Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea, Perú i Colòmbia: la UE posa els interessos de les seves multinacionals per davant dels drets humans

Avui, 11 de desembre 2012, el Parlament Europeu ha votat a favor al controvertit Tractat de Lliure Comerç (TLC) entre la Unió Europea, Colòmbia i Perú. Amb aquesta ratificació, i la dels parlaments de Colòmbia i Perú, el tractat entrarà provisionalment en vigor.

El Grup de Verds/ALE, però, hi hem votat en contra.

Les raons són diverses. Entre d’altres, el vot amplia encara més l’abisme existent entre la retòrica de la Unió Europea sobre els drets humans i la realitat que practica. Precisament ahir, els representants de la Unió Europea van rebre, entre aplaudiment, el Premi Nobel de la Pau. Però avui, quan toca posar en la balança els interessos econòmics i comercials per una banda, i els drets humans per l’altra, els conservadors, socialdemòcrates i liberals no han dubtat a votar en contra dels drets humans. Lamentable.

La societat civil i els sindicats s’han mobilitzat massivament en contra del tractat de lliure comerç. Per als sindicalistes, Colòmbia és el país més perillós del món. El 47 per cent dels assassinats de sindicalistes que tenen lloc en el món, ocorren a Colòmbia, i amb una impunitat gairebé total.

A més, actualment es trepitgen els drets de les poblacions indígenes per implantar grans obres d’infraestructura i mines. S’han fet estudis que evidencien com el tractat de lliure comerç empitjorarà encara més la situació d’aquestes persones. Amb el vot a favor del tractat, els socialdemòcrates han abandonat el seu paper de lluitadors pels drets sindicals. Els grans guanyadors d’aquest tractat, per tant, seran grans empreses europees com Siemens i Telefónica.

Finalment, en el marc de la crisi financera, i precisament quan és més urgent que mai regular el sector financer, és del tot irresponsable promoure una desregulació massiva dels serveis financers, tal i com fa el TLC, la qual cosa obre la gran porta a l’evasió d’impostos i facilitarà el rentat dels diners als narcotraficants.

Podeu trobar més informació sobre la nostra postura en relació a l’acord a: http://www.greens-efa.eu/el-tlc-con-colombia-y-peru-significa-desplazamiento-de-campesinos-y-lavado-de-dinero-8794.html

 

 

ESP 

Tratado de Libre Comercio entre la Unión Europea, Perú y Colombia 

La UE prioriza sus multinacionales ante los derechos humanos.

Hoy, 11 de diciembre 2012, el Parlamento Europeo ha votado a favor al controvertido Tratado de Libre Comercio (TLC) entre la Unión Europea, Colombia y Perú. Los Verdes votamos en contra de este acuerdo. Con la aprobación por la eurocámara, y la de los parlamentos de Colombia y Perú, el tratado entrará provisionalmente en vigor. El Vicepresidente de Verdes/ALE y Eurodiputado de ICV, declaró:

“El voto de hoy amplía aún más el abismo existente entre la retórica de la Unión Europea sobre los derechos humanos y la realidad que practica. Tan sólo ayer, los representantes de la Unión Europea recibieron, con aplauso, el Premio Nobel de la Paz. Pero hoy, a la hora de poner en la balanza los intereses económicos y comerciales por un lado y los derechos humanos por el otro, los conservadores, socialdemócratas y liberales no dudan en votar en contra de los derechos humanos. Esto es muy lamentable.

La sociedad civil y los sindicatos se han movilizado masivamente en contra del tratado de libre comercio. Para los sindicalistas, Colombia es el país más peligroso del mundo. El 47 por ciento de los asesinatos de sindicalistas que acontecen en el mundo, ocurren en Colombia, y con una impunidad casi total. Actualmente se pisotean los derechos de las poblaciones indígenas para implantar grandes obras de infraestructura y minas. Se han hecho estudios que evidencian cómo el tratado de libre comercio va a empeorar todavía más la situación de estas personas. Con el voto en favor del tratado, los socialdemócratas se han despedido sin pena de su papel de luchadores por los derechos sindicales. Los grandes ganadores de este tratado serán sobre todo empresas europeas como Siemens y Telefónica.

A la luz de la crisis financiera parece absurdo que se promueve en el TLC una desregulación masiva de los servicios financieros. Estudios muestran que el tratado abre la gran puerta a la evasión de impuestos. A los narcotraficantes se les facilitará el lavado del dinero. Contradictoriamente, esto se hace cuando a Europa le urge regular su sector financiero.”

http://www.greens-efa.eu/el-tlc-con-colombia-y-peru-significa-desplazamiento-de-campesinos-y-lavado-de-dinero-8794.html

 

Foto: Karel de Gucht, Comissari Europeu encarregat de la cartera de Comerç.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Espai EUROLAT (DDHH, Mèxic, Amèrica Central i del Sud) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent