Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Bona notícia a Líbia: commutada la pena de mort per a les cinc infermeres búlgares i el metge palestí

És un dels casos que segueixo de fa temps i sobre el qual hem fet diverses iniciatives (la darrera la que comento en l’apunt Pena de Mort a Líbia: una provocació perillosa). Les cinc infermeres búlgares i el metge palestí van ser acusades l’any 1999 per  haver, suposadament, infectat amb virus de la Sida a 426 infants libis en un hospital de Líbia. Tant el govern de Bulgària com Amnistia Internacional han denunciat en reiterades ocasions que el procés ha estat plagat d’irregularitats. I fins i tot Luc Montagnier (l’investigador francès a qui s’atribueix el descobriment del virus de la sida) va analitzar el cas i va determinar que la infecció havia estat totalment accidental degut a les pèssimes condicions sanitàries i d’higiene de l’hospital de Bengazi. Malgrat tot, les famílies insistien en mantenir la petició de pena de mort (escamot d’execució). (segueix…

Només ara, després d’haver rebut importants indemnitzacions provinents del fons especial d’ajuda a Líbia en la lluita contra la Sida (fons que ha estat dotat de manera col.lectiva per Bulgària, Líbia, Estats Units i la UE), les famílies han acceptat retirar la petició de pena de mort, fet que era del tot determinant per tal que l’Alt Consell de Justícia de Líbia pogués commutar la pena de mort, confirmada per altra banda fa uns dies pel Tribunal Suprem de Líbia.

Ara les infermeres i el metge podran ser trasllades a Bulgària d’acord amb l’acord d’extradició entre ambdós països.

No hi ha cap mena de dubte de l’enorme impacte que ha tingut la pressió internacional en aquest desenllaç. Malauradament, són molts els casos en què l’absència d’atenció pública i de pressió internacional fa que aquesta mena de situacions acabin amb les penes ratificades i les persones executades. I són nombrosos els casos en què el procés es caracteritza per irregularitats, interessos polítics, populismes alimentats per la set de revenja o, simplement, desidia.

La lluita contra la pena de mort ha de ser, per tant, un dels àmbits de lluita internacional al qual no podem renunciar, i exemples com aquest posen de manifest que no només es tracta d’un tema important, sinó que és, a més a més, un tema del tot urgent.

Font foto: foxnews.com



  1. Sr. Romeva, dubto molt que les penes commutades ocultin el fons de l’assumpte. Aquest fets posen en dubte l’acció de cooperants a països mancats de democràcia. Quin serà el proper d’ells que hi faci un xantatge d’aquesta mena?  El govern de Gadaffi ha guanyat pel cantó d’ocultar els problemes sanitaris que té Líbia, i per una altra banda ha rebut una pluja de milions d’euros, que, teòricament, beneficia els familiars, però que ja sabem com acaba aquest tipus "d’ajudes" .  Personalment, si jo en fos, de cooperant, em negaria a continuar sent-ho fins que aquest règims dictatorials en desapareguessin. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: General/Pena de mort/Africa per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent