Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 12 d'abril de 2007

Feminicidis (VII): investigació i lluita contra la impunitat

En les diferents reunions que estem mantenint apareixen sovint dos temes que se situen entre els factors que, si no són causa, sí que resulten fonamentals per entendre les dificultats a l’hora de fer front als feminicidis: la manca de recursos i mitjans per tal de dur a terme investigacions en condicions, i l’elevadíssim grau d’impunitat amb què queden molts d’aquests crims. Ambdós temes han estat centrals en les reunions que hem mantingut tant amb els candidats i candidates presidencials (Alvaro Colom -UNE-, Alejandro Giammattei -GANA-, Rigoberta Menchú -Encuentro por Guatemala/Winag-, Alfredo de León Solano -URNG/Maiz-, i Otto Pérez -Patrido Patriota-, així com amb els diferents grups polítics al Congrés, i fins i tot amb el vicepresident de l’Executiu Eduardo Stein. (segueix…)

Sorprèn, potser, el fet que absolutament ningú hagi negat aquest fet fins el punt que s’accepta com un problema estructural que la violència organitzada estigui incrustada en tots els nivells de l’Estat (executiu, legislatiu, judicial, policia, etc…).

Per altra banda, també hi ha una total coincidència sobre el fet que la lluita contra la violència contra les dones és una qüestió important. La diferència, però, rau en el gra de prioritat que cada grup polític li concedeix. De fet, un cop més només les formacions de Encuentro/Winag i la de la URNG/Maiz, ambdues d’esquerres, i en part la UNE, de centreesquerra, plantegen propostes concretes a curt, mig i llarg termini amb l’objectiu d’erradicar aquesta mena de violència.

Finalment, avui ha estat un dia dedicat fonamentalment a la societat civil i les ONG. Des del matí ens hem reunit amb entitats que treballen sobre qüestions com drets humans, drets pobles indígenes, dones, justícia social, racisme, etc… Preguntats sobre l’efecte que causa en la seva feina les resolucions i posicionaments polítics de tant en tant impulsem en el si del Parlament Europeu, tots han respost que els és absolutament útil aquesta tasca de vigilància internacional. Recordo, per exemple, l’efecte de la resolució en què demanàvem l’extradició de Rios Mont i d’altres exmilitars (veure Primeres conseqüències de la resolució d’urgència sobre Guatemala del Parlament Europeu), o la més recent en què condemnàvem l’assassinat dels diputats salvadorencs a Guatemala i reclamàvem l’adopció immediata de l’acord sobre la Comissió Internacional Contra la Impunitat de Guatemala -CICIG- (veure a Urgències: Guatemala i drets LGBT a Nigèria).

Foto: Amb Alba Estela Maldonado, diputada i cap de ‘bancada’ de la URNG/Maiz.



  1. Deu-ser un plaer visitar i veure el treball que fan diverses ONG a països tant necessitats com es Guatemala. Admès, poder compartir idees, opinions de una realitat cultural diferent amb la població deu donar una sensació tan gratificant, sobretot al costat de Rigoberta Menchu que com moltes altres dones estan transforman la societat, evidentment sense l’ajut dels homes no serie possible aquet canvi i sense els moviments d’esquerres, es obvi que la dreta reconeix  i accepta tots els problemes però no fan res per solucionar-los. Per altra banda, es necessari aquesta vigilància internacional que el poble deu agraí molt.

    .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Feminicidis i violència masclista per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent