Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Salvem Mehdi Kazemi (gay iranià que demana asil a la UE davant el risc de ser executat a Teheran)

Un dels tres temes d’urgència d’avui a Estrasburg és especialment colpidor. Es tracta del cas de Mehdi Kazemi, un jove iranià de 19 anys, homosexual, qui, sabent-se en perill de mort (el seu company va ser executat fa poc) va demanar la condició d’asil.lat al Regne Unit, la qual li va ser denegada. Com a conseqüència se’n va anar a Holanda a fer la mateixa petició. Fa dos díes el jove va saber que també el govern holandès li denegava el dret d’asil. Això vol dir que ara serà retornat al Regne Unit i d’allà repatriat a l’Iran on, insisteixo, corre un alt risc de ser executat pel simple fet de ser homosexual. Tot això si no aconseguim impedir-ho abans, és clar. Aquest assumpte ens ha obligat a alguns i algunes de nosaltres, especialment  (segueix…)

els integrants de l’Intergrup en favor dels Drets LGBT, a mobilitzar-nos fortament. Per part meva he impulsat una proposta de Resolució (és aquesta) que després de negociar-la amb d’altres grups ha quedat així. Noteu, si us plau, que en la resolució consensuada no hi ha la signatura ni del PP ni de la UEN, i de fet amenacen amb votar-hi en contra. De fet no seria la primera vegada, ja ho van fer fa uns mesos davant una resolució similar relativa a Nigèria (veure apunt Urgències: Guatemala i drets LGBT a Nigèria). A l’espera de veure què acabarà passant, adjunto de moment la intervenció que tinc previst fer aquesta tarda.

Intervención en plenaria de Raül Romeva i Rueda sobre URGENCIAS: El caso de Mehdi Kazemi (2′) -13 de marzo de 2008-

 

Hace pocos meses el presidente iraní Mahmud Ahmadineyad declaró solemnemente ante Naciones Unidas que en Iran no había ningún problema con la homosexualidad, por la simple razón que no había homosexuales. Lo que no dijo es que, además, a los que había, los ejecutaban.

 

El caso de Mehdi Kazemi pone de manifiesto, una vez más, las grandes lagunas del sistema de asilo en la Unión Europea. Que una persona deba pedir asilo hoy porque se le persigue y amenaza de muerte dada su condición de homosexual es sumamente preocupante y demuestra que la promoción de los derechos LGBT deben estar en la parte alta de la agenda internacional. Pero lo más grave es que la Unión Europea, adalid de los Derechos y bandera de las libertades, no considere la persecución por motivos de orientación sexual un hecho suficientemente relevante como para conceder automáticamente el asilo ante casos como el de Mehdi Kazemi.

 

Por desgracia no es el primer caso de estas características, ni seguramente será el último. Y es  que son muchos, todavía, los países en los que la población LGBT sigue sufriendo persecución de todo tipo y a la que, incluso, se condena a muerte, como es el caso de Iran.

 

Por ello, espero que esta Cámara, y todos los grupos políticos, estén a la altura de las circunstancias y se sumen a las más que justas  peticiones que se hacen en la resolución que hoy presentamos, especialmente con relación a que se aplique plenamente la Directiva de Calificación, la cual reconoce la persecución por orientación sexual como un factor determinante para la concesión de asilo, del mismo modo establece que los Estados Miembros deben considerar los casos individuales y la situación en el país de origen, incluyendo las leyes y las regulaciones y la forma como éstas se aplican.

 

Asimismo, es necesario que los Estados miembros encuentren una solución común que garantice que se concede a Mehdi Kazemi la condición de asilo y la protección necesaria dentro de la UE, y que no será enviado de nuevo a Irán, donde muy probablemente seria ejecutado, como lo fue su compañero. Para ello simplemente es necesario cumplir con el artículo 3 de la Convención Europea de los Derechos Humanos, según el cual se prohíbe la expulsión o extradición de personas a países donde existe un alto riesgo de que dicha persona sea sometida a persecución, tortura o, incluso, a la pena de muerte.

 

Foto: Dos dels joves homosexuals que van ser executats fa uns mesos a l’Iran. Font: AP/BBC



  1. Avui he vist la notícia per televisió. El que trobo increïble és que a hores d’ara, encara hi hagi dubtes de si Anglaterra el retornarà a l’Iran o no.
    Pel que fa al PP, sense comentaris.

    Crec que en situacions d’aquestes, Europa hauria d’actuar de forma molt ràpida i donant una sol.lució lògica.

  2.  Com pot ser que passen aquestes coses i la gent hi puga dormir tranquil·la? Gracìes! la faena sembla infinita.
                

  3. Finalment, i despres d’un intens lobby, la majoria del PPE ha acabat abstenint-se, i alguns fins i tot votant a favor de la Resolucio, la qual cosa ha permes que la guanyessim amb una amplia majoria. A mes a mes, la Resolucio ha comptat amb el suport del Comissari Michel, present a l’Eurocambra. Ara caldra esperar que el Regne Unit respongui de manera responsable.

    Gracies pel suport.

    Raul Romeva

  4. Un post molt encertat…

    LA intolerància és present no només a Iran… aquí ara farà 15 anys de l’assassinat de Guillem Agulló i el seu assassí va presentar-se a les darreres municipals, és lliure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGBT per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent