Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 28 d'abril de 2009

Carta oberta a la resta de candidats i candidates

Ahir vaig poder exposar en el marc d’Òmnium Cultural, entitat de la que, per altra banda, sóc soci, tant la feina feta al llarg dels darrers cinc anys al Parlament Europeu, així com les principals línees programàtiques de cara a un eventual nou mandat (veure nota de Directe.cat). A banda de retrobar-me amb persones amigues de fa molt de temps i que per circumstàncies professionals no ens havíem vist darrerament, va ser un honor ser presentat i acompanyat a la taula per en Jordi Porta, per a qui tinc un personal i profund respecte des que el vaig conèixer quan jo treballava al Centre Unesco de Catalunya, sota la direcció de Fèlix Martí, i ell era el Director de la Fundació Jaume Bofill. De fet, vaig tenir la sort de poder aprendre molt d’ells dos, així com d’altres il.lustres personalitats com Josep Maria Terricabras, entre d’altres, quan vaig exercir de Secretari de l’Associació per a les Noves Bases de Manresa, i va ser la Fundació Bofill qui va també fer possible que el Centre Unesco m’enviés a Bòsnia i Herzegovina com a responsable del Programa Educatiu de la UNESCO els anys 95 i 96, en plena fase de final de guerra i inici de la postguerra.

Pel què fa al contingut de la xerrada, vaig exposar, entre d’altres coses, que una de les dinàmiques que sempre hem mirat de dur a terme al llarg del mandat els i les representants catalans/es a Brussel.les/Estrasburg, i que confio que els/les qui resultem (o resultin) elegits el propera 7J, seguirem/seguiran mantenint, és la d’establir un front d’acció comú en termes de llengua i competències. Així doncs, he transmès una invitació formal a la resta de candidats i candidates convidant-los a que en aquestes qüestions deixem de banda les nostres diferències i ens posem d’acord per tal de donar un clar missatge d’unitat, i per tant de país. Adjunto a continuació el contingut de la carta: (segueix…)

Carta de Raül Romeva dirigida als candidats de PSC, CIU i ERC a les properes eleccions europees.

Ens trobem en els inicis d’una precampanya per a les eleccions al Parlament Europeu en la que competirem per guanyar-nos el suport de la ciutadania. Es tracta, òbviament, d’una dinàmica pròpia del sistema democràtic i que es basa en les idees i propostes diferenciades que els partits als que representem cada candidat defensen i promouen.

Tanmateix tot i les nostres diferències no és menys cert que també compartim posicionaments polítics claus i d’enorme importància pel nostre país. I és extraordinàriament valuós que així sigui. M’estic referint molt especialment a la defensa i promoció de Catalunya a Europa com a una plataforma també vàlida per aconseguir l’avenç nacional del nostre país i la seva participació amb veu pròpia en el procés de construcció europea. 

En aquest sentit crec que és possible, i que pot ser enormement positiu, establir uns compromisos mínims compartits per tots els partits catalanistes i que esmento a continuació:

          La construcció d’una Europa federal entesa com l’Europa dels pobles. Una Europa federal que funcioni partint de la base de la separació de poders i avançant molt més en el  principi de subsidiarietat; que tingui en compte i respecti el paper que correspon a les  “regions europees”  que a més de poders legislatius, tenen una forta identitat nacional i una clara vocació de participar amb veu pròpia en la construcció europea,  com és el cas de Catalunya.

          Reconeixement de Catalunya com a nació, i de la seva personalitat institucional i política, que impliqui tenir veu pròpia a Europa, amb un paper propi en la seva construcció.

          Reconeixement de la llengua catalana com a llengua oficial comunitària per estendre en la pràctica l’ús del català en les institucions europees.

          Aconseguir una participació efectiva de Catalunya en les institucions europees i en la definició de les polítiques públiques que ens afecten, com ara participant en els Consells de Ministres europeus,  participant plenament en les tasques d’un consell convertit en cambra territorial o reconeixent el dret a recórrer directament al Tribunal de Justícia en qüestions que afectin directament o indirectament Catalunya.

Davant de la coincidència en aquests principis bàsics jo vull fer una crida a la solidaritat catalana. Solidaritat i unió en aquestes qüestions de país de tots els partits polítics catalanistes per tal que les defensem amb una sola veu a Brussel·les i Estrasburg.

Tant CIU, com PSC, com ERC han impulsat en els darrers temps plataformes que pretenen aglutinar els i les catalanistes del nostre país més enllà de la seva identificació partidista. Des d’ICV compartim aquesta voluntat de sumar esforços per impulsar Catalunya a Espanya, a Europa i al món. Però no volem generar més divisió impulsant una nova plataforma que inevitablement acaba generant la malfiança dels adversaris. Ans al contrari, considerem que la millor contribució que tots els partits catalanistes podem fer, PSC, CIU, ERC i ICV, és fer pública la nostra coincidència en aquests aspectes bàsics i tan transcendents, i comprometre’ns a defensar-los conjuntament a Europa.   

Les campanyes electorals impliquen marcar diferències, que en molts camps són evidents, entre les candidatures. Però també és una esplèndida oportunitat per a fer pedagogia i mostrar a la ciutadania que també som i serem capaços d’unir les nostres forces i anar junts en aquelles qüestions que ens afecten com a nació.

Per tant vull convidar-te a sumar-te a un doble compromís: d’una banda a evitar la baralla i la confrontació entre nosaltres en aquest camp donat la gran coincidència i comprometre’ns a treure aquestes qüestions del terreny de l’atac a l’adversari polític; i d’altra banda a fer pública la nostra voluntat i compromís de defensar i promoure conjuntament a Europa aquestes propostes bàsiques. Aquesta serà la millor contribució que podem fer per al nostre país.

Esperant la teva resposta aprofito per saludar-te molt cordialment.

Raül Romeva i Rueda


Foto: Ahir durant la intervenció a Òmnium Cultural. Font: Directe.cat



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de 1Eleccions Europees09 per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent