Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

L?endeutament espanyol no és culpa del sector públic

Si l’endeutament espanyol no és culpa del sector públic, per què hem de pagar els ciutadans (via retallades socials i laborals) els errors del sector financer? Aquesta pregunta, que ens fem molt gent, és també la que es planteja Carlos Carrasco i Farré al seu Blog Open Data, de l’Ara. Les reflexions que hi fa mereixen ser escoltades.

L’endeutament espanyol no és culpa del sector públic, per Carlos Carrasco i Farré

A Ara Emprenem, 21 de setembre de 2010

“Hi ha un missatge que ha calat fort entre els ciutadans: la penosa situació econòmica d’Espanya (i Catalunya) és culpa d’una mala gestió política. Segons aquesta creença, els polítics s’han dedicat a malbaratar els impostos que paguen els ciutadans i ara els nous governants (allí on n’hi ha) i els futurs es veuen/veuran obligats a retallar serveis socials. Els mercats i alguns polítics acusen a la ineficiència del sector públic de l’endeutament d’Espanya, proposant la privatització de serveis com a única sortida. Ara bé, es tracta d’una argumentació real o és part d’una afirmació ideològica pro-privatització?

Per donar resposta a l’anterior pregunta hem de parlar sobre el dèficit i el deute. En aquest primer article veurem l’estructura del deute públic i deixo per a un proper la situació del dèficit.

Per als poc coneixedors de finances públiques, el deute públic és el conjunt de passius financers que l’Administració Pública té amb el sector privat per poder finançar les seves activitats. El que no deixen de repetir-nos segons quins polítics i segons quins economistes és que la greu situació econòmica és culpa d’un excessiu endeutament públic causat per una despesa massa elevada. Doncs bé, aquestes són les dades de l’endeutament europeu:

Resulta que l’endeutament públic és el més baix dels països seleccionats i un 20% menor que la mitja de la UE15. Si fins i tot Espanya és dels pocs Estats que es mantenen dins dels criteris de Maastricht! Així doncs, si el sector públic no és dels més endeutats d’Europa, on resideix el problema amb l’endeutament espanyol? El Banc d’Espanya té informació al respecte i els resultats per a l’endeutament intern són els següents:

L’endeutament públic és el 13% del deute intern d’Espanya (i el 17% del deute exterior). Per contra, el deute del sector privat és del 39% i el del sector financer del 31%. El de les llars és del 17%. Així doncs, l’endeutament espanyol és bàsicament un endeutament privat, no públic. De fet, el sector públic és el darrer dels culpables de l’endeutament d’Espanya, tant si ens fixem en el deute interior com en l’exterior.

Per tant, la pregunta és: per què hem de pagar els ciutadans (mitjançant retallades socials i laborals) els errors del sector financer i privat?”

 

 

 



  1. L’endeudament espanyol no només pot ser culpa del sector públic, però qui ha incentivat, promocionat i partipat amb aquest creiximent i diners recaudats en època de vaques grosses amb un munt d’obres públiques, increment de la despesa pública i legislació addient d’aquesta endeudament enrejolant, formigonant, asfaltant milions i milions d’euros de forma insostenible fruït de la bombolla inmobiliaria i turística de diners fàcil, poca productivitat i alta temporalitat ha estat l’Estat. 

    Però tot això a fet que abans amb mil pessetes omplies la cistella de la compra i avui necessites cent euros per omplir-la i la pedua de competitivitat i equilibri sectorial de la diversitat i sostenibilitat.

    I que l’Estat caiga en mans dels especuladors per què per mantindre les despeses fixes creades en època de boom inmobiliari i alta recaptació  s’ha d’endeutar i pagar força interessos.

  2. L’Estat espanyol no té un deuter elevat per què ha recaptat més a l’època del festival del boom inmobiliari-turístic de vaques grosses, del diners fàcil insostenibles i abans en les privatitzacions de monopolis i serveis bàsics que són a ara són a la borsa en mans dels especuladors que ens escurent les butxaques i és el principal responsable que ha contribuit a crear l’actual situació d’ensorrar l’economia i de despesa pública insostenible que ara estem pagant entre tots.

  3. Tu ho has dit, Raül. Estem pagant a un preu incomprensible els abusos dels especuladors, que d’altra banda deuen a les arques públiques mil·lers de milions d’euros en concepte de frau fiscal.

    No podem donar passes enrere, sinó endavant i a l’esquerra, perquè la crisi de molts està resultant en els beneficis d’uns pocs. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent