Al llarg de la setena legislatura europarlamentària (que just està a punt de finalitzar), hem protagonitzat diversos debats al voltant del concepte de Béns Comuns. Especialment significativa ha estat la Iniciativa Ciutadana Europea: Right2Water.
Els Béns Comuns són universals, pertanyen a tothom i no se’n poden apropiar ni les autoritats públiques ni interessos privats. Les institucions europees, en tant que garants que són de les llibertats fonamentals, de la pau i la diversitat cultural han d’assegurar el respecte i la cura dels béns comuns.
Aquest és el motiu pel qual avui presentem el Manifest sobre els Béns Comuns, amb el qual fem una crida a que el proper Parlament compti amb un intergrup formal que treballi la qüestió dels Béns Comuns amb l’objectiu de concedir-los un estatus legal, tal i com ja existeix en alguns països d’Amèrica Llatina.
Manifest pels Béns Comuns a la Unió Europea
Els béns comuns són universals, pertanyen a tothom i en cap cas han de ser acaparats per les autoritats i /o els interessos privats. Les institucions de la Unió Europea, en el seu paper de garants de les llibertats fonamentals, la pau, la diversitat cultural i l’estat de dret, han de vetllar pel respecte i la preservació dels béns comuns.
Per definició, els béns comuns pertanyen a la col·lectivitat. L’aigua, bé comú emblemàtic, no es pot privatitzar ni ser considerada una mercaderia. Tampoc ho hauria de ser la cultura, l’educació i la salut, que són patrimoni comú, i que han de ser protegits i enriquits per les col·lectivitats democràtiques.
En el context de crisi i austeritat actual, quan sovint s’estan promovent transferències d’autoritat d’allò públic cap al privat, un enfocament polític sobre els béns comuns representa una oportunitat per construir un nou projecte democràtic per la societat europea basat en la participació ciutadana, la possibilitat de gaudir dels drets fonamentals i l’enriquiment cultural, moral i intel·lectual de les persones.
Per aquest motiu, demanem al Parlament Europeu que reconegui el concepte de bé comú i l’integri en la legislació europea. Alguns governs municipals, però sobretot diversos col·lectius de ciutadans i ciutadanes, ja han reconegut aquest fet i han impulsat mesures de gestió dels béns comuns. La Carta Europea dels Comuns o la “Iniciativa ciutadana europea de l’Aigua – un dret humà” en són alguns exemples. Així mateix, s’han dut a terme accions concretes, com la remunicipalització dels serveis d’aigua potable a grans ciutats com París i Nàpols, o la gestió col·lectiva dels cinemes a Itàlia.
Per fer front als reptes econòmics, socials i ambientals de la nostra societat, el Parlament Europeu hauria d’adoptar una actitud progressista i establir per als béns comuns un règim jurídic que en permeti la gestió i la seva protecció, diferent d’aquell que regula els serveis d’interès general. Cal protegir els béns comuns amb normatives definides pels ciutadans i ciutadanes europeus. Aquest reglament hauria d’assegurar el gaudi dels drets fonamentals de totes les persones, la participació ciutadana i l’enriquiment cultural, moral i intel·lectual de tots els éssers humans.
Per això, demanem la creació d’un intergrup, que vagi més enllà dels partits polítics i que tingui com a objectiu establir les bases per al reconeixement jurídic i polític dels béns comuns a les institucions europees.