Oi?

Algunes notes d'un bloc d'Oriol Izquierdo

No hi ha llimacs sense bava. Per a Narcís Comadira

Aquest dimarts el Cercle Artístic de Sant Lluc va acollir una singular festa d’aniversari. Feia pocs dies que Narcís Comadira havia fet els setanta-un i una colla d’amics i lectors li vam fer ofrena de Quan em llegiu, quaranta-set comentaris de poemes seus publicats per 62. […]

Com recullen algunes cròniques (en trobareu els enllaços en aquest punt del Flux, d’un dels promotors de la iniciativa), el conductor de l’acte, Josep M. Fonalleras, em va convidar a llegir-hi el primer dels poemes de la vetllada, el sonet “Jo”, tot un autoretrat, on entre moltes altres coses afirma:

Crec en l’amor, la taula quan tinc gana,

els plaers de la carn, que em moriré.

El llibre inclou el meu comentari al poema “Epigrama”, sota el títol “No hi ha llimacs sense bava”, que comença:

Ara que Narcís Comadira compleix setanta anys li he fet el petit homenatge privat de rellegir-lo en camí invers. He començat pel darrer llibre i he anat tirant enrere fins que, en arribar a Usdefruit, el poema “Epigrama” m’ha fet aturar. “Epigrama” és el quart poema de la segona i última secció d’Usdefruit, que en conté vint-i-un. I Usdefruit és, segur, un llibre de maduresa, publicat el 1995, a cinquanta-quatre anys, el penúltim que recull Formes de l’ombra, després d’En quarantena (1990) i abans de L’art de la fuga (2002), abans també del seu últim llibre conegut fins ara, Llast (2007).

El poema comença amb aquesta afirmació: “Ara sóc un llimac”. I l’impacte que m’ha fet aturar l’ha provocat, no en dubto gens, la combinació incòmoda, indigesta, de la primera persona del singular amb la imatge llefiscosa del gastròpode. I el dubte, com una reminiscència de lectures anteriors, que no és, aquest, el primer llimac que apareix en la poesia de Comadira. Abans de prosseguir, doncs, com qui surt a caçar cargols, he regirat entre els pàmpols dels poemes anteriors, a la seva recerca i captura.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lectures per oi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent