Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 27 de juny de 2009

Des del Rainbow Warrior: La gàbia que no esperàvem

Em llevo a les 4.00 del matí per comencar el meu torn de guàrdia. Tot just apareixen les primeres llums matineres. De seguida trobem una cosa interessant. Malgrat que allò que estem buscant fonamentalment són xarxes de deriva, el radar assenyala dues taques molt juntes que avancen a molt poca velocitat. Decidim posar-hi rumb, ja que podria tractar-se d’un arrossegador amb una gàbia (cage) plena de tonyines. La temporada de pesca de la tonyina s’ha clausurat fa deu dies, o sigui que en qualsevol cas es sospitós. Dues hores despres el podem veure ja amb binocles i confirmem la sospita. Decidim anar-hi a parlar. Baixem la Zodiac i hi muntem tres càmeres, un fotògraf, en John (campaigner de Greenpeace), el patró de la llanxa, una marinera i servidor. Voregem la gàbia i ens hi acostem per estribor. Ens esperen (fa estona que ens han vist). Es un vaixell maltès (obvio el nom per raons de seguretat). Ens permeten acostar-nos-hi i pujar a bord per parlar amb el capità. Ens reben amb forca amabilitat. Segurament saben de fa temps que el Rainbow Warrior és per la zona i tenen ja preparada la documentacio que els demanem. Ens diuen que són, només, un vaixell de transport de gàbies, cosa que no quadra amb els equips de submarinisme que hem vist a l’entrada de la sala de màquines, els quals són necessaris per fer passar les tonyines de la xarxa de l’encerclador fins a la gàbia. Sembla evident doncs que són part del procés de captura, i no només de transport. Tampoc quadren les dates que ens donen de les dues captures que han fet (el 24/5, 1200 exemplars i 84 tones; i el 10/6, 490 exemplars i 98 tones). Tampoc quadren les coordenades que ens donen de les captures amb la velocitat que duen (0,1 nusos), i la seva situació actual. Finalment, tampoc inspira confianca el nom del comprador, Fish and Fish Azzopardi, una de les principals firmes de Malta, implicat en no pocs casos de males pràctiques.Tot plegat fa pensar que, efectivament, es tracta de captures possiblement pescades fora de temporada, i per tant il.legals. De tot plegat es prenen les dades per presentar informe a la propera reunió de la Confernecia Internacional sobre Tonyina (ICCAT).
Foto: arrossegador amb gàbia (no es el d’aquest matí, que obvio per motius de seguretat i per que la investigació és en curs). Font:



  1. encara tenim una esperança per seguir votant a ICV. Gent com tu i en Joan ens inspireu per confiar que hi ha alternativa a les esquerres.
    “Molta gent petita, en molts lloc petits, faran petits  canvis que transformaran el mon”
    Dita africana.

     

  2. Hola,
    Només entro aquí que dir-li que és un lladre i que m’ha robat el meu vot.  Jo volia votar a Esquerra Europea i es el que pensava (el que veu dir)
    Espero q al menys siguin ecologistes perquè d’esquerres està clar q no ho son.

    Per cert, si vol fer “aventures” vagi’s a la costa catalana i vegi com s’estan destroçant els fons del mar pels barcos d’arrastre.  Que no cal anarse’n tan lluny (encara q així queda més “guai”, oi?)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent