Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 17 d'abril de 2008

Avortament: el Consell d’Europa aposta per garantir el dret de les dones a decidir sobre el propi cos

L’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa (APCE) va reclamar ahir (nota en anglès) als Estats membres de l’Organització que despenalitzin l’avortament i que garanteixin així mateix el dret de les dones a atura l’embaràs de manera voluntària ‘sense risc i de manera legal’. El Consell d’Europa és un organisme en què estan representants tots els països europeus, i per tant també els de la UE de manera que, malgrat que formalment no té res a veure amb el Consell Europeu i, per tant, tampoc amb el Parlament Europeu, més enllà d’una mera relació de cordialitat interinstitucional, simbòlicament i políticament, aquesta decisió ens afecta, també a les institucions europees, i sentarà un precedent, espero, que caldrà tenir present (veure situació actual segons gràfic BBC). No deixa de ser significatiu, tanmateix, que aquesta decisió arribi precisament el dia que torna al poder a Itàlia i a Europa Silvio Berlusconi, (segueix…)

un dels principals abanderats en contra del dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos, o quan el PSOE repeteix al capdavant del govern espanyol amb un executiu certament pioner en termes de paritat, però havent-se deixat pel camí la proposta de promoure una Llei de plaços o, allò que hauria estat encara millor, sobre Educació Sexual. En qualsevol cas, benvinguda sigui la resolució del Consell d’Europa. En prenem nota.

 

Nota del COE:

 

Les Etats membres du Conseil de l’Europe doivent garantir le « droit à l’accès à un avortement sans risque et légal » selon l’APCE

 

16.04.2008 – L’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe (APCE) a appelé aujourd’hui les Etats membres de l’Organisation à dépénaliser l’avortement, en respectant un délai de gestation maximum raisonnable, si ce n’est déjà fait, et à garantir aux femmes « le droit […] à l’accès à un avortement sans risque et légal ».


L’Assemblée, qui rassemble des parlementaires de 47 Etats européens, représentant 800 millions d’Européens, a adopté la résolution par 102 voix contre 69, après un débat de quatre heures et l’examen de 72 amendements.


Les parlementaires ont déclaré qu’il fallait autant que possible éviter l’avortement, qui « ne peut, en aucun cas, être considéré comme un moyen de planification familiale », ajoutant qu’une interdiction totale n’aboutissait pas, cependant, à réduire le nombre d’avortements mais conduisait plutôt à des avortements clandestins traumatisants et à un « tourisme » de l’avortement.


La loi permet l’avortement pour sauver la vie de la mère dans presque tous les Etats membres du Conseil de l’Europe, a souligné l’Assemblée. Selon l’auteur du rapport, Gisela Wurm(Autriche, SOC), l’avortement est également autorisé pour d’autres raisons ou dans un certain délai dans la majorité des pays européens, à l’exception d’Andorre, de l’Irlande, de Malte, de Monaco et de la Pologne.


Dans la résolution, les parlementaires ont affirmé qu’il fallait assurer aux femmes qui veulent avorter les soins médicaux et psychologiques voulus ainsi qu’une prise en charge financière adéquate, et lever les restrictions qui entravent l’accès à un avortement sans risque.

Ils ont aussi appelé les gouvernements à instituer, pour les élèves des établissements scolaires, « une éducation sexuelle et relationnelle obligatoire […]  adaptée à leur âge et à leur sexe » afin d’éviter les grossesses non désirées et donc les avortements.

Font gràfic: BBC



  1. És posa en evidència per enèssima vegada que comunisme és sinòmi d’assassinat, de mort de liquidació de la humanitat. Allà on manen de debò ho fan de manera bèstia, i allà on non manen de debò, procuren afavorir el crim i la mort de manera “progre”, i d’  “esquerres”. Si això és Europa, jo m’hi pixo. Si l’Europa del futur l’han de fer aquesta colla de comunistes, hereus dels pitjors assassins i criminals de tota la història de la humanitat, potser serà millor anar a viure al Pol Nord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent