per parlar de tot plegat he convocat avui una reunió a Brussel.les entre alguns/es parlamentaris/es sensibilitzats/des pel tema, ONG com Saferworld, Amnistia Internacional i Oxfam, representants de la Comissió, i funcionaris de la Subcomissió de Seguretat i Defensa. L’objectiu era establir una agenda d’acció per tal que el Parlament Europeu assumeixi un cop més un paper de promotor d’aquesta iniciativa en base a les propostes que ja fa temps que circulen i que les ONG impulsores de la Campanya Internacional han recollit en el document que adjunto en format pdf. 

Malgrat tot, vull recordar que en els darrers tres anys el Parlament ha reiterat la seva aposta per un Tractat Internacional d’Armament ambiciós i jurídicament vinculant, referint-s’hi específicament en els successius informes sobre la implementació del Codi de Conducta de la UEUE que he preparat (i que han estats adoptats) per a la cambra, així com en diverses Resolucions relatives a les relacions amb els Països ACP o sobre el control de les armes lleugeres i petites.

Font foto: BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Armes/Desarmament per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent