Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La dreta europea frena una veritable aposta per controlar els fons especulatius

Un dels informes que toca votar avui a Brussel.les és el de Poul Nyrup Rasmussen (A6-0338/2008) – Fondos especulativos y capital de riesgo que contiene las recomendaciones de la Comisión sobre los fondos especulativos y capital de riesgo [2007/2238(INI)]. Després de llargues discussions en la Comissió d’Afers Monetaris, i també en el si del nostre grup, es va imposar la voluntat expressada per uns quants de nosaltres de votar en contra de l’informe en qüestió degut, sobretot, a que pel camí, i degut especialment a les pressions dels conservadors i lliberals, s’havien quedat fora nombroses de les propostes interessants que la versió original tenia. El cas és que actualment constatem com diversos sistemes de fons especulatius i de capital risc operen de manera desregulada al costat d’institucions més regulades com els fons de pensions, companyies d’assegurances, bancs, etcètera. Tenint en compte que existeix una gran interdependència entre els diferents actors financeres, i que (segueix…)

aquesta interdependència requereix una aproximació coherent i consistent amb la regulació fonamentada en l’establiment d’un terreny de joc per a tots els actors, entenc que és prioritari regular clarament els fons especulatius i de capital risc.

Més concretament, tenint en compte que el pes dels fons especulatius i de capital risc estan assumint quotes altament importants en el mercat, entenem que és fonamental: a) adaptar i enfortir substanicalment els sistemes europeus de supervisivió i control per tal de preservar l’estabilitat financera, així com b) augmentar la transparència d’aquests fons; i c) acabar amb la tendència actual segons la qual l’estratègia d’aquests fons és aprofitar-se de les ineficències normatives del sistema financer actual.

 

Per tot plegat, alguns membres del Grup Verds/ALE hem considerat que allò que havíem de fer era votar en contra de l’informe (cosa que s’ha traduit finalment en la postura del Grup) basant-nos en què:

 

Primer: l’informe és dèbil en relació sobretot a la necessària revisió de la capacitat de supervisió de les instàncies europees, i exclou aixi mateix la possibilitat que hi pugui haver una autoritat de supervisió europea (i no diguem ja internacional), i

 

Segon: En nombrosos aspectes prefereix apostar més per l’adopció de Codis de Conducta més que no pas apostar per reformes legislatives. Per exemple, enlloc de proposar que es presentin mesures legislatives per evitar el conflicte d’interessos de les Agències de Qualificació de Risc de Crèdit (Credit Rating Agencies), el paper de les quals ha resultat clau en la crisis de les Subprime, l’informe es limita a recomanar-ne un Codi de Conducta.

 

Segons la meva informació, a hores d’ara només la GUE es planteja també la votació negativa.


Font foto: desconeguda



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent