Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Posar fre a les discriminacions a escala europea (edat, orientació sexual, discapacitats, fe/religió)

Ahir al vespre vàrem votar, a la  Comissió LIBE del PE (la que tracta temes de Llibertats Civils, Justícia i Interior) l’informe relatiu a la Directiva Horitzontal per la qual es pretén ampliar el marc de protecció davant de múltiples discriminacions (edat, orientació sexual, persones amb dependència i fe) més enllà de l’àmbit laboral. La ponent per al PE és la nostra companya de Grup, l’holandesa dels GroenLinks, Kathalijne Buitenweg, amb qui treballo estretament en aquests i d’altres temes relatius a assumptes de Drets i Llibertats. Malgrat que no sóc mebre de la COmissió LIBE, el fet que he seguit amb especial atenció el dossier va fer que se’m demanés de poder-hi ser present durant la votació ocupant un dels tres escons que ens pertoquen al Grup Verds/ALE.

La votació d’ahir va ser força ajustada, i moltes de les esmenes es varen guanyar o perdre per un vot. Era, per tant, una d’aquestes votacions en què no s’hi podia faltar. Cal dir, però, que vàrem trobar a faltar alguns membres del PSE i de la GUE, que no eren presents i que ens haguessin donat una mica més de tranquil.litat en les votacions, però malgrat tot ens en vàrem sortir força bé gràcies a la feina de lobby que vàrem fer en relació a alguns membres d’ALDE i, fins i tot, algún del PPE.

Sobre el tema en qüestió (fer front a les discriminacions múltiples) en vaig parlar ja en algún apunt anterior (Si patir discriminació és greu, imagineu com és patir-ne múltiples), precisament amb motiu d’una jornada que vaig promoure al respecte. De manera resumida el tema és el següent: (segueix…)

des de l’any 2000 la legislació europea permet regular i perseguir tota mena de discriminacions que tenen lloc en l’àmbit laboral. Tanmateix, en tot aquest temps no hi ha hagut cap provisió legal a escala europea que permeti legislar en favor de prohibir discriminacions que afectin a l’edat, l’orientació sexual, les discapacitats o la religió/fe, més enllà de l’àmbit laboral. Aquest forat legal en l’àmbit legislatiu inclou serveis tant importants com l’educació, els sistemes de salut i l’habitatge.

En totes aquestes àrees comptem actualment amb una situació inconsistent i inacceptable segons la qual una dona negra lesbiana que vagi en cadira de rodes pot comptar amb régims de protecció en base al fet de ser dona o pel fet de ser de raça negra, però no pel fet de ser lesbiana ni tampoc en funció de la seva discapacitat física. Amb la nova Directiva, llargament reclamada per part de nombrosos grups i associacions d’arreu d’Europa, es pretén corregir aquesta situació. No obstant, recordo que el procediment seguit és l’habitual, la Comissió proposa un text esborrany, i ara som el Parlament Europeu i el Consell (governs) qui l’hem d’esmenar.

La batalla dels qui, com és el meu cas, seguim de ben a prop aquesta mena d’assumptes, ha estat, primer, reclamar que la Comissió presentés la seva proposta, i depsrés (és el moment en què ens trobem actualment) que el Parlament en faci la lectura i les esmenes pertinents per que la proposta resultant sigui tant garantista com sigui possible.

Tornant a la votació d’ahir, al llarg de les darreres setmanes s’ha fet un intens treball en termes de negociacions entre grups, cosa especialment important en un tema tan sensible i que ha estat subjecte a importants manipulacions i bloqueigs per part de l’ala més conservadora de la Cambra. L’adopció ahir de l’informe Buitenweg per part de la Comissió LIBE va suposar un veritable pas endavant que caldrà ratificar en plenària el proper mes d’abril.

Foto: D’esquerra a dreta els tres representants del Grup Verds/ALE Jean Lambert, Raül Romeva i la ponent de l’informe del PE Kathalijne Buitenweg (a la seva dreta) en els moments previs a la votació. Font: pròpia



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent