Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 3 de juny de 2006

Sobre frustració i Estatut

Na Dolors Clavell, amiga i diputada al Parlament de Catalunya, m’envia la següent reflexió sobre el sentiment de frustració actual que alguns/es s’esforcen en alimentar, i defensa, contràriament, una actitud positiva.

Diu la Dolors (ho reprodueixo amb el seu permís): "Per alguna causa segurament relacionada amb el fet que el poble català  ha patit molt, hem de reconèixer que col·lectivament ens és més fàcil sentir-nos malament que bé. Sovint coincidim en comentaris com: sempre ens menyspreuen; no podrem pas tirar endavant; tot plegat és un embolic; no hi ha qui ens entengui, etc. I és més fàcil trobar aliats quan fem aquest discurs que quan optem per dir: ens n’hem sortit; que bé ho hem fet; o mira tu quina alegria.

I aquest sentiment de base, aquesta tendència, està servint per confondre’ns quan parlem de l’Estatut. Per això vull dir ben fort i clar que fa dos anys era impensable que poguéssim aconseguir l’Estatut que ara hem de votar en referèndum. El nivell d’autogovern, de reconeixement nacional, de suficiència econòmica i de reconeixement de drets era absolutament inimaginable. (segueix…)

Avui hauríem d’estar brindant amb l’alegria i satisfacció del que hem aconseguit i no flagel·lant-nos pel que hem perdut, perquè no hem perdut res i hem guanyat moltíssim. I, des del punt de vista de la gent d’esquerres, és fabulós que la nostra llei de lleis aposti per l’estat de benestar i el seu enfortiment, pels drets socials, per visibilitzar les dones, per dir que s’han d’admetre tot tipus de famílies, etc. No hi ha molts textos a Europa que facin aquests reconeixements. I les resistències que tot plegat ha generat en l’Església i en bona part de la dreta catalana en són una bona prova.

També hem d’estar orgullosos de la tasca delicadíssima que s’ha emprès per aconseguir que les competències reconegudes a l’Estatut no siguin després qüestionades per l’Administració central. Ningú no pot garantir que no hi haurà  conflictes, clar que n’hi haurà. Però precisament per resoldre aquests conflictes no hi ha més garantia que un bon i precí­s reconeixement competencial a un Estatut, llei màxima que forma part del bloc de constitucionalitat."

Benvolguda Dolors, no puc estar més d’acord amb tu. És més, penso que l’actitud a l’hora de plantejar certes reivindicacions resulta fonamental per aconseguir coses. I em sembla perillós alimentar una sensació de frustració en la gent quan, ben al contrari, hi ha motius de sobra per estar contents i per constatar que amb l’Estatut nou comptarem amb moltes més eines per poder fer més coses, i millors.

Per altra banda, el discurs de que Espanya ens maltracta del qual viu, i beu, un cert nacionalisme català és de fet el què serveix també per alimentar en contrapartida al nacionalisme espanyol (sigui del PP o del PSOE). És sempre molt més fàcil carregar les culpes als altres, i fer-los aparèixer com a gent que ens odia, o que no ens comprèn. Tanmateix, quan viatgem i preguntem a la gent de fora, o fins i tot a la gent que a vingut de fora a viure aquí (vegi’s per exemple, les entrevistes a Un lloc estrany) constatem que la simpatia, l’empatia o la capacitat de seducció no són, ni de lluny, les característiques que millor ens caracteritzen com a poble.

En canvi, la meva impressió és que s’aconsegueixen moltes més coses per la via de la seducció, i sobretot fent un esforç per tal de convèncer el nostre interlocutor de que, a més a més de demanar allò que creiem que és just, també som un poble solidari, afectuós, universalista i que tenim molt a oferir. Insisteixo, no dic que no ho siguem, però certament no és la imatge que tenim, simplement perquè prima la cara victimista, ploricona, un pèl amargada, mai feliç, mai contenta, i fins i tot, de vegades, altiva i superba. Es tracta, al cap i a la fi, d’una qüestió d’actitud.

Per tot això penso:

Primer, que el nou Estatut és un bon Estatut, i no un estatuet, o en tot cas l’estatuet és l’actualment vigent, que és molt inferior que el que votarem el 18J;

Segon, que malgrat la malaurada foto Mas-Zapatero, aquest no és l’Estatut Mas-Zapatero, que ningú s’enganyi. És l’Estatut de tothom, també d’ERC, que hi ha participat més que notablement, i que si finalment tornen al govern estaran encantats de poder aplicar el nou, i no el del 79;

Tercer, que no val enganyar la gent fent-los creure que el procés d’elaboració acabava el 30S, ja que tots sabíem que allò era el punt de partida d’una nova negociació al Parlament espanyol, i que en tota negociació sempre cal deixar-hi alguna penyora. En aquest sentit, la frustració l’han alimentat aquells que han generat unes expectatives que sabien, de bon principi, que eren impossibles d’acomplir (per exemple enganxant cartells de Cap retallada a Madrid, quan tots sabíem que n’hi hauria d’haver);

Quart, que crec que Catalunya, com a país, guanyaria molt si aprenguéssim a celebrar les victòries, enlloc de lamentar les derrotes. És més, estic convençut que amb un canvi d’actitud en aquest sentit, les victòries es multiplicaran.

Així doncs, amiga Dolors, en mi trobaràs un aliat per a fer país des de la il·lusió i el convenciment, i per combatre la imatge de constant frustració que, de vegades injustament, però moltes més de manera merescuda, ens estem guanyant.

Jo, de moment, el 18J SÍ. I el dia després, caldrà seguir negociant, perquè així és la democràcia. I que duri.



  1. Benvolgut Raül.

    Crec que hores d’ara ja no val dir que aquest Estatut és millor que el que tenim. Només faltaria que 27 anys més tard no ens posessin sobre la taula alguna cosa millor. La qüestió és si és això el que volíem. I la resposta és que no. El que el noste Parlament volía va quedar prou clar el 30 de setembre del 2005. I no val a dir que ja era d’esperar que s’hauria de cedir.

    No s’hi val perquè hi havia un president del govern espanyol que va prometre acceptar el que el Parlament català decidís. I no s’hi val perquè hi havia un acord per defensar conjuntament el nostre projecte a Madrid i no s’ha fet.

    La qüestió no és veure si ara obtindrem més. El tema està en que nosaltres plantejavem un canvi de model sustentat en quatre pilars: Definició de nació, canvi de model de finançament, blindatge de competències i bilateralitat. No n’ha quedat cap. Se lo han cepillado, com diu el senyor president de la comissió constitucional.

    Des del respecte t’haig de dir que m’ha decepcionat molt el posicionament de la teva formació. Ho podia esperar del PSC, menys de CIU, però d’IC no.

    Una salutació.

  2. Cada grà que cedeixen dels seus privil.legis esdevinguts de dictadures i absolutismes és sembla una derrota.

    En d’estar molt contents per què a diferència d’altres vegades són uns perdona vides i ens han perdonat la vida i ja no ens agredeixen de forma tant directa com la violència físsica. 

    N’hi que reconeixer que és una millora substàncial, i si abans ja estavem contents, ara encara més.

  3. Es molt trist tot plegat. No s’ha canviat el model. Estem on estàvem. Ens espera una altra generació de nacionalisme a Catalunya. No arribarem ni a Nadal i ja estarem reivindicant de nou, i tornarem a ser uns torracollons.Ja veureu com no tardem ni 6 mesos per tornar de nou a pidolar.

    Gràcies,gent de Iniciativa. Per la meva part, no busqueu cap agraïment.

  4. Amb tot el respecte, a mi el que em produeix frustració és veure com els polítics que tenim són INCAPAÇOS de defensar el que ells mateixos van aprovar al Parlament el 30 de setembre.

    Hauria pogut entendre alguna retallada puntual, però l’estatut que es va aprovar al parlament tractava Catalunya com una Nació dins l’estat espanyol amb totes les conseqüències, i el tracte que ha quedat és el d’una regió lligada a Espanya i a l’espera de recollir les molles de pa que ens llencin.
    S’ha capgirat el concepte.

    El que em provoca frustració és veure la incompetència dels polítics.
    I veure com ara volen que ens alegrem de les seves renúncies, per tapar la seva mala consciència.

  5. Benvolgut Raül,

    És molt interessant la teva opinió sobre l’Estatut. D’altra banda, tenint en compte la teva condició d’eurodiputat, m’agradaria fer-te una petició en qualitat de votant de la coalició ICV-EUiA. Has tingut temps de llegir-te la nova directiva de serveis que va aprovar la setmana passada la Comissió Europea i que ha de tornar un altre cop al Parlament? Què en penses? S’ha eliminat veritablement el prinicipi de "país d’origen"? Cal considerar el que s’ha aprovat com una victòria de l’esquerra europea (sobretot, francesa) o encara s’hi ha de seguir lluitant? Moltes gràcies.

    Salutacions cordials,

    Andreu Espasa

  6. A mi l’Estatut de la Moncloa no em frustra. Ja l’any 2001 al Congrés d’ERC de Tarragona ja vaig assenyalar que el camí de l’Estatut Nacional no podia portar a enlloc, perquè el problema és la constitució de la monarquia postfranquista. En aquests anys la concepció borbònica d’Espanya ha penetrat profundament no només en la dreta espanyola, sinó també en l’esquerra espanyola i la catalana. Només cal veure com totes aquestes formacions han abandonat el dret a l’autodeterminació que defensava el tercer punt de l’Assemblea de Catalunya i també el XXVIII Congrés del PSOE. Per tant no es tracta de frustració sinó de profunda discrepància, tant pel que fa als principis com a la valoració de la situació moral, política, econòmica, social i cultural aconseguida en tres dècades de monarquia constitucional. Només cal veure els índex de fracàs escolar, el panorama dels mitjans de comunicació públics i privats, les condicions laborals, l’accés a l’habitatge o la destrucció del medi ambient i del paissatge per combatre el triomfalisme dels defensors de l’statu-quo.  Entre aquests cal situar els partits majoritaris de l’esquerra antifranquista i les seves segones marques. Uns partits capaços de protestar contra Pinochet perquè es va anomenar a ell mateix cap de l’exèrcit fins el 80 anys i senador vitalici i als que no se’ls remou les tripes de tenir un cap d’Estat i Capità General dels exèrcits vitalici i hereditari, que va jurar els Principios del Movimiento, anomenat per Franco, el criminals més gran de la història de la península. Partint d’aquest inici és impossible corregir la deriva del model de societat, d’estat i de cultura que s’ha imposat a l’Estat Espanyol. Aquest fet si que em remou la consciència democràtica: el que em frustra en els estrats més profunds de la meva consciència és que hi hagi una proporció tant petita de la població que comparteixi aquesta indignació.

    Josep Pinyol i Balasch

  7. El sindicat de polítics avant posa els seus interessos de casta als interessos de la població que s’ha compromés a servir.

    Senyors d’IC, solament us falta acabar el discurs més buit de continugut de tot el planisferi del SI per la Reforma de l’Estatut, amb un crit de: Mas President.

    Mai m’hagués imaginat tanta incompetència perquè en aquest cas, inclús, per defensar el sindicat dels prepotents que sempre que poden burlen l’Estat de Dret, especialitat en la que excel·leix Na Dolors Clavell la que ens alliçona perqué no ens sentim frustrats, els polítics d’IC es suiciden alegrament. Que us vagi de gust massoques però no espereu que tots ho siguem…

  8. És clar, amb un sou d’eurodiputat és molt fàcil pontificar… A vostè no l’afecta el preu de l’habitatge, ni el de la benzina, ni el del metro de Barcelona, i li deu semblar normalíssim haver d’esperar-se tres mesos o més per fer-se visitar per un especialista de la sanitat pública… esquerranosos de pega…

  9. Que no hi hem perdut res???? Cada any hi perdem el 9% del nostre PIB!!!! Uns diners que creem nosaltres i que se’ls queden a Espanya. Abans no els teniem i ara tampoc, però que no digui que no hi hem perdut res.

    A més a més aquesta diputada ni tant sols ha llegit el nou estatut de Mas-ZP doncs si ho hagués fet sabria que sí que hi ha competències que perdem (i que l’anterior del ’79 ens reservava per nosaltres!!!!). Raül, diga-li que faci la seva feina i compari els dos estatuts.

    I de passada que llegeixi també el que ella mateixa va aprovar al Parlament el 30 de setembre per tenir la referència del que seria de debò un avenç. I ho repeteixo: ella sí que va participar en el del 30 de setemebre. En canvi en aquest…

  10. Benvolgut Raül,

    he quedat astorat en llegir que la gran eina que hem de fer servir els catalans (parles del poble de catalunya!!!) per aconseguir millores polítiques és la seducció. M’ha recordat molt a allò que defensaven els Pujols i els Maragalls d’anar a fer pedagogia del fet diferencial i el bonrotllisme dels catalans per les Espanyes (tu demanes una mica més i parles de seducció, tal com pertoca a les esquerres de debò). Francament, sento que això que dius és un frau (i per això t’escric). Qui hauria de reflexionar sobre com fa les coses no és el poble de Catalunya (que vés a saber on comença i on acaba), sinó una classe política (de la qual formes part i n’ets un dels millors actius) que a l’hora de negociar una millora de l’autogovern amb l’estat espanyol ha optat pel tactisme i ha dilapidat d’una manera desvergonyida la difícil unitat assolida el 30 de setembre. Per aquest motiu, trobo una estafa que ara intentis carregar els errors de la classe política (que comença amb Miquel Iceta seient al costat del gobierno de la nación i es consuma en el moment que Mas pacta unilateralment amb ZP, no pas una millora de l’estatut sinó una retallada substancial) als suposats defectes del carácter catalán, és molt cutre i impropi d’algú de la teva talla intel·lectual.
    Si vols que t’ho digui sincerament, m’ha semblat un article que gairebé es complau en constatar la nostra suposada feblesa com a poble, m’ha semblat un article massa català, que hauríem de dir si la teva tesi s’acosta a la realitat.

    Jeroni Tutusaus i Roca

  11. Hi ha molta gent que creu fermament que de Madrid no pot venir res de bo, que negociar és baixar-se els pantalons i que tots els polítics es venen per un plat de llenties. Això no deixa de ser una forma de populisme. Cal reivindicar la política com a l’activitat que millora la vida de la gent a través del pacte el diàleg i al negociació. No aconsegueix la perfecció però si resultats concrets.

    S’ha negociat i s’ha pactat i s’han aconseguit força millores. Amb l’actual relació de forces  polítiques i socials crec que no és podia anar més enllà. Quina força real té el catalanisme o l’independentisme? No somniem truites i reconeguem que amb el que tenim, deu-n’hi-do el que s’ha aconseguit.

  12. Voto ICV-EUiA des de sempre (abans IC i abans PSUC) i estic fart del tema nacional. Quan tenia 18 anys era independentista, però ara això està en el lloc número 10 de les meves prioritats. Vull un partit d’esquerres, ecologista, alternatiu, etc. Puc demanar-vos que us ocupeu d’altes temes i que deixeu el nacionalisme per a ERC, CiU i altres?

    A la gent de la ceba de debò (com podeu llegir en els comentaris) no la convencereu mai, sempre sereu uns botiflers i uns venuts. Dediqueu-vos als desencisats d’esquerres i tindreu un millor futur.

    Ah! i suposo que votaré si. Ja m’està bé una àmplia autonomia, que és el que estavem discutint. No la independència, com creien o volien fer creure alguns.

  13. Jo em considero nacionalista. Però que vol dir per a mi ser nacionalista? Defensar el benestar de les persones que viuen en la meva nació. Defensar el territori de les agressions urbanístiques i mediambientals. Per a mi ser nacionalista és defensar les persones i la terra que formen la meva nació. Per això sóc d’esquerres i ecologista. I per això votaré que sí a aquest Estatut. Ho tinc claríssim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Catalana/PPCC/Andorra per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent