EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Dia escolar de la No-violència i la Pau

Avui a totes les escoles del món es cel·lebra “El dia escolar de la No-violència i la pau” . Es pot aprofitar l’avinantesa per treballar a l’escola, la pau, els valors, la justicía, la moralitat.

Al cicle d’Educació Infantil , l’educació en valors és considera un contingut transversal, s’ha de treballar i ha de ser present en totes les accions educatives que es duen a terme.

En lloc d’ensenyar valors determinats als infants, hauríem d’educar amb valors i hauríem d’ensenyar a crear valors. No es tracta d’adoctrinar, sinó que cal que quan som davant l’infant li transmetem una sèrie de valors i creem una atmosfera que convidi al diàleg i a la reflexió.

Els recursos per anar fent present en l’espai educatiu, d’una manera més conscient:

-El foment de l’empatia
-L’estimulació d’una actitud assertiva
-La iniciació de dilemes morals 
-La iniciació al joc
-L’ús de titelles en la resolució de conflictes
-L’assemblea

A la primera etapa, més que recursos concrets, cal cultivar una manera de ser present a l’aula que vagi fomentant en els infants les qualitats que pretenem treballar mitjantçant aquests sis recursos.

Una de les formes que podriem utilitzar en aquest dia (i la resta del curs) és la iniciació als dilemes morals. Petites històries que plantegen un conflicte moral i al final de les quals se solen presentar dues alternatives enfrontades entre si que comporten un conflicte de valors.

En aquestes edats es poden treballar mitjançant els contes, ja que els infants reconeixen sentiments i actituds de la seva pròpia experiència vital. Parlar de personatges els permet parlar de manera indirecta d’ells mateixos, opinar sobre les coses que estan bé i les que no, i resoldre com han d’actuar davant de conflictes.

Un recurs és la col·lecció “Posa’t un conte” 

http://www.puc-pac.com 

A través d’aquests contes podem treballar diferents valors com la convivència, la responsabilitat,  l’autoestima, la diversitat, cooperació, creativitat, l’empatia…


Posa’t un conte inclou 5 disfresses, 10 il·lustracions cara/dors , 1 conte, 1 guia pedagògica, CD amb música, materials descarregables online.

A través de diverses històries, els nens i nenes podran viure a través dels personatges diferents emocions i sentiments.

Fomenta la empatia cap els altres i dóna peu a la reflexió.
 
 

ML.   1. Em sembla molt interessant i important el que dius, és imprescindible transmetre valors als infants. Sobretot avui en dia, que personalment crec que s’estan perdent certs valors i la bona educació, els mestres hem de fer el possible per a transmetre tot això. Tot i així, penso que s’està deixant tota la responsabilitat als mestres i que els pares se’n despreocupen, cosa que crec que no hauria de ser així; pares i mestres hauríem de ser un equip, no dos equips enfrontats. 
  2. M´ha agradat molt quan has dit que s´ha d´educar amb valors i no ensenyar valors. Crec que és la manera que els nens i nenes els vagin assumint com a seus i vagin configurant el seus principis propis de valors. Coincideixo, també, amb la Marta Garcia en que tant pares com mestres han d´anar a la una. En aquest sentit crec que és el conjunt de la societat que hauria de fomentar valors positius per tal que els més joves els assumissin, ja que en un món tant interconectat i a on hi ha tantes influències externes (t.v., internet, publicitat…) tant sols amb una bona feina de pares, mares i mestres, sovint no és suficient per a garantir uns valors positius entre els nostres infants. 
  3. Le acabo de dar un vistazo a la pagina web y que chulo !! tb hay para particulares por lo que veo… siempre sacas cosas muy interesantes, felicidades por el blog !!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Contes, Educació Moral i per la pau per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent