Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 2 de maig de 2008

Esmena a favor igualtat, drets salut sexual i reproductiva i contra la violència de gènere

A banda de la pol.lèmica relativa a l’afer MRTA (veure apunts anteriors) el treball de l’Assemblea parlamentària eurollatinoamericana ha girat entorn a quatre temes: tres resolucions (pobresa i exclusió social; reptes i oportunitats de la Ronda de Doha; i polítiques energètiques de la UE i Amèrica Llatina) i un missatge per a la V Cimera UE-Amèrica LLatina i Carib prevista pels propers 16 i 17 de maig. Donat que he estat l’únic integrant del meu grup (Verds/ALE) present a la reunió he hagut de seguir totes les qüestions, tot i que he treballat especialment en relació a la ponència sobre pobresa i exclusió social. En concret, he estat el motivador i impulsor d’una esmena en favor de la lluita contra la violència de gènere,  (segueix…)

i he contribuit també a l’adopció de tres esmenes més, presentades per la ponent de l’informe, Ilda Figereido
(portuguesa, GUE), a favor del reconeixement dels drets de salut sexual
i reproductiva, les quals, malgrat comptar amb el suport unànime dels
col.legues llatinoamericans, han estat a punt de no ser adoptades per
les estratègies de la dreta conservadora europea (PPE i UEN) qui fins
el darrer moment han buscat estratègies per usar el Reglament i
impedir-ne l’aprovació. No ho han aconseguit, i finalment les esmenes
s’han adoptat (cosa que ha fet que acabessin votant contra la
resolució) En relació a l’esmena que he impulsat relativa a la lluita
contra la violència de gènere he de dir que va ser inspirada per una reunió que vaig tenir amb diverses dones investigadores, militants, diputades de Xile, Perú, Bolivia, Mèxic, Guatemala, i El Salvador, entre d’altres, amb les quals ens vàrem reunir per tal de coordinar estratègies en relació a la lluita contra els feminicidis i la violència contra les dones tant a la UE com a Amèrica Llatina.

En concret, l’esmena proposada, i finalment adoptada, diu així (de fet està einspirada en un dels punts inclososos en la Resolució sobre el meu informe sobre Feminicidis que vàrem aprovar l’octubre passat al Parlament Europeu):

Enmienda al proyecto de resolución sobre Pobreza y Exclusión Social

16bis. Pide a los gobiernos de la UE, América Latina y el Caribe que condenen firmemente la violencia contra las mujeres y el feminicidio como expresión extrema de la discriminación de las mujeres, y que, en el marco de su asociación estratégica, apoyen con recursos financieros y técnicos adecuados políticas de prevención y protección en materia de violencia contra las mujeres, como la creación o el refuerzo de programas de sensibilización y formación en cuestiones de género; que incrementen el presupuesto de los organismos encargados de las investigaciones sobre los asesinatos, creen sistemas eficaces de protección de los testigos, las víctimas sus famílias, y fortalezcan la capacidad de los órganos judiciales, los cuerpos de seguridad y las fiscalías para perseguir y punir a los responsables; y exhorta igualmente a la promoción de una mayor coordinación institucional en estos ámbitos en todos los niveles gubernamentales.

Sigui com sigui, la meva presència al Perú m’ha impedit ser a Barcelona on la meva col.lega i amiga, Alba Estela Maldonado ha rebut el Premi Cipriano Garcia, d’ICV, per la seva tasca en favor de la promoció de la Llei guatemalteca sobre Violència de Gènere. En alguns apunts anteriors ja n’he parlat: Guatemala i la lluita
contra els feminicidis
; Feminicidis XIV:
reportatge ‘Crímenes sin castigo’, de Radio Nederland
; Feminicidis (VIII):
‘Centroamérica, las dimensiones de un flagelo’ (article publicat a Mujereshoy)

; o aquest Feminicidis
(VII): investigació i lluita contra la impunitat
en què explico,
precisament, les meves trobades amb Alba
Estela Maldonado
).

Font foto: BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Feminicidis i violència masclista per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent