Cafè en gra

Del cafetar al bloc, la mòlta és cosa vostra

Catalunya&Scotland

A Borgonyà voleien juntes l’estelada i bandera d’Escòcia des  del 1903, quan els Coats escocesos que construïren la fabrica el 1895 s’associaren amb els Fabra, industrials cotoners.

Fundaren la colònia tèxtil Fabra&Coats al costat del Ter, vora de Torelló, i avui pertany al municipi de Sant Vicenç amb el nom de Borgonyà.

Coneguda com “Els anglesos”, tenia quasi mil treballadors el 1.973 i produïa 80 tones de fil setmanals. Quan el tèxtil va anar de baixa  s’anà apagant i consumint aquell micromon colonial fins que el 1999 tancà definitivament.

Ara és un ossari viu de vells treballadors jubilats fa anys i panys que t’expliquen amb enyor una època passada entre cotó i fil, economat i escola, fàbrica i despatx, bugada i estesa, missa de diumenge i feina diària, rutina existencial des dels 14 anys quan entraven a la fàbrica fins el dia que es jubilaven. Ho recorden amb nostàlgia, i es senten afortunats d’haver format part d’una existència ordenada, sense grans alts i baixos, amb la tranquil·litat de la feina assegurada i la vida feta, en la mesura de les necessitats bàsiques i alguns extres per festes assenyalades.

Hi vaig ser divendres seguint tots i cadascun dels carrers que s’enfilen per la vesant del turó, on hi plantaren les cases com qui planta un un arbre més, i fusionaren horts i jardins en una brancada vegetal que exigeix una feina intensa per mantenir-ho polit i endreçat. Trobar-hi les bústies de cada habitatge és com jugar a la cuit i amagar; cal mirar racons, guaitar per sota-escales, apartar plantes, enretirar cortines, endevinar embalums, descobrir boques camuflades sobre capses artesanals fetes ad hoc per les cartes, i així la mirada ressegueix detalls ornamentals a les portes i als tiradors, a les frontisses, les barbacanes i els porticons que fent desiguals les cases iguals.

Les cases de la banda muntanya les vengueren als treballadors que les ocupaven de lloguer a un preu simbòlic, i els carrers “anglesos” de noms Pailsey, Escocia, Coats, Fabra, Catalunya, al plà, son ara habitades per parelles joves que treballen fora, als pobles veïns, ja que dins de Borgonyà, tota la feina és l’oci, i tota la població que en gaudeix s’aplega al Casal dels Avis per passar la tarda, entretinguts amb les cartes, jugant al truc els hòmens i al bingo les dones, entre tallat i cervesa, conversa i romagueries diverses que fan inventari de vicis i virtuts de tot el veïnat.

Quan ahir diumenge, parlava amb els antics colons de Borgonya que venien a signar el seu vot per la independència, i veia les dues banderes que sempre han estat allà juntes, des de principis dels segle XIX, i vaig pensar que l’antiga Colonia de Fabra&Coats podia ser perfectament la premonició articulada de l’estat del benestar a nivell bàsic, sense fronteres, però també sense invasions, una cosa que s’assembla mes a les polis que a les metròpolis i on les lleis no hi són per complir-les, sinó per el benestar de la gent. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per josepselva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent