Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Posidònia en perill a Altea (Alacant)

Comparteixo la preocupació mostrada fa uns dies per Greenpeace, WWF/Adena i Ecologistas en Acción en relació a la manera com s’estan duent a terme les obres d’ampliació del Port Esportiu Luis Campomanes d’Altea (Alacant), així com la satisfacció pel fet que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana considerés un fracàs els trasplantaments de Posidònia amb les quals els promotors del Port volien justificar que l’ampliació no comportava cap problema per a la pradera de posidònies (veure la nota que va fer pública Greenpeace el passat 11 de març –aquí-). En aquest sentit, i recollint la petició que les mateixes ONG feien en relació a que les diferents administracions prenguin nota de la decisió i es revisi el projecte d’ampliació del port, i tenint en compte, a més, que les obres han incomplert les obligacions imposades en la Declaració d’Impacte Ambiental adoptada l’agost de 2002, he presentat la següent pregunta a la Comissió Europea: (segueix…)

Pregunta a la Comisión de Raül Romeva relativa a los trasplantes de Posidonia en Altea (Alicante)

Según informaciones facilitadas por Greenpeace, Ecologistas en Acción y WWF/Adena, el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana ha desestimado el Recurso de Marina Greenwich contra la suspensión cautelar de los trabajos de trasplante experimental de matas de Posidonia oceanica y ejemplares de Nacra (Pinna nobilis) en las obras del ampliación del Puerto Deportivo Luis Campomanes de Altea (Alicante), a tenor de la Sentencia nº 1558.

Dichas obras de ampliación han supuesto una importante agresión al medio marino, puesto que los estudios científicos han constatado una pérdida de cobertura y densidad de los haces de Posidonia, así como el aumento de matas muerta en la zona del trasplante. Dichos estudios constatan la imposibilidad de trasplantar las matas de Posidonia oceanica.

La Posidonia oceanica es una especie endémica del Mar Mediterráneo, catalogada como “hábitat prioritario” en la Directiva 92/43/CEE de Hábitats de la Unión Europea y por la Ley 27/2008 de Patrimonio Natural y Biodiversidad.

A la vista de todo esto, si dichas actuaciones significan realmente una vulneración de la Directiva 92/43/CEE, ¿cuál es la opinión de la Comisión sobre el tema?

¿Qué medidas tiene previstas la Comisión para garantizar la salvaguardia efectiva de dicho hábitat prioritario?

¿Qué mecanismos de control tiene la Comisión para asegurar que la Generalitat Valenciana cumpla lo dispuesto en la sentencia y se paralicen las obras?

¿No cree la Comisión que deberían suspenderse las obras de manera definitiva y procederse a la restauración a su estado original de los terrenos ganados al mar?


Foto: Por esportiu d’Altea (Alacant). Font Foto: Marilén Pont/Greenpeace



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent