Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Greenpeace vol dur la UE davant la Cort per permetre l’extermini de la Tonyina Vermella

Greenpeace es planteja dur davant la Cort Europea de Justícia a la UE per adoptar quotes excessives en relació a les captures de Tonyina vermella. Això sempre i quan el Consell de la UE no corregeixi la deriva actual segons la qual s’accepta la possibilitat de pescar quantitats ‘excessivament generoses’ de tonyina vermella. El tema és important, i urgent, donat que la campanya de pesca hauria de començar el proper mes d’abril. Greenpeace ha dipositat una petició formal davant el Consell Europeu instant aquest a que revisi el sistema de quotes recentment adoptat. En cas que no hi hagués una resposta positiva per part seva abans de 17 setmanes, Greenpeace durà el tema davant la Cort Europea de Justícia. Entretant, Greenpeace reclama la suspensió inmediata de la pesca de Tonyina Vermella (la temporada està previst que comenci el 15 d’abril i s’acabi el 15 de juny).

El motiu que justifica tal demanda l’he comentat, i defensat, sovint en aquest bloc (veure per exemple apunt La UE prepara el certificat de defunció per a la tonyina ): les reiterades alertes de la comunitat científica en relació a l’estat més que crític dels estocs de tonyina, i en particular al fet que les flotes europees estan sobredimensionades i són responsables de gran part de la sobrepesca actualment realitzada. L’adopció d’una quota de 12.046 tones de tonyina pel conjunt de les flotes europees està molt lluny de les recomanacions científiques i, malauradament, va ser ratificada pel Parlament Europeu la setmana passada amb només el nostre vot (Greens/EFA) en contra.

L’existència d’una flota totalment desmesurada fa que, per tal que l’activitat sigui rendible a curt termini, s’ha fet una pressió increïble sobre els governs per tal que incrementessin la quota per sobre de les recomanacions de sostenibilitat. A França, per exemple, existeixen 36 vaixells matriculats, dels quals 32 són totalment actius. Els patrons de les embarcacions calculen que per tal que l’activitat sigui rendible cal pescar entre 120 i 150 tones per vaixell, mentre que amb les quotes actuals se’n calculen 90. El risc per tant d’acabar sobrepescant de nou és elevadíssim.

Davant d’aquesta situació, la única solució era reduir les quotes autoritzades als límits recomanats per la comunitat científica (això és 15.000 tones per tot el món) i simultàniament reduir la capacitat de la flota. Els governs no han fet la segona part, i per tant es fa més difícil la primera. El resultat, però, serà que tothom quedarà abocat de manera irremeiable a l’abisme en convertir aquesta activitat en totalment insostenible. D’aquí, novament, que sigui tant important afrontar seriosament la reforma del sistema de control de la pesca a la UE.

Foto: Greenpeace parodia en aquest simulat cartell cinematogràfic a tres dels actors més rellevants en les activitats pesqueres de la Tonyina a escala europea. Es tracta dels ministres responsables de l’assumpte a Itàlia (Luca Zaia), França (Michel Barnier) i Espanya (Elena Espinosa). Els tres països són responsables de la gran majoria de les captures que tenen lloc a la UE. Greenpeace els fa còmplices de la delciada situació de la Tonyina en no assumir aquests les decisions polítiques que la protegirien, i situar-se, en canvi, al costat d’una part del sector. Font: Greenpeace.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent