Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

L?hora de Tobin, per Raül Romeva (Crònica.cat)

L’hora de Tobin, per Raül Romeva (Crònica.cat)

En una entrevista que publica avui El Pais, el Subdirector gerent del FMI, John Lipsky, és preguntat sobre si el debat en relació a l’adopció d’una mena de taxa Tobin que gravi l’especulació suposaria una nova batalla entre Europa i EE UU (que també s’oposen a limitar els bonus). Convé recordar que una taxa d’aquesta mena l’ha proposada, entre d’altres, el Premi Nobel Joseph Stiglitz, per a qui aquesta mesura hauria de contribuir a reduir l’especulació i ajudar als països pobres.

En la seva resposta, Lipsky manifesta que si bé hi ha acord en una idea general sobre la necessitat que hi hagi alguna mena de límits sobre les retribucions als banquers, hi ha discrepàncies en els detalls. De fet, el G-20 ha demanat al Fons un estudi al respecte. Lipsky admet que encara no compten amb una resposta conclusiva, i que en tot cas aquesta hauria d’arribar durant la propera cimera del G20 (Canadà, juny 2010).

La paradoxa de tot plegat és que, mentre els polítics nordamericans van arribar a un acord en menys d’una hora sobre la necessitat de destinar 700.000  milions de dòlars per tal de salvar els bancs, la despesa gastada en ajuda al desenvolupament durant la darrera dècada no arriba a la desena part d’aquesta xifra.

No és només una qüestió de ritmes i de presses, sinó de causes i de profunditat de les mateixes. Per tot plegat m’interessa saber com pensa preparar aquesta propera reunió del G-20 la Comissió Europea, presidida novament per un Barroso aplaudit efusivament pel President Zapatero, i sobretot què pensen fer entretant, raó per la qual acabo de dirigir una pregunta formal a la Comissió al respecte.

I és que em fa por, molta por, que amb el retorn dels beneficis els bancs s’estiguin blindant novament per evitar qualsevol reforma que impliqui un major control, regulació i obligació d’assumir responsabilitats. Només unes institucions polítiques fortes i amb voluntat intervencionista podrien fer front a aquest desgavell. Malauradament no confio que, ara com ara, la Comissió Europea sigui una d’aquestes institucions.
Foto: John Lipsky durant la Cimera que celebra el Fons Monetari Internacional a Istanbul. Font: AFP, EL País



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent