El mateix dia que començava la vaga docent indefinida a les Balears pel polèmic decret de Tractament Integral de les Llengües (TIL), un grup d’eurodiputats demanàvem a la Comissió Europea que es pronunciï per protegir el català a l’escola.
Juntament amb Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Izaskun Bilbao (PNV), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Teresa Riera (PSIB-PSOE) i Iñaki Irazabalbeitia (Aralar,en representació d’ERC) hem enviat avui una carta a la Comissària Europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme, Joventut i Esports, la Sra. Vassiliou, on denunciem la situació del català a les Illes Balears.
Els eurodiputats i eurodiputades expliquem a la Comissària que el TIL suposa un retrocés de la llengua catalana als centres educatius, que posa en risc “el català com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament”. Per ells, amb “l’excusa d’implantar el trilingüisme es busca desmantellar el model d’immersió lingüística, model de garantia d’inclusió educativa en una comunitat amb fortes diferències socials”. De fet, les mesures adoptades pel govern balear s’oposen també al contingut de l’informe sobre protecció de llengües minoritzades aprovat el passat dimecres al Parlament Europeu amb el suport de 645 dels 766 diputats.
També denunciem que “no s’ha escoltat en cap moment ni els tècnics ni els professionals de la matèria i s’ha dictat una normativa incoherent amb un calendari d’aplicació inassolible”. Considerem que el TIL significarà un augment de les desigualtats dins de les aules i impossibilitarà el tractament adequat de les diferents necessitats educatives dels alumnes.
Per últim, els recordem en la carta que “la inexistent dotació de recursos per a l’aplicació del Decret, juntament amb la retallada del pressupost educatiu en 91 milions d’euros en aquesta legislatura, impedeix la seva aplicació i genera caos i incertesa en els centres i a la comunitat educativa”. És per tot això, que hem donat tot el nostre suport a la vaga indefinida i demanem a la Comissió Europea que intercedeixi per garantir la diversitat lingüística de la UE, reconeguda a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.