Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Mesures antiterroristes: la UE vol imitar els EUA, i això preocupa, i molt

Les darreres mesures proposades per la Comissió Europea (veure la següent nota) destinades, suposadament, a combatre el terrorisme, aporten molts dubtes sobre la seva eficàcia en aquest sentit, i en canvi signifiquen una volta en la ja excessivament cargolada llibertat i dret de privacitat de les ciutadanes i ciutadans. Es miri com es miri (i això que s’ha rebaixat una mica respecte de la proposta inicial) la mesura proposada per la Comissió en relació, per exemple, a la retenció de dades dels passatgers d’avions segueix essent desmesurada i injustificada. Una cosa similar a allò que ja portem temps denunciant en relació a la qüestió dels líquids en cabina (veure, entre d’altres, l’apunt  Estrasburg (plenària): de nou el tema dels líquids als avions, entre d’altres). Ara, el Comissari Frattini (vegeu el seu web) proposa (segueix…)

establir un registre per a recopilar dades de totes les persones que viatgen en avió que les companyies haurà de guardar fins a 13 anys. Allò que, en qualsevol cas, em sorprèn, és per què la Comissió considera que la legislació actualment vigent no és suficient. De fet, la Directiva sobre retenció de dades de 2004, Directiva que ja considero extraordinàriament excessiva, per altra banda, encara no s’ha implementat del tot. Recordo que l’any 2004 es va acordar que les línies aèries transferirien dades sobre la identitat dels passatgers a les autoritats de destí un cop fet el check-in. Les dades només serien destruïdes un cop confirmat que no hi hauria sospites sobre la persona en qüestió. El sistema havia d’estar operatiu ja al setembre de 2004, però la majoria dels Estats Membres encara no l’han posat en marxa. Per altra banda, sembla també incoherent que es proposi que la recopilació de dades es faci a escala europea mentre que les responsabilitats relatives a la protecció de dades i a com aquestes dades han de ser processades sigui competència dels Estats.

En definitiva, la nova proposta sembla més aviat una còpia del recentment signat acord sobre retenció de dades entre la UE i els Estats Units en la negociació del qual va quedar de manifest que mentre el Comissari de Justícia i Interior, Franco Frattini, va accedir a la majoria de les peticions estadounidenques, mentre que va quedar clarament curt a l’hora de defensar les postures europees.

Font foto: AP/BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent