Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 26 de juny de 2007

Informe Romeva sobre feminicidis (XIII): vist per a esmenes

Ahir al vespre vàrem debatre a la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat d’Oportunitats del Parlament Europeu (FEMM) l’esborrany del meu informe sobre Feminicidis a Mèxic i Amèrica Central. A la sala, a més a més de diputats i diputades, hi eren presents una nombrosa delegació del Govern, Senat i Ambaixada mexicana, a més a més dels ambaixadors de Guatemala, El Salvador i Nicaragua, així com representants de la Federació Internacional de Drets Humans, Amnistia Internacional, Comissió Europea i la mare de Hester van Nierop, una de les noies holandeses que van ser assassinades a Ciudad Juarez. El debat va ser, tal i com m’esperava, força tens.

En la meva intervenció vaig començar argumentant que es tracta d’un tema complex, greu i urgent. I que és en base a aquesta triple dimensió que cal fer passes endavant per a fer-hi front. És evident que un informe del Parlament Europeu, per moltes propostes que s’hi facin, no acabarà amb el problema, però em conformo amb què contribueixi a generar les sinergies i les dinàmiques que van en la direcció d’aconseguir-ho. (segueix…)

Amb l’informe busco tres coses fonamentalment: situar el tema novament en les agendes polítiques Mexicana, centreamericana, europea i bilateral; instar a les autoritats mexicanes i dels països centreamericans que considerin la qüestió una prioritat en tots els àmbits (prevenció, atenció víctimes, legislativa, judicial i penal, mèdica, policial, educativa, …); i finalment instar la Comissió Europea, el Consell de la UE i els Estats Membres a que situïn el tema entre les àrees de prioritat tant pel què fa al diàleg polític amb aquells països, com pel què fa a la cooperació. L’objectiu a curt termini, certament factible si hi ha la voluntat política suficient, ha de ser combatre l’elevadíssim grau d’impunitat que avui per avui caracteritza aquest fenomen.

No per què no es pugui aconseguir tot, hem de renunciar a aconseguir allò que sigui possible, per poc o petit que pugui semblar. Allò que importa és avançar en la bona direcció. I és per això que lamento profundament que hi hagi qui pretengui aturar la nostra iniciativa al Parlament Europeu argumentant que és un tema cultural i universal. És evident que hi ha una dimensió cultural darrera. Precisament la cultura del patriarcat, que cal canviar. I una manera de fer-ho és que des de les institucions es deixi de considerar els assassinats de dones com un tema menor i s’afronti de manera ferma i inqüestionable la persecució dels responsables. Com també és cert que es tracta d’un tema universal, que afecta a tot el món, també a la ‘civilitzada’ Europa. En efecte, tal i com hem pogut constatar a l’Estat espanyol, una llei no és suficient per acabar amb la violència contra les dones (ja en van 42 d’assassinades en el que portem d’any), però si està ben feta, és creïble, i s’acompanya amb les mesures adequades, pot, si més no, contribuir a facilitar la denúncia, el tracte a les víctimes i a reduir la impunitat. I és que es tracta d ‘això, també a Mèxic i a Amèrica Central. Sense paternalismes i sense pretendre donar lliçons, però sí amb la convicció que aquest tema ha de ser una prioritat aquí i allà.

 La gravetat i la urgència farien pensar que hauria de ser un tema de fàcil acord. Però malauradament no és així. Tal i com va es va desenvolupar el debat va quedar clar que no serà fàcil aconseguir un text de consens. Hi ha moltes susceptibilitats, i també massa vergonyes, de part d’alguns actors que estan influint de manera especialment intensa en el procés d’elaboració d’aquest informe. A algunes i alguns col.legues sembla que els preocupa més que ‘la imatge’ d’algun país, com Mèxic, quedi qüestionada, que no pas fer front amb valentia al problema de la violència contra les dones en aquells països.

Per part meva no quedarà. Seguiré buscant l’acord per tal que el tema segueixi en l’agenda. Ara els grups tenen temps fins el 11 de juliol per a presentar esmenes, que valoraré tant bon punt les tingui.

Noticies relacionades amb la presentació de l’informe:

Article a LaMalla.net; Article a ElPorvenir.com;  Nota d’Europa Press; Nota a AolLatino.com; Article a MujeresHoy; Article a Proceso; Nota i entrevista per Radio a Ràdio Nederland;

Foto: obra de Yan Maria Yaoyólotl. Font:  Radio Nederland



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Feminicidis i violència masclista per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent