Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Finances públiques: Tots iguals?, de Raül Romeva (per a Crònica.cat)

Finances públiques: Tots iguals?, de Raül Romeva (per a Crònica.cat)

La manca de transparència i de rigor en l’ús dels comptes públics és, sens dubte, un dels factors que generen més desafecció en la política i les institucions. El Parlament Europeu no n’és una excepció. Tanmateix, és important posar de manifest que no tots els grups afrontem aquesta qüestió de la mateixa manera. Un exemple l’hem tingut aquesta setmana a la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu, on es votava, dimarts, un informe del meu company de Grup (Verds/ALE), Bart Staes, dels Verds Flamencs.  

En Bart es lamentava, després del vot, de com la coalició Socialistes/Populars havien tombat alguns dels aspectes més importants del seu informe. En concret, en Bart justificava la necessitat del seu informe de cara a donar totes les eines necessàries a les autoritats Parlamentàries per assegurar que el 2014, quan tindran lloc les properes eleccions europees, no hi haurà cap escàndol, sigui gran o petit, que embruti encara més la imatge del Parlament.

La sorpresa de’n Bart, que confiava tenir un suport majoritari de la resta de grups, va ser que es va trobar amb 202 esmenes, la majoria de les quals amb el propòsit de suprimir les parts més crítiques de l’informe.

De fet, durant la votació es van suprimir gairebé 30 paràgrafs, la majoria dels quals pretenien dotar el PE de millors eines per a la gestió financera, i sobretot pel control.

Així mateix, també es van tombar algunes propostes que reclamaven més transparència per exemple en relació a l’inacceptable fet que els diners de contribuent siguin utilitzats per cobrir un forat de 121 milions d’euro en el fons de pensions dels MEPs, un Fons Voluntari al qual, personalment, com la resta de companys/es dels Verds, he objectat des que vaig entrar al Parlament i mai he volgut formar-ne part.

Aquesta coalició de fet PPE/Socialistes en temes tan importants com aquests comença a fer la vida del Parlament complicada.

Els grups més petits Verds/ALE, ALDE, GUE i ECR, vàrem  donar suport a l’informe Staes i estem preparant un seguit d’esmenes per a la votació en Plenària per recuperar alguns dels aspectes centrals de la proposta.

La transparència i el rigor parlamentaris, també al Parlament Europeu, són bàsics, però no els podem garantir si els dos grans grups, Populars i Socialistes, s’hi oposen.

La paradoxa és que mentre sembla que hi ha, socialment, una clara exigència per més responsabilitat en la gestió dels comptes públics per part de la ciutadania (cosa que aplaudeixo) els dos grups que compten, elecció rera elecció, amb el major nombre de representants, i per tant amb tot el poder, són els qui més s’oposen a aquesta transparència i rigor.
Font foto: European Parliament



  1. Doncs que vols que creiem  molts dels contribuients!! Amb lo que ultimament veiem i llegim es una vergonya que despres es posi el crit al cel quant el ciutada treballador intenta escatimar totes les factures e impostos que pot. Si en els politics começa la corrupcio, desde Europa fins l’Ajuntament mes petit. Aixo es una vergonya !!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent