Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Relacions UE-Amèrica Central: valguin les asimetries

Asimetries. Aquesta és la paraula clau en les discussions relatives al marc en negociació de relacions entre la UE i Amèrica Central (veure propostes de la Comissió Europea). Avui tinc ocasió de participar en un debat a Brussel.les organitzat per diverses entitats que, com Oxfam, CIFCA, Aprodev, Cidse o Grupo Sur, estan seguint de prop el tema. En tant que vicepresident de la Delegació del Parlament Europeu encarregada de les relacions amb els països d’Amèrica Central (el President de la qual és Raimon Obiols), he tingut ocasió de seguir de fa temps aquest assumpte, i val a dir que amb certa preocupació. El cas és que, tal i com constatem en altres marcs de negociació d’acords similars (veure, per exemple, el cas dels EPA), malgrat que (segueix…)

formalment des de la UE ens volem desmarcar de la lògica més pròpia dels Estats Units en quant a que se suposa que no volem establir, únicament, un marc de lliure canvi comercial ams els nostres associats, sinó que busquem també espais de col.laboració institucional i de promoció dels drets humans entre les dues bandes de l’acord, la realitat s’obstina en desmentir sovint aquest desig.

Pel què fa al cas específic de l’actual negociació d’un acord d’associació entre la UE i Amèrica Central, des del meu punt de vista, cal que el punt de partida sigui coherent amb la premisa inqüestionable que hi ha manifestes diferències (altrament dites asimetries) entre les dues regions, i que si no volem que l’acord al qual s’arribi sigui simplement una condemna de mort per a la regió més dèbil (en aquest cas la centreamericana) cal establir mecanismes correctors.

Això, de fet, és el que demanen també les ONG que impulsen el debat que tindrem avui a Brussel.les. Vegeu-ne la nota que van fer els entitats esmentades fa uns dies:

Las actuales preferenciales comerciales deben ser el punto de partida para un Acuerdo de Asociación entre Centroamérica y la UE

El reconocimiento de las grandes diferencias que separan a ambas regiones tiene que presidir las negociaciones

Bruselas, 22 de febrero de 2008. La Comisión Europea debe aceptar que el punto de partida en las negociaciones con Centroamérica para el Acuerdo de Asociación (AdA), sea el Sistema General de Preferencias Plus (SGP+), han afirmado hoy las redes y ONG europeas CIFCA, APRODEV, CIDSE, Grupo Sur y Oxfam Internacional.


“La Unión Europea propone que el punto de partida de las negociaciones sea menor a las preferencias que actualmente tiene Centroamérica para la entrada de sus productos. Esto es inadmisible. No se puede aspirar a un AdA justo si el debate comienza con una rebaja de las ventajas comerciales con las que cuenta uno de los socios”, ha señalado Erik van Mele, portavoz de Oxfam Internacional.


Los gobiernos centroamericanos no deben aceptar desarrollar unas negociaciones sin partir de las preferencias con las que ya cuentan y cualquier diálogo debe ir encaminado a ampliar estas prerrogativas, han dicho las redes y ONG europeas antes del comienzo de la II Ronda de Negociaciones que comienza mañana en Bruselas.


“Todos estos Acuerdos incluyen un Tratado de Libre Comercio (TLC) y, si bien se pueden incrementar los flujos comerciales entre las dos regiones, no equivale automáticamente a un mayor desarrollo para todos, especialmente para la población más pobre de Centroamérica” expresó Suzan Van der Meij, portavoz para Centroamérica de APRODEV.


Las redes y ONG han criticado a la UE por mantener una posición agresiva en las negociaciones políticas y comerciales con América Central, queriendo incluir temas excluidos de la Ronda de Doha por la Organización Mundial del Comercio, como los llamados Temas de Singapur que incluyen los capítulos de inversiones, contratación pública y competencia.


“No estamos hablando de dos bloques iguales. Las diferencias entre ambos son abismales y las negociaciones no pueden plantearse de igual a igual. Si no se tiene en cuenta la menor capacidad competitiva de los países centroamericanos, entonces estará en peligro su desarrollo y el futuro de millones de personas en el istmo”, señala Martin Wolpold Bosien, portavoz de CIFCA.


Las redes europeas insisten en que el reconocimiento de las grandes diferencias que separan a ambas regiones debe traducirse en ofertas concretas de la UE para transferir tecnología y desgravar sus aranceles a los productos centroamericanos sin demandar reciprocidad, en particular en materia agrícola.

Además, Bruselas tiene que flexibilizar las negociaciones para que los países centroamericanos puedan avanzar en el proceso de integración con modelos de desarrollo que se ajusten a las necesidades de desarrollo de Centroamérica.

Por último, Iosu Perales, coordinador del Grupo Sur, afirma que “pretender que los centroamericanos le den el mismo tratamiento a sus empresas nacionales que a las corporaciones europeas, es un despropósito, estas deben someterse a requisitos de desempeño y contribuir al desarrollo centroamericano en lugar de impedirlo”

Font foto: www.theodora.com/maps



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Espai EUROLAT (DDHH, Mèxic, Amèrica Central i del Sud) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent