Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 24 de maig de 2007

Kasparov, apedraments al Sudan, RCTV a Veneçuela i Wolfowitz

Aquests dies, a Estrasburg, he tingut ocasió de conversar diverses ocasions amb Garry Kasparov, ex campió del món d’escacs i actualment lluitador pels drets humans i la democràcia a Rússia. El seu missatge és clar, i convincent. Rússia es troba lluny de ser una democràcia. Per això demana a la UE que deixi de considerar-la com a tal. L’analogia que fa és certament incontestable: "Tant la UE com USA fan negocis amb la Xina, però no per això pretenen que Xina és una democràcia. Per a mi és lògic que Rússia és un actor clau per a fer-hi negocis, però almenys reconeguem que no és una democràcia, i no la tractem com a tal". (segueix…)

Kasparov posa de manifest les profundes contradiccions que té Rússia, però sobretot les relacions UE-Rússia. Parla sense embuts sobre Putin i la seva cort. I recorda que apostar per la democràcia a Rússia no és només un afer que interessi a Rússia, sinó a tot el món, començant pels seus veïns més propers, entre els quals hi ha la UE.

Per altra banda, pel què fa a les Resolucions d’Urgències sobre Drets Humans que com cada dijous de sessió plenària a Estrasburg debatim i votem aquesta tarda, els tres temes que toca tractar són: la situació de drets humans a Sudan, especialment centrada sobre la condemna a Sadia Idris FadulAmouna Abdallah Daldoum a ser executades per apedrament per haver comès adulteri, el cas de la televisió RCTV a Veneçuela, i la situació de drets humans a Síria. En nom del meu grup he seguit els dos primers casos.

Pel què fa a les condemnes per apedrament al Sudan, aquesta és la versió de Resolució que hem presentat Verds/ALE, i aquesta la consensuada amb d’altres grups. La meva intervenció es basa en els següents arguments:

Intervención en plenaria (URGENCIAS: violación de los derechos humanos en Sudan (1.5′), 24 mayo 2007, Raül Romeva, ICV (grupo Verdes /ALE)

De todos los horrores que se pueden infligir a un ser humano, la muerte por apedreamiento es, sin duda, de los más incomprensibles, i a todas luces inaceptable.

El caso que nos ocupa hoy, la condena a muerte por apedreamiento de Sadia Idris Fadul y de Amouna Abdallah Daldoum, tiene dos dimensiones igualmente importantes: si por un lado, nos obliga a reiterar una vez más nuestra oposición a la pena de muerte como forma de castigo bajo ninguna circunstancia, por otro, nos sitúa de nuevo ante una flagrante discriminación por razones de género, puesto que la sentencia en cuestión se basa sobre un supuesto crimen, el adulterio, considerado como tal solamente en el caso de las mujeres, pero no de los hombres.

No basta pues con reclamar el cumplimento de la legislación internacional con relación a la aplicación de la pena de muerte contra menores, ni tan siquiera es suficiente con instar a todos los países que aún mantienen dicha práctica a que la releguen a la historia jurídica y política.

En este caso, además, debemos poner sobre la mesa una situación de manifiesto machismo o, lo que es lo mismo, de asesinatos selectivos en nombre del patriarcado.

A lo que nos enfrentamos cuando tratamos sobre este tipo de sentencias, que sólo afectan a las mujeres, es a una devaluación de la vida de las mujeres con relación a la de los hombres. Y esto no es aceptable ni en Sudan, ni en ningún otro lugar del mundo.

Por todo ello me congratulo del altísimo nivel de consenso con el que ha contado esta resolución y espero que contribuya no sólo a acabar con la pena de muerte, si no también con el que se conceda un valor diferente a las vidas de hombres y mujeres.

Pel què fa a l’afer de la RCTV a Veneçuela, aquesta és la resolució que proposàvem desde Verds/ALE, i aquesta la que hem consensuat els grups Verds/ALE, GUE i PSE. Per la seva banda, els grups PPE, ALDE i UEN presenten una altra versió de resolució, que és aquesta. En aquest sentit cal posar de manifest que la versió que presenten PPE, ALDE i UEN ha estat fortament condicionada per les pressions de l’oposició veneçolana sobre el PPE espanyol, de manera que fins i tot alguns dels negociadors del grup ALDE reconeixen que el text que presenten compta amb diversos errors factuals. Per tot plegat, i tenint en compte que no simpatitzo especialment amb l’estil d’Hugo Chávez, penso que el text que hem consensuat Verds/ALE, GUE i PSE s’ajusta més a la realitat. Així ho he expressat en la meva intervenció:

Intervención en plenaria (URGENCIAS: violación de los derechos humanos en Radio Caracas TV Venezuela (1.5′), Raül Romeva, ICV (grupo Verdes /ALE)

Lo hemos dicho en numerosas ocasiones y debemos insistir en ello: la libertad de expresión no solamente es un derecho fundamental, sino también una garantía de democracia.

Así pues, es necesario lamentar, cuando no combatir, cualquier intento de limitarla o de vulnerarla, sea donde sea que tenga lugar este hecho. Y esto es precisamente lo que se pone de manifiesto en la resolución conjunta que hemos presentado Verdes/ALE, PSE i GUE en la que se demandan dos cosas fundamentalmente: primero, que el Estado de Venezuela garantice la pluralidad de medios y la no concentración como mecanismo de potenciar la libertad de expresión, y segundo, se apela los medios venezolanos, tanto públicos como privados, a que traten de forma objetiva e imparcial la información relativa a la política.

Así mismo, la resolución también toma nota del anuncio hecho por parte del gobierno venezolano de que asumirá estrictamente las decisiones que tome el poder judicial, e insta a todas las partes a hacer lo mismo.

Francamente, me parece que se trata de una resolución altamente balanceada, y coherente con los principios de la libertad de expresión y de la pluralidad de medios.

Por ello me sorprende el interés por parte de otros grupos, como el PPE, ALDE y UEN por alimentar una versión parcial que, además, se basa en ciertas inexactitudes como el hecho de que obvia que la no renovación de la licencia de emisión sólo afecta a la línea VHF, pero no a las emisiones que esta estación hace en UHF, por cable, por satélite y por internet.

No se trata aquí de manifestar nuestras posibles simpatías o antipatías por Hugo Chávez, no es este el debate, sino de establecer una opinión razonada sobre unos hechos concretos que deben ser abordados en los canales pertinentes, y sin demagogias.

Finalment, però, cal esmentar també una Resolució específica impulsada per alguns grups en relació a l’afer de la Wolfowitz (dimissió com a president del Banc Mundial). Aquesta és la resolució que ha presentat el nostre Grup, i aquesta la que finalment han consensuat els grups PSE, Verts/ALE, GUE i ALDE (el PPE i la UEN han optat per la seva pròpia resolució). 

Foto: Garry Kasparov. Font:  BBC



  1. And I think that was better than competitively to bath center when rub the foot work much better, MBT Shoes London rub foot rub better work, also can rub feet of advertising copywriter far more exercise and growth opportunities. MBT Kisumu Chocolate Of course, I’m not despise rub foot work. The king a farm cattle, hubei province thin carpenter, Cheap MBT Shoes UK swept through the hospital fraudulent means become Inner Mongolia autonomous region membership international CBD project Hohhot owner, jinying international group limited liability company chairman. Oakley.co.uk In 2005, the king fine cow impersonating hong teasing, the use of government power in Hohhot government blew up just use more than two years of the municipal public security bureau command center building construction

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: General/Pena de mort/Africa per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent