Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

2011-2012: claus per a un canvi de model de pesca

Mentre preparo la meva visita, demà, a la recentment creada Associació Europea de Pescadors Artesanals, reviso alguns dels temes pendents al voltant de la pesca.

Aquest 2011 serà clau, com també ho serà el 2012, per a la pesca. O més ben dit, pel debat sobre quin model de pesca volem, tant per a Catalunya com per a Europa.

Per posar només alguns dels exemples que reclamaran (de fet ja ho fan) atenció política social i mediàtica, esmentaré: la reforma de la Política Pesquera Comunitària (en curs), la negociació de diversos acords de Pesca de la UE amb terceres parts, com el Marroc, la delicada situació d’alguns estocs, com per exemple la Tonyina Vermella (caldrà veure com afecta la tragedia del Japó a aquest sector), les negociacions per a l’adhesió d’Islàndia amb la pesca com a tema central, les previsions a l’alça dels preus dels carburants, la nefasta política de subvencions europees i estatals, i les seves conseqüències en forma de flota sobradimensionada i sobrecapacitada, la irresponsabilitat d’una part del sector (tant en la fase extractiva com en la seva comercialització), etc…

La llista continuaria fins a fer-se molt més llarga.

La primera conclusió, si més no la més important, es pot reduir en la necessitat d’adonar-nos que cal pescar menys, i de maneres més responsables.

Tot això, que fa temps que tinc clar, és el que m’ha portat a interessar-me de fa temps per una activitat que está dotada, com moltes, de múltiples dimensions.

Pescar és una manera d’aconseguir aliments, i per tant té a veure amb la sobirania alimentària, però també és una activitat econòmica, i per tant té a veure models de desenvolupament social i territorial, fins i tot podríem atribuir-li una gens menyspreable dimensió cultural o tradicional, però al cap i a la fi, també és una activitat que, en tant que depredadora, té un impacte sobre l’entorn, tant l’immediat i com el menys proper.

I això darrer és el que ha motivat, per exemple, que sis de les organitzacions ecologistes més importants que operen a la UE signin conjuntament un manifest amb el que consideren que són les prioritats que cal tenir en compte en l’actual moment de redefinició de l’activitat pesquera europea.

L’adjunto (com a document adjunt), per l’interès que crec que pot tenir la seva lectura.

Foto: Romeva amb la Comissària responsable de la DG Mare, Maria Damanaki, el dia que vàrem organitzar a Estrasburg el debat sobre el Futur de la pesca sostenible.



  1. Hola Raul!!!
    Soc na Maria Orts d’Iniciativaverds de Mallorca. T’escric per que ens estam intentant informar sobre quin serà l’abast de la reforma de la PPC, quins canvis es veuran i com afectarà això a les petites cofradies que tenim a Balears. També ens ha arribat que els organismes implicats poden fer aportacions abans de setembre, però ens agradaria trobar més informació al respecte.
    Ens podries informar un poc dels continguts i de la fase en la que es troba el procediment. Hem vist ja un document de la comissió europea sobre les possibilitats de pesca pera 2012, encara que només el tenim en anglés.
    Grácies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent