Sessió plenària, juny 2013: allò que considerem prioritari

Prioritats de la Setmana. 10-13 de Juny a Estrasburg

 

Propera cimera europea: recomanacions econòmiques i atur juvenil

Debat: dimecres; Vot: dijous.

La cimera europea tindrà lloc a Brussel•les els dies 27 i 28 de juny. Els temes seran: les recomanacions econòmiques de la Comissió Europea dins del semestre europeu, inclosa la reforma de les pensions a l’estat espanyol, i l’atur juvenil.

Verds/ALE situarem al debat d’atur juvenil la necessitat d’aplicar un pla de xoc que consisteixi en dotar dels recursos suficients aquelles regions europees on l’atur juvenil estigui per sobre del 25%. També demanarem que es modifiquin els Memoràndums d’Entesa (MoUs) per tal que la inversió en la lluita contra l’atur juvenil quedi exclosa dels objectius de consolidació fiscal, i per tal que mesures com la garantia juvenil europea esdevinguin compromisos d’obligat compliment.

 

El PE contra els desnonaments

Debat: dilluns, Vot: dimarts;

L’eurocambra votarà un informe de l’eurodiputada verda Karima Delli que reclama a la Comissió Europea i als Estats membres un pla d’acció per acabar amb el drama de la pèrdua d’habitatge. Concretament, l’informe incorpora algunes de les propostes que várem fer, en forma d’esmena, i demana que s’eviti el desallotjament de famílies que no poden complir amb els pagaments hipotecaris, i que s’adapti la política fiscal per tal de limitar les pràctiques especulatives amb l’habitatge. L’informe també proposa una major coordinació de les polítiques nacionals d’habitatge i la creació d’una estratègia europea.

 

Darrer pas cap a un Sistema Comú Europeu d’Asil

Debat: dimarts; Vot: dimecres.

A Europa, més de 330.000 persones van sol·licitar asil als països de la UE al llarg del 2012. 2.565 ho van fer a Espanya. El nou Sistema Europeu Comú d’Asil busca una progressiva convergència a tota la UE de normes mínimes comunes, procediments harmonitzats i estatus de protecció uniforme, així com un 
reglament de Dublín, que estableix el mecanisme de “cooperació” entre els Estats membres.
Els Verds hem manifestat reiteradament la nostra decepció amb l’acord final, ja que no es crea un espai europeu de protecció de les persones refugiades, sinó que continua relacionant persones migrades amb delincuència i terrorisme. Veiem problemes amb les normes per les quals els sol·licitants d’asil han de tornar al país on han demanat asil inicialment (Dublín III) i sobre les condicions d’acollida. 

Concretament, és problemàtic l’informe d’Eurodac. Eurodac és el sistema europeu de base de dades de les empremtes dactilars de les persones sol·licitants d’asil. Amb la nova regulació, Europol i la policia podran accedir lliurement a aquesta informació, relacionant automàticament sol·licitants d’asil amb terrorista.

 

Schengen: inspeccions sorpresa per frenar els controls fronterers il·legals

Debat: dimarts; Vot: dimecres;

La reforma de les normes que regulen el funcionament de l’espai europeu sense fronteres internes, permetrà l’enviament per sorpresa d’equips d’inspecció per comprovar que no s’imposen controls il·legals a les fronteres internes de l’àrea Schengen. Els Verds han expressat el seu desacord amb la tendència general de limintar Schengen i reintroduïr certs controls fronterers, un dels majors èxits de la política de la UE.

 

Fons d’ajuda a les persones més desfavorides

Debat: dimarts; Vot: dimecres

La Comissió Europea ha suggerit un pressupost total de 2.500 milions per al període 2014-2020, però tres comissions parlamentàries (Afers Socials, Agricutlura i Pressupostos) demanen mantenir els 3.500 milions actuals per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques de les persones més pobres. És inadmissible que en un moment de crisis es redueixi el pressupost europeu per a molts programes de bancs d’aliments i altres polítiques socials bàsiques.

 

Ús de dades personals de passatgers aèris, violanció de drets fonamentals.

Vot: dimecres.

La Comissió ha tonat a possar sobre la taula la directiva de PNR (Passenger Name Record) per la qual podria utilitzar dades personals, com l’adreça o el número de targeta de crèdit, de passatgers aeris amb origen o destinació a la UE per a la suposada lluita contra el terrorisme i els delictes greus. La comissió de Llibertats Civils va rebutjar la proposta a l’abril per 30 vots en contra i 25 a favor. Verds/ALE sempre han mostrar el se rebuig a una directiva que vulnera els drets fonamentals de la ciutadania europea.

Concretament per Verds/ALE, no hi ha evidència de la utilitat de les dades del PNR en la lluita contra el terrorisme i la delinqüència transnacional greu i ha evitat un debat seriós sobre la necessitat i la proporcionalitat. Els Verds denuncien que el PNR pemetra la creació de perfils i la retenció general de dades de persones innocents, fets denunciats pel Tribunal de Justicia Europeu.

 

Normes per a les empreses extractores de gas, petroli i minerals

Debat: dimarts; Vot: dimecres.

El Parlament Europeu votarà una nova norma, ja acordada amb el Consell, per la qual les companyies extractives de gas, petroli i minerals, així com les empreses d’explotació forestal, es veurien obligades a revelar els detalls dels seus pagaments als governs de tot el món per cada projecte extractiu que duguin a terme. Tot i que podria haver estat més ambiciós, els Verds van donar la benvinguda a l’acord, en particular les disposicions sobre informació i transparència sobre el projecte de pagaments als governs, els quals ajudaran a evitar les activitats contràries a l’ètica de la indústria extractiva als països en desenvolupament i més enllà.

 

Retrocés democràtic a Turquia.

Debat: dimecres, Vot: dijous.

Els episodis de violència contra manifestants registrats els darrers dies a Turquia seran objecte d’un debat amb l’Alta Representant de la UE, Catherine Ashton. L’ús de la força per part de la policia durant una manifestació pacífica per salvar el parc Gezi d’Istanbul va ser la metxa que va encendre una onada de protestes que ja s’ha estès a diverses ciutats del país. Hi ha hagut un canvi preocupant lluny de respecte a les minories, la pluralitat i altres llibertats fonamentals a Turquia en els últims anys. El diàleg en el marc de les negociacions d’adhesió entre la UE i Turquia será crucial.(adjunt pregunta de Raül Romeva a l’Alta Representant al respecte)

 

Lluita contra la pesca il·legal i normes més flexibles per al bacallà

Debat: dimarts; Vot: dimarts

Les noves regles busquen agilitzar la inclusió de nous països a la llista negra de la UE contra la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (informe Romeva sobre pesca il·legal). La pesca il·legal és una greu amenaça per a les poblacions de peixos vulnrables, la transparència dels estats i dels vaixells involucrats és una mesura crucial per acabar amb el problema. L’infome permetrà afegir a la llista d’estats no cooperants països com Corea del Sud, i s’enfrontaran a possibles sancions. El ple també es pronunciarà dimarts sobre la reforma del pla de gestió del bacallà.

Seguretat nuclear i normes de la UE

Debat: dimarts

La Comissió presentarà els plans llargament esperats per a la revisió de normes de la UE en matèria de seguretat nuclear. Tot i que s’espera que la proposta de reforçar les disposicions relatives a la transparència i la independència de les autoritats reguladores, no hi ha cap intenció d’establir criteris de seguretat reals per les centrals nuclears, ja que primen els interessos econômics davant la seguretat humana. S’estableixen disposicions relatives a millores en la seguretat dels reactors existents i normes de seguretat pels treballadors i treballadores.