Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 20 de maig de 2013

Ple Estrasburg, PE: sistema financer, unió bancària, energia (renovables i exploracions off shore), acord lliure comerç UE-EUA, etc…

Prioritats de la Setmana. 20-23 de Maig a Estrasburg (resum de Marc Giménez i Delfina Rossi)

Debat sobre el proper Consell Europeu del 22 de Maig

 

1) Energia

L’objectiu és la competitivitat i per tant es tracta d’assegurar el subministrament i abaratir-ne el preu. El mecanisme per assegurar-ho és acabar de liberalitzar el mercat (tercer paquet), per tal d’assolir un mercat interior de l’energia real al 2014 i la interconnexió de xarxes a nivell transnacionals, per evitar aïllament energètic de països al 2015.

Es fa èmfasis en assegurar el desplegament de la Directiva de renovables i l’acompliment dels objectius en matèria de política climàtica i energètica per al 2020 i més enllà. Parla d’afavorir un marc d’autogeneració i autoconsum d’energia, fonamentalment a base d’un increment de les renovables, a banda de facilitar administrativament els canvis de subministrador en la resta de casos. En la mateixa línia, l’avenç en les xarxes intel.ligents de producció-consum (smart grids), a la vegada d’assegurar l’abastiment per a sectors socials en vulnerables.

Fa èmfasi en crear un clima procliu a la inversió (privada), i en el camp de les fonts netes es refereix a ajudes d’estat per fomentar-les. (En definitiva, tot el contrari que està fent el govern de Rajoy amb els decrets de les renovables, i l’atemptat a la seguretat jurídica de les inversions que la retirada retoactiva de les primes a producció de renovables representa). També fa èmfasi en la necessitat de millorar l’eficiència i l’estalvi energètic, a partir de la implementació de la directiva corresponent, que fa especial atenció als estàndards dels edificis de nova construcció i a la rehabilitació dels existents.

Per altra banda, dintre del camp de la diversificació de la producció convencional, quan parla d’explorar altres fonts d’energia indígenes, i d’assegurar-ne una reglamentació per a la seva explotació segura, s’està referint de ben segur al fracking (gas d’esquist).

2) Fiscalitat

Pel què fa a la fiscalitat, el punt principal és la lluita contra el frau i l’evasió fiscal. Per altra banda, però reclama evitar una fiscalitat agressiva (en el context de consolidació fiscal), en particular parla d’eliminar tributacions que afectin negativament al desenvolupament d’empreses, que impedeixi la recuperació econòmica. (Si bé és relevant que es comenci a prioritzar el creixement per davant del dèficit, no deixa de ser curiós que l’accent es posi quasi exclusivament en les empreses, i no pas en l’IVA, etc.). Per cert, parla de mesures per combatre el frau en la tributació de l’IVA.

Es parla (encara molt obert, pendent de les negociacions de l’ECOFIN) d’avaluar la possibilitat de taxar l’estalvi (dipòsits?), en cooperació amb els països de veïns de la perifèria de la UE. També es posa l’accent en l’intercanvi d’informació entre estats membres per determinar la renta total dels ciutadans/es europeus (la declaració de béns dels residents estrangers a Espanya -o viceversa- s’enmarcaria aquí, és d’entendre). Finalment parla d’avançar en establir un model adequat de fiscalitat per a l’economia digital.

Lluita contra el frau fiscal

Debat i vot dimarts matí.
L’Eurocambra preveu reclamar als Estats membres que donin un pas endavant per combatre els paradisos fiscals i millorar la recaptació d’impostos, en un debat que tindrà lloc el dimarts al matí i que servirà per preparar el Consell Europeu del 22 de maig. L’informe que es votarà busca reduir el frau fiscal d’un bilió d’euros per al 2020.

http://www.library.sso.ep.parl.union.eu/lis/lisrep/09-Briefings/2013/130536REV2-Lutte-contre-la-fraude-et-l-evasion-fiscales-ES.pdf

Adjuntem un article en castellà que explica com la UE pot combatre la lluita contra el frau fiscal.

Sistema de supervisió bancària únic
Debat dimarts a la tarda.

La unió bancaria consisteix en un mecanisme de supervisió únic, una regulació i fons de resolució bancari i un sistema de garantia bancaria.

El Parlament debatrà la regulació que modifica les competències de l’actual Autoritat Bancaria Europea (EBA) per tal d’encaixar-la dins del mecanisme de supervisió únic i del nou rol que se li atorgarà al BCE. Els Verds van presentar esmenes per tal d’augmentar la capacitat de la EBA d’obtenir informació, de fer proves de resistència als bancs de manera anual, de promoure la diversitat del sector bancaria, d’assegurar l’equilibri entre els estats dins i fora de l’euro.

El vot final a l’Eurocambra tindrà dimecres, per donar temps a les negociacions amb el BCE pel que fa a les normes de responsabilitat del supervisor.

Més info: http://www.library.sso.ep.parl.union.eu/lis/lisrep/09-Briefings/2013/120401REV1-A-single-EU-banking-supervisory-mechanism-ES.pdf

Relacionat a la crisis bancària i la necessitat d’establir una resposta europea, Raül Romeva i Joan Coscubiela han llançat la següent iniciativa: http://pecatsbancaris.eu/

Acord de lliure comerç amb Estats Units
Debat dimecres, vot dijous

La Comissió Europea hauria de començar a negociar amb EUA al juliol un nou acord comercial. Els moviments socials denuncien que això podrà perjudicar l’ingrés a Europa de transgènics. En aquest sentit, Raül Romeva ve presentar una pregunta: http://iniciativa.cat/europa/news/44981

Protecció per a les víctimes de violència de gènere
Vot dimecres.

El Parlament Europeu votarà sobre la protecció civil per a les víctimes d’assetjament, agressió o violència de gènere a tota la UE. Amb aquesta norma es pretén garantir el reconeixement de les mesures civils de protecció (per exemple, una ordre d’allunyament) quan les víctimes es desplacin a un altre país de la UE.

Eleccions del Parlament Europeu a 2014

Les properes eleccions europees s’haurien de celebrar entre el 22 i el 25 de maig, no del 5 al 8 de juny com inicialment previst. La nova data donarà més temps al nou Parlament per preparar l’elecció del president de la Comissió Europea al juliol de 2014.

Extracció de gas i petroli en alta mar

Debat dilluns. Vot dimarts

El Parlament Europeu votarà una directiva sobre la seguretat mediambiental en l’extracció de gas i petroli en alta mar. Les empreses energètiques hauran de provar la seva capacitat financera per cobrir les responsabilitats derivades de les seves activitats, i presentar informes de riscos i plans de contingència en cas d’accident abans d’obtenir una llicència de perforació.

Els Verds donen la benvinguda la proposta de la Comissió, però, se senten decebuts que després de les negociacions amb el Consell la legislació no sigui tan ambiciosa i no garanteixi realment la seguretat a la aigües de la UE. Això ha estat consequència dels interessos dels Estats que ja tenen operacions de gas i petroli extensa (con Regne Unit, Dinamarca o Espanya ).

Tot i aixì, gràcies als Verds s’ha aconseguit la protecció de les zones sensibles i vulnerables, destacant l’Àrtic, vital per a la lluita contra el canvi climàtic.

Raül Romeva va presentar una esmena per a la protecció de les zones sensibles, turístics i costaners (com ara les Illes Canàries, però també en vistes a les noves operacions de perforació a la Mediterrània), on un vessament de petroli podria ser especialment devastadora per a les comunitats locals, els pescadors locals, i tindria un efecte negatiu en el turisme.


Com garantir el futur dels sistemes de pensions?
Vot dimarts.

La Eurocambra votarà un informe en què demanen mesures per garantir la continuïtat de les pensions públiques. L’envelliment de la població i l’actual crisi econòmica han posat de manifest la vulnerabilitat dels sistemes de pensions públics i privats.

Afers exteriors

Dimecres a la tarda, el ple de l’Eurocambra debatrà diversos temes d’exteriors, com la situació dels refugiats sirians en els països veïns, la recuperació de béns i capitals d’antics líders dels països de la Primavera Àrab, els progressos de Bòsnia i Hercegovina i l’Antiga República Iugoslava de Macedònia cap a l’adhesió a la UE i l’accés de Birmània al règim de preferències aranzelàries de la Unió.

Renovables. Debat Romeva-Turmes sobre renovables a Espanya.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent