Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

CIA i llibertat d?expressió a internet

Darrer dia (ahir dijous) de sessió plenària a Estrasburg amb dues qüestions importants a l’agenda. La primera, la votació de l’Informe Fava sobre la CIA, votació que tal i com hem posat de manifest en el comunicat que adjunto més avall, ha estat realment satisfactòria en el sentit d’avançar cap a la veritat. Aquí teniu una explicació de l’informe i la votació, i aquí l’informe final tal i com va quedar aprovat. Especialment significatiu és el fet que nombrosos/es diputats/des del PPE s’han vist obligats/des a votar afirmativament davant les clares evidències que han estat sortint darrerament, i sobretot arran de la detenció, ahir, del Subdirector del Serveis d’Intel.ligència italià. Aquí  teniu la meva intervenció en plenària, i aquí la nostra nota de premsa.

El segon tema important a destacar és el debat sobre la resolució d’urgència relativa a la llibertat d’expressió a Internet. Els diversos grups vàrem presentar les nostres propostes de Resolució (aquí teniu la del Grup Verds/ALE) i finalment es va negociar una de conjunta amb els altres grups que podeu consultar aquí. La resolució inclou mencions especials a la responsabilitat de determinats governs, però també d’algunes empreses com Google, Microsoft, Wanadoo, Telecom, Yahoo, entre d’altres, les quals col.laboren en la censura i la vulneració dels drets dels internautes. Si seguiu llegint trobareu la meva intervenció en el marc del debat sobre la resolució. (segueix …)


Intervenció en plenària de Raül Romeva (ICV – Greens/EFA) sobre Llibertat d’expressió a Internet (15 de juny de 2006)

Quiero empezar recordando la Declaración de la cumbre Mundial de la Información que tuvo lugar en Túnez en noviembre de 2005 en la que se concedió gran importancia a la sociedad de la información con relación a los derechos humanos y las libertades fundamentales, en particular la libertad de expresión y de opinión, así como la libertad para recibir y tener acceso a la información.

Por ello resulta tan triste y lamentable que hoy tengamos que recordar que decenas de personas se encuentran en prisión en varios países del mundo, aunque sobre todo en China, por la simple y única razón de querer comunicarse y expresarse a través de la red.

No obstante, aunque la responsabilidad principal ciertamente recae en los gobiernos censores, hay que recordar también que en muchos casos son empresas occidentales, muchas europeas, las que proporcionan a esos gobiernos los instrumentos y las capacidades para poder llevar a cabo el control y la censura. Este es el caso, entre otras, de empresas como Yahoo, Google o Microsft, así como CISCO Systems, Telecom Italia, Wanadoo o una subsidiaria de France Telecom.

Por todo ello con esta resolución queremos condenar sin fisuras las restricciones a la libertad de expresión que algunos gobiernos imponen a través de Internet, y especialmente aquellos actos de persecución y detenciones que algunos llevan a cabo, por lo que pedimos al Consejo y a la Comisión que aborde esta cuestión en sus encuentros bilaterales con los países mencionados en la resolución, especialmente China.

Segundo, queremos hacer un llamado al Consejo y a los Estados Miembros que hagan público, en un comunicado conjunto, su compromiso para con la protección de los derechos de los Internautas y con la libertad de expresión en el marco de la red Internet;

Tercero, que se pongan límites a ciertas compañías que hacen beneficio en ciertos países a costa de menoscabar los derechos humanos;

Cuarto, pedir a la Comisión y el Consejo tengan en cuenta, a la hora de establecer sus programas de ayuda, la necesidad de prestar especial atención a los programas que faciliten el acceso de la gente a Internet y a la sociedad de la información en general. 

En suma, en el mundo de hoy una forma de promover y respetar los derechos humanos es precisamente garantizar la libertad de expresión en Internet, y evitar censuras, persecuciones encarcelamientos.



  1. Home, les companyies fan negoci pero no menystenen els drets humans, en aquests cas son els comunistes de la Xina els que fa decenis que ho fan, no fotem!
    En tot cas, podriem criticar que hi facin negoci. Pero aleshores tambe, i jo trobo que molt mes, hauriem de criticar en ZP per ser al cap del govern que mes s’enriqueix exportant armes a paisos en conflicte (i ja porta uns anyets governant i no ha canviat res, i els teus companys comunistes li donen suport…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: General/Pena de mort/Africa per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent