Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Frustrant resposta de la Comissió Europea sobre Oaxaca

La Comissió Europea ha comparegut aquest matí davant la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu (DROI) per respondre  a les preguntes que havia plantejat fa uns dies en relació a la situació de Oaxaca (Mèxic) (veure apunt d’ahir Drets humans: Espanya i vols de la CIA, LGBT a Letònia i esdeveniments a Oaxaca (Mèxic) ). Les seves respostes, però, han estat novament frustrants, tal i com ja ve essent habitual sempre que es parla de Mèxic. Malgrat que l’existència d’un acord d’associació UE-Mèxic, i en especial la clàusula democràtica de l’esmentat acord, farien pensar que (segueix…)


hi hauria d’haver una major responsabilitat a l’hora d’avaluar les vulneracions de drets humans comesos en alguna de les dues parts de l’Acord (en aquest cas Mèxic), més aviat sembla passar el contrari: que hi ha molta més tolerància.

En la meva pregunta exposava els següents fets

Depuis mai 2006, l’état de Oaxaca (Mexique) connaît une situation de violence extrême engendrant des arrestations arbitraires ainsi que des exécutions extrajudiciaires. Suite à un mouvement de grève du corps enseignant de cet état, une large mobilisation sociale a vu le jour. Cette protestation sociale et pacifique a été fortement et violement réprimée, en juin et à divers autres reprises, sur ordre du gouverneur de Oaxaca lorsque les forces de l’ordre ont tenté de récupérer le contrôle du centre de la ville de cet état. 3500 policiers dépêchés par le gouvernement mexicain et entretemps, renforcés par des paramilitaires, ont ainsi attaqué les manifestants et tués plus de dix personnes depuis le déclenchement de ces opérations répressives.

I preguntava el següent:

Quelles ont été et quelles sont les initiatives prises par l’UE et en particulier par la Commission pour réclamer une solution pacifique à ce conflit ? Et à quel niveau ?

L’UE et en particulier, la Commission a-t-elle invoqué à un moment donné le respect de la clause des droits de l’homme de l’accord liant le Mexique avec l’UE ?

La Commission a-t-elle demandé la mise en place d’une commission d’enquête approfondie pour faire le jour sur les arrestations arbitraires et les exécutions sommaires et pour juger les coupables de ces actes ?

La Commission est-elle favorable à la demande du groupe des Verts/ALE d’interdire toute exportation d’armes au Mexique puisque ces armes risquent d’être utilisées à l’encontre de la population civile ?

Malauradament, en les seves respostes la Comissió a informat que hi havia hagut, en efecte, contactes i consultes per saber com havien anat els fets, però que no es preveia demanar cap investigació ja que es donava per bona l’explicació de les autoritats mexicanes segons la qual les agressions i lles morts que hi han hagut en el context dels enfrontaments dels darrers dies no tenen res a veure amb la policia federal sinó que responen a d’altres causes. Aquesta resposta ha comportat una rèplica per part meva, apel.lant a la contradicció que suposa el fet que, per una banda, la mateixa Comissió consideri que no està clara l’autoria de les morts, i que al mateix temps no demani que hi hagi almenys una investigació per esclarir els fets.

 A la qual cosa el representant de la Comissió ha resposta que posaria en coneixement dels seus responsables la petició d’investigar.

Per altra banda, pel què fa al control de les exportacions d’armes, la Comissió ha respost que no hi havia base per establir un embargament d’armes a la qual cosa he replicat que no era això el que demanava, sinó simplement si considerava pertinent reclamar als Estats membres un major rigor en l’aplicació del Codi de Conducta de la UE sobre Exportacions d’armes, un dels criteris dels qual diu que no s’haurien de permetre exportacions d’armes on existeixi el risc que aquestes sigui usades per a vulnerar drets fonamentals.

Foto: Manifestacions a Oaxaca. Font: BBCDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Espai EUROLAT (DDHH, Mèxic, Amèrica Central i del Sud) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent