Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Informe Gallo sobre drets propietat intel.lectual: he votat contra la repressió injustificada i contraproduent a Internet

Al Parlament Europeu hem votat aquest migdia l’informe d’iniciativa de la diputada del PPE, Marielle Gallo, relatiu a l’exercici  dels drets de la propietat intel.lectual en el mercat interior. La proposta de text que ens proposava la col.lega francesa, malauradament, insisteix en una línea de pensament més pròpia del segle XX que no pas del XXI i que consisteix a creure que restringint la llibertat a internet i criminalitzat pràctiques com l’intercanvi d’arxius es protegirà millor el dret dels autors.

I és que tenen raó els artistes quan demanen que la creació s’ha de reconèixer i s’ha de remunerar. En altres paraules, és més que legítim (i afegeixo, totalment necessari) que els artistes puguin viure de la seva feina. El problema és que les eines que funcionaven al segle XX no necessàriament serveixen al segle XXI, i alguns poden resultar fins i tot contraproduents.

Avui Internet és un espai que supera àmpliament les possibilitats de control que l’espai no virtual permet. I el risc és, precisament, acabar matant mosques a canonades.

Internet ha de ser un espai neutre, un terreny de joc en el qual es garanteixin els drets i les llibertats així com la protecció de les dades personals. Això és, almenys, el què hem suggerit els Verds/ALE, la GUE i els Socialistes en una resolució alternativa a l’informe Gallo que també hem votat avui però que malauradament ha estat derrotada per 235 vots a favor i 375 en contra. En la nostra resolució distingíem també entre la difussió d’arxius en el marc d’una lògica comercial de l’intercanvi no comercial d’arxius en línia.

En resultar derrotada la nostra proposta hem procedit a votar la Resolució original proposada per Gallo, que finalment ha estat aprovada per 328 vots a favor (la majoria del PPE, ECR i EDF, amb alguns liberals i socialistes), 245 vots en contra (bàsicament els verds/ale, gue i la majoria dels socialistes) i 81 abstencions (entre les quals, pel què he pogut veure durant la votació, els socialistes espanyols).

El meu problema és que, amb aquesta votació, el Parlament Europeu envia un missatge preocupant en el sentit que proposa enfortir els drets d’autor a través d’Internet en detriment de la llibertat d’expressió i de comunicació, així com el respecte a la vida privada.

És lamentable que els nostres i les nostres col.legues comparin la descàrrega privada d’arxius d’internet amb la falsificació de productes comercials per part de bandes criminals organitzades. Hem de trobar noves fórmules que tinguin en compte l’evolució del concepte de propietat intel.lectual, i l’impacte que aquesta evolució té sobre els drets de seguretat i la salut dels consumidors i consumidores.

La proposta Gallo, adoptada ara pel PE, suposa per a mi una visió massa arcaica i repressiva en matèria de propietat intel.lectual, i és a més incompatible amb la nostra voluntat, en tant que ecologistes, de promoure un Internet lliure i obert al servei de la difussió democràtica del saber.

Font foto: Amnistia Internacional



  1. Està clar, la gent no pirateja perquè sí, sinó per evitar passar per un sistema car, arcaic, estret i incòmode.

    Netflix està demostrant que, quan les coses es fan bé, quan se li posen fàcils i còmodes a la gent, quan els models de negoci van evolucionant amb la societat i la tecnologia… aleshores la gent paga i deixa de piratejar.
    Netflix ja té més de 22,000,000 de subscriptors de pagament als EEUU (i amb més de 3,000,000 més cada quatrimestre, casi un mil·lió al mes), amb uns beneficis trimestrals de més de 700,000,000 mil·lions de dòlars… i la gent tant contenta de pagar.
    Meanwhile, in Spain, li han denegat l’accés a Netflix perquè aquells que gestionen els drets d’autor prefereixen perpetuar el seu model anacrònic i desfassat.
    Això sí, ajudats per un govern que ROBA als contribuents i entorpeix el desenvolupament (com a mínim el d’autònoms i Pymes que fan servir suports digital i pateixen més el canon), encara que sigui desafiant dictamens de la justícia europea i enfrontant-se a qualsevol modernització possible. 
    Després, els seus sicaris (sobretot aquells més ben pagats que -curiosament- viuen a Miami per no tributar aquí) ja els hi fan campanya gratuïta.
    En fi, aquí la noticia de Netflix:
    http://torrentfreak.com/netflix-is-killing-bittorrent-in-the-us-110427/
    Quina mè, només ens deixen l’opció de piratejar. Caldria formular una queixa ; a més, des d’Espanya accedim a materials internacionals, que també tindrien coses a dir-hi, ¿com Espanya pot decidir això per si sola?  Caldria una acció a nivell europeu, penso, però ¿com?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent