Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 30 de maig de 2013

Reforma de la PPC: un pas endavant significatiu per a la política pesquera de la UE, però encara amb importants llacunes

Finalment, després de mesos de negociacions, aquesta passada matinada el Parlament Europeu i el Consell han arribat a un acord sobre les propostes de reforma de la Política Pesquera Comuna de la UE. L’acord significa revisar a fons la PPC.

L’acord inclou una sèrie d’importants avenços. Els governs de la UE han assumit algunes de les propostes estrella dels Verds i de nombroses ONG, com per exemple que tinguin accés prioritari als recursos els que pesquen amb criteris de major sostenibilitat i responsabilitat social, i que contribueixin més a les comunitats costaneres. També s’han reforçat les regles sobre com ha de pescar la flota de la UE en aigües no comunitàries, i els vaixells pesquers de la UE només tindran accés a l’excedent de peix en tercers països. Això suposa una mesura fonamental per prevenir la sobreexplotació dels recursos pesquers dels països en vies de desenvolupament.

Aquest acord és un pas important i, sens dubte, millorarà algunes de les disfuncionalitats de la UE en aquesta qüestió. Tanmateix, el resultat final deixa també importants llacunes i mostra, una vegada més, fins on estan els governs europeus de la ambició demostrada en el seu moment pel Parlament Europeu (vegeu la nota de quan això va tenir lloc). Així, si bé és cert que l’acord estableix un compromís de recuperar els estocs per damunt del Rendimient Màxim Sostenible, el gran problema és que els governs han estat incapaços d’acordara una data que determini clarament quan els estocs s’hauran d’haver recuperat. A més, és lamentable que en lloc d’optar per una prohibició completa dels descarts per a totes les espècies capturades, tal com reclamava el Parlament Europeu, els governs de la UE hagin insistit a incorporar nombroses excepcions en l’acord final. El principal problema és que, encara que hi ha marge perquè les normes de la UE sobre els descarts millorin significativament, aquestes no proporcionen els incentius necessaris per augmentar la selectivitat i evitar en primer lloc la captures no desitjades. A més, aquesta mesura, tal com està plantejada, obre la porta a l’existència d’un mercat de juvenils en zones com la Mediterrània.

Sigui com sigui, un cop més vull reconèixer i agrair la gran tasca feta per les ONG, que porten mesos fent una impagable tasca de sensibilització, pública i política, que sens dubte ha estat cabdal per aconseguir alguns dels aspectes més positius.

 

Comunicado de prensa 30 de mayo 2013

Reforma de la PPC: un paso adelante significativo para la política pesquera de la UE, aunque con importantes lagunas

Finalmente, tras meses de negociaciones, esta pasada madrugada el Parlamento Europeo y el Consejo han llegado a un acuerdo sobre las propuestas de reforma de la Política Pesquera Común de la UE. El acuerdo significa revisar a fondo la PPC. Comentando sobre el acuerdo, el diputado de ICV y vicepresidente de Verdes/ALE, Raül Romeva i Rueda (miembro de la Comisión de Pesca) ha dicho:


El acuerdo incluye una serie de importantes avances. Los gobiernos de la UE han asumido algunas de las propuestas estrella de los Verdes, como por ejemplo que tengan acceso prioritario a los recursos quienes pesquen con criterios de mayor sostenibilidad y responsabilidad social, y que contribuyan más a las comunidades costeras. También se han reforzado las reglas sobre cómo debe pescar la flota de la UE en aguas no comunitarias, y los buques pesqueros de la UE sólo tendrán acceso al excedente de pescado en terceros países. Ello supone una medida fundamental para prevenir la sobreexplotación de los recursos pesqueros de los países en vías de desarrollo.

“Este acuerdo es un paso importante y, sin duda, mejorará algunas de las disfuncionalidades de la UE en esta cuestión. Sin embargo, el resultado final deja también importantes lagunas y muestra, una vez más, lo lejos que están los gobiernos europeos de la ambición demostrada en su momento por el Parlamento Europeo. Así, es lamentable que en lugar de optar por una prohibición completa de los descartes para todas las especies capturadas, tal y como reclamaba el Parlamento Europeo, los gobiernos de la UE hayan insistido en incorporar numerosas excepciones en el acuerdo final. El principal problema es que, aunque existe margen para que las normas de la UE sobre los descartes mejoren significativamente, éstas no proporcionan los incentivos necesarios para aumentar la selectividad y evitar en primer lugar la capturas no deseadas. Además, esta medida, tal y como está planteada, abre la puerta a la existencia de un mercado de juveniles en zonas como el Mediterráneo.


 

 

Font foto: euroefe


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent