Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

De lobbies, contralobbies i responsabilitat europarlamentària

Davant del lamentable escàndol en què s’han vist implicats alguns Eurodiputats als quals s’acusa d’estar si més no disposats a cobrar per presentar algunes esmenes en favor d’interessos d’alguns lobbies ecònòmics, reitero un cop més el meu compromís de no actuar ni en nom ni en interès d’aquests grups.

Els fets denunciats són prou greus i fan imperatiu que s’obri una investigació sobre l’impacte de l’afer, així com que, d’una vegada per totes, es reguli estretament el paper i la influència dels lobbies a les institucions comunitàries com tantes vegades hem reclamat des de Verds/ALE, massa sovint en solitari davant una preocupant oposició de la coalició PPE-S&D-ALDE.

El cas el va denunciar el tabloid sensacionalista The Sunday Times, ahir, en un article en què explicava els resultats d’una investigació duta a terme amb càmera oculta per un periodista que s’havia fet passar per un lobbista disposat a ‘compensar’ econòmicament a qui l’ajudés a passar algunes esmenes. Les evidències mostren com tres dels Eurodiputats contactats van acceptar la proposta.

Val a dir que, pel què sembla, van ser diversos els MEPs contactats (almenys uns 60) i que la majoria van rebutjar l’oferta, peró pel que es veu n’hi va haver tres que no van tenir massa problemes a sucumbir a ‘la temptació lobbista’.

Es tracta de l’antic viceprimer ministre romanès Adrian Severin i l’antic ministre d’afers exteriors eslovè Zoran Thaler – ambdós Socialistes – així com l’exMinistre d’Afers Interiors austríac Ernst Strasser, conservador. Tots tres haurien acceptat ser generosament retribuits a canvi de fer passar algunes esmenes que afavoririen alguns grups amb interessos econòmics prou clars.

Ja han dimitit tant Strasser ( http://www.monstersandcritics.com/news/europe/news/article_1627460.php/Austrian-EU-deputy-resigns-in-cash-for-amendments-scandal ) com Thaler (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12806955 ). No sé res de Severin.

 

Si voleu saber com han actuat els eurodiputats denunciats, els vídeos ja són disponibles al YouTube:

Severin: http://www.youtube.com/watch?v=An9Yo_gyYYQ ,

Strasser http://www.youtube.com/watch?v=ciXV9jlrIlU o http://www.youtube.com/watch?v=2b28m8D19wc ; i finalment Thaler http://www.youtube.com/watch?v=80Yw5vrrjM8

Personalment lamento els fets i, com el meu grup, reclamo que la investigació es faci de manera ràpida i eficaç per esclarir la dimensió del cas.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent