Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

-Ah!- com diria el gran Monegal,- Alerta amb la patent europea!

El ple del Parlament Europeu votarà avui l’informe Lehne (A7-0021/2011) relatiu a Patent única: primer pas cap a la cooperació entre un grup de Estats membres (Cooperació judicial).

La comissió d’afers jurídics va autoritzar fa unes setmanes que un grup de països prengués la davantera en l’aplicació d’un sistema de patents única a la UE (veure la nota que va fer el servei de premsa del PE). La Comissió Parlamentària va aprovar l’ús de la cooperació reforçada, que havien sol.licitat el desembre 12 Estats membres.

Si el Parlament i el Consell donen finalment llum verda a aquest text, la Comissió haurà de presentar dues propostes de Reglament: una sobre el règim lingüístic (procediment de consulta) i l’altra sobre la creació de la patent única (procediment de codecisió). La comisió d’Afers Jurídics ha demanat al Consell que s’apliqui el procediment de codecisió en ambdós casos.

Han estat diversos els intents de crear aquesta patent única, que sempre ha topat en l’apartat del Règim lingüístic. Aquest és, de fet, el motiu pel qual, per exemple, l’Estat espanyol s’hi ha oposat reiteradament, ja que l’esmentat règim no preveu tenir en compte la llengua espanyola sinó només l’anglès, el francès i l’alemany.

No deixa de ser curiós, però, que el mateix Secretari d’Estat per a la UE ens visiti un per un als diputats de la circumscripció estatal, tal i com va fer fa uns dies, per demanar-nos que votem contra aquesta proposta donat que el règim lingüístic no preveu l’ús del castellà! (veure, per exemple, aquesta notícia a Público, La UE margina de nuevo a España e Italia en el acuerdo sobre la patente única).

-Ah! -com diria el gran Monegal,- Alerta! ara sí que tenim motius per clamar drets lingüístics-. Deuen pensar.

La paradoxa es dóna quan els mateixos que ens demanen això ens responen quan demanem poder usar el català en les nostres intervencions en el Ple d’Estrasburg, que la nostra és una reivindicació supèrflua (pitjor, inútil). És clar, per tant, que per al govern espanyol hi ha llengües de primera (que mereixen una activa campanya de defensa) i llengües de segona (per les quals no val la pena suar massa), cosa que lamento profundament.

Sigui com sigui el nostre grup, Verds/ALE, hem decidit votar-hi en contra, tot i que no pels motius usats per part del govern espanyol, sinó pel fet que la proposta comporta, en paraules del mateix Advocat General de la Cort de Justícia, manifestes incompatibilitats amb els Tractats.

De fet, Verds/ALE hem demanat diverses vegades que es posposi la votació basant-se en la necessitat d’avaluar en profunditat quines són aquestes incompatibilitats. Els grans grups s’hi han oposat.

Foto: Diego López Garrido. Font: Presidència Espanyola UEDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües (català a la UE, multilingüisme,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent