Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 21 de juny de 2012

Rescat: Quan? Quant? A qui? Per quant? I el més important: Per a què?

A aquestes alçades seria de gran ajuda per a totes i tots plegats que Rajoy digués ja d’una vegada, i públicament, quan demanarà l’ajuda europea’, i sota quines condicions. Esclar que, coneixent el personatge, demanar-li claredat i lideratge és com demanar la lluna en un cove (o, en el seu idioma, ‘como pedir peras al olmo’).

Davant d’aquest escenari de gran confusió vaig registrar ahir una bateria de preguntes a la Comissió i el Consell sobre les possibilitats reals que els fons de rescat europeu pugui recapitalitzar directament a les entitats financeres, sense generar més deute públic. Si Rajoy no vol tenir en 6 mesos o un any un rescat sobre el deute sobirà espanyol, no pot acceptar un rescat amb els actuals termes, que només augmentaran el dèficit i el deute públic. És indispensable un canvi polític i institucional que permeti avançar cap a la Unió Bancària.

En la bateria de preguntes, he posat èmfasi en tres temes: el calendari de sol·licitud del rescat, l’efecte en les recomanacions del semestre europeu i la possible modificació real dels mecanismes de rescat per recapitalitzar directament a les entitats financeres.

És gratis per a Rajoy anar a Mèxic i dir que el risc bancari no ha d’augmentar el risc sobre el deute sobirà, però la realitat és que des que va anunciar el suposat rescat bancari la credibilitat de l’economia estatal no sembla convèncer a aquest eugfemisme que tan lleugerament anomenem ‘els mercats’. El mateix Krugman deia ahir que si ell fós ‘els mercats’, tampoc confiaria en Rajoy.

Rajoy sap que l’única manera de trencar el vincle entre risc bancari i sobirà és amb una modificació de tractats de la Facilitat Europea d’Estabilitat Financera i del Mecanisme Europeu d’Estabilitat. Però què està fent el PP espanyol per aconseguir aquest canvi?

No es tracta de socialitzar deutes a nivell europeu, es tracta que l’euro sobrevisqui i els bancs tornin a servir a l’economia real. La Comissió Europea hauria de proposar una regulació bancària molt més ambiciosa que donés lloc a una Unió Bancària. Les paraules de desig de Barroso són insuficients. Ell té capacitat d’iniciativa legislativa. I no l’està exercint com convindria.

En aquest sentit, recordo, un cop més, què em va respondre Barroso quan la setmana passada li vaig preguntar, precisament, per què no s’intervenia directament els Bancs, sense hipotecar l’estat:

Foto: Rajoy tornant ahir de Mèxic i dirigint-se a Rio de Janeiro (Rio +20), mentre xerra a l’avió amb alguns periodistes.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent