Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

28N: canvi de paradigma

Aquests dies em toca, inevitablement, combinar la meva activitat parlamentària habitual (que no és poca) amb la sempre fascinant tasca de recórrer el territori explicant de quina manera penso que és possibe, i necessari, canviar certes dinàmiques de govern i de construcció de país. Les eleccions són a tocar i és el moment de fer balanç i visibilitzar propostes.

Fa temps que vaig assumir que malgrat totes les imperfeccions que pugui tenir una democràcia representativa, avui per avui és el sistema més raonable per tal de gestionar el bé comú. Però per tal que sigui el més efectiu possible calen dues premises: que hi hagi una oferta política prou plural per tal que, amb més o menys afinitat tothom (o gairebé) s’hi pugui sentir identificat, i que en el moment d’exercir el nostre dret a vot ho fem pensant més enllà de qui serà el/la President/a, i entenguem que estem en un sistema parlamentari.

Personalment opino que la construcció de Catalunya ha de passar per tres eixos necessàriament interrelacionats com són l’ecologia, la cohesió social i la construcció nacional, i és aquesta convicció la que em va fer acostar a la formació a la qual pertanyo i que actualment m’ha fet la confiança de representar-la al Parlament Europeu. I és per això mateix també que en aquests moments, com tanta d’altra gent, em trobo fent campanya per tal que el proper 28N aquest projecte que represento obtingui uns resultats que considero adequats per a les necessitats actuals del país i de la seva gent.

No penso, en absolut, que la gent d’ICV siguem millor que la d’altres formacions. Em limito a defensar que les propostes que fem la gent reunida en el sí d’ICV són les que ara com ara fan falta.

El mateix Joan Herrera ho explica a l’epíleg del seu llibre Economia i Ecologia (pg. 221):

‘Necessitem gent, més gent que aposti per un canvi de paradigma cap a un acord social i ecològic. I per fer-ho necessitem altres maneres de fer. No es tracta de solucions simples, ni de consignes, ni de debats frívols, ni de lideratges que omplen ràpid l’estómac, però que després et deixen buit. Però això no puc fer-ho tot sol, no podem ser només un grup, no podem fer-ho si no és construint alguna cosa més gran que nosaltres sols i per separat.

Aquesta proposta de canvis que plantejo va més enllà d’un partit o d’unes eleccions. Va adreçada a tota aquella gent que entén que tenim riscos, però també oportunitats que podem aprofitar. Que es poden fer apssos enrera, però que és possible mirar endavant, sortint de les crisis i avançant-nos a allò que vindrà.

Sabem que aquests anys no han estat ni són fàcils. Sé que una gran part de la societat no pensa com jo. Això implica humilitat, capacitat de diàleg… Però tinc el convenciment que moltes de les nostres apostes per una societat més justa, més equitativa, amb més medi ambient són opcions de futur que necessiten que siguem agosarats’

Estar convençuts i convençudes que allò que ens convé ara és apostar per un enfortiment de la Catalunya nacional, ecològica i socialment cohesionada no significa anar contra ningú, i molt menys vol dir creure’s estar per sobre del bé i del mal. És, simplement, considerar que davant de la situació actual aquestes són les fórmules que ens poden permetre avançar més i millor com a país i com a societat.

Sense dramatismes ni dogmatismes, però sí amb seny i sentit comú.

Assumint que ens podem equivocar, és clar, com tothom, però entenent també que en cas d’equivocar-nos els danys causats seran molt menors que no pas si són d’altres propostes, amb menys visió social, ambiental i nacional, les que s’acabin imposant.

En altres paraules: convicció i humilitat davant la necessitat.

Font foto: Ed. Columna.



  1. M’ha agradat molt aquest post Raül. Jo, com a amic d’ICV, el comparteixo al 100%. Crec, però, que massa sovint, simplifiquem el discurs i el sobredotem de moralitat fent aparèixer ‘bons’ i ‘dolents’. Quantes vegades la nostra formació utilitza entel·lèquies com “la dreta” o “els poderosos” que ningú sap que vol dir.

    Naturalment, aquesta sobresimplificació no és ni molt menys exclusiva nostra. A part de ser compartida per tots els partits, respon a les dinàmiques dels mass media actuals. Qui no transmet un missatge simple i morbós simplement no apareix als mitjans. No obstant, crec que podem i hem d’aspirar a tenir una línia independent, sense sobrsimplificacions, rigorosa, constructiva, sense dogmes i en debat constant, com la que descrius en el post.

    Salut, ànims i endavant!

  2. M’agrada molt aquest bloc tot i no ser ni votant ni simpatitzant d’ICV.

    Penso que calen pasos més valents per donar resposta a les necessitats i conjuntures que en els propers anys patiran els Països Catalans.

    No podem deixar en mans del liberalisme pseudoindependentista (Laporta i cia) L’ESDEVENIR DEL PAÍS.

    Però ICV tampoc juga el paper d’esquerra nacional que hauria de jugar, no seria hora de plantejar un nou agent polític i social amb els sectors socialment avançants i nacionalment autocentrats?

    M’explico: EPM, CUP, Manifest de Maig…

    Esperant respostes.

    Felicitats perl bloc.

    Miquel Fuster

  3. No entenc que ICV tregui la bandera de l’ecologia quan fa campanya, i quan governa, com a l’ajuntament de Barcelona, a l’area de Medi Ambient, s’oblidi de tot i es converteixi amb un important client de la transgènica Monsanto. Com pot set que els parcs i jardins de Barcelona estiguin regats amb el pesticida Roundup, producte estrella de Monsanto?? És aquest l’ecologisme que defensa ICV?? 

  4. La problemàtica i el caos a ICV deu ser molt greu si, ni en campanya, no sou capaços de comprometre-us a deixar d’utilitzar el Roundup de la transgènica Monsanto en els parcs i jardins de Barcelona! Després de molts dies de la denúncia, silenci absolut sobre el tema… No teniu vergonya??

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Catalana/PPCC/Andorra per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent