Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 30 de maig de 2012

Bankia: nacionalitzar o expropiar?

Atesa la crisi del sistema bancari espanyol. Atès que la recapitalització per part del Govern Espanyol basada en l’augment del deute públic (via injecció directa en casos com Bankia o acudint al mercat), significa una agudització de la interdependència entre la salubritat dels bancs i la de les comptes públics espanyols. Sabent que això està comportant un clar risc per a l’estabilitat i la solvència de la Unió Econòmica i Monetària i augmenta els tipus d’interès dels bons del tresor espanyol, portant a la prima de risc als 533 punts bàsics [1].

Donat l’alt nivell d’integració del sistema bancari europeu i els riscos de contagi a l’eurozona, la Facilitat Europea d’Estabilitat Financera (FEEF) contempla la possibilitat d’atorgar línies de préstecs específiques per recapitalitzar institucions financeres. [2] No obstant això, aquesta opció augmentaria el deute públic i per tant no és consistent amb l’objectiu consolidació fiscal requerits per la Comissió, objectius que ja sabem avui que seran impossibles de complir.

Li pregunto a la Comissió Europea:

Considera que l’Estat espanyol ha d’acudir al FEEF via la línia esmentada? Considera que l’accés a aquesta línia ha d’anar acompanyada d’un ajust addicional en els comptes públics i en el pla de reformes estructurals? Si és així, quin calendari de consolidació fiscal preveu per a l’Estat espanyol pel 2012-13-14? Considera assumible l’impacte social d’aquest calendari?

Considera que una llicència bancària al FEEF i al futur Mecanisme d’Estabilitat Europeu permetria reduir la prima de risc i els costos de refinançament del deute públic espanyol? Té pensat presentar una proposta per a això? Amb quins mecanismes de control democràtic comptaria una recapitalització bancària europea?

Considera que el Banc Central Europeu hauria erigir-se com prestador d’última instància frenant així qualsevol dubte en els mercats de deute nacionals?

[1] http://economia.elpais.com/economia/2012/05/30/actualidad/1338362319_465496.html

[2] http://www.efsf.europa.eu/attachments/efsf_guideline_on_recapitalisation_of_financial_institutions.pdf

Font foto: Reuters


  1. En principi l’important és la gestió, dur una bona gestió amb independència de la titularitat.

    Una titularitat pública no sempre és garantia de bona gestió i sovint tot el contrari.

    Si hi ha capital públic, el coherent és que la gestió hauria de ser pública, semipública o almenys sota la supervisió pública, però  sembla que amb els governans que tenim tant és i monta tant. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent