Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

Nadal

Avui me’n vaig a Castelló, hi estaré una setmana sense ordinador i envoltada de família i amics. No sé si és el bloc que accentua la meua natural tendència a la introspecció i a l’entotsolament, però aquests dies estic pensant molt en els Nadals de quan era xicoteta, en l’escampada de canelons a la cuina esperant per ser farcits, Mary Poppins i Mujercitas, que les feien tots els anys a la tele. Ma mare em prenia el pèl perquè amb Mujercitas, com que jo ja sabia que la germana xicoteta s’havia de morir, començava a plorar molt abans.  Un any tenia el xarampió i em vaig passar el Nadal al llit, em van dur una tele xicoteta a l’habitació i no em podia destapar,  i els Reis em van deixar els regals a l’habitació, quan em vaig despertar estaven tots allà. I el pessebre, que era enorme, enorme (a mi m’ho semblava), i l’emoció de pujar al traster a buscar les figuretes, i el xiquet que té fred al pessebre i Maria partera que ningú li obri la porta.  I la Missa del Gall, abrigadíssims i excitadíssima per anar pel carrer tan tard, i la xocolata desfeta en tornar a casa. Quan ja era més grandeta vam començar a anar la Missa del Gall a Sant Nicolau (l’església més antiga, més bonica i més xicoteta de Castelló)  perquè feien la missa en català. I la casa plena de gent i de matalassos per terra, i una feliz Navidad y un bienestar duradero, con toda sinceridad les desea el barrendero, i al mundo entero quiero dar un mensaje de paz. I què li darem al noi de la mare i fum, fum, fum i les olors de casa a Nadal (les recorde perfectament) i el circ. A Castelló a Nadal venia el circ Price i un any el Circo Ruso Sobre Hielo, molt més gran i més exòtic. I la taula parada com només a Nadal, amb les copes i els plats bons i les tasses de cafè de la vitrina que només es feien servir a Nadal i que eren (són) blaves amb dibuixos de dracs i una senyora xinesa al fons que només es veia a contrallum…M’enyore, m’enyore de la meua infantesa, d’un temps en què tot em semblava llustrós i meravellós.

En fi, bon Nadal  a tothom.



  1. …mi ricorda sensazioni simili dei Natali passati a Palermo. Situazioni diverse, ma vedevo le cose con lo stesso tipo di occhi.

    Giocare a tombola e a Sette e Mezzo fino alle 5 del mattino (anche i bambini la notte della vigilia potevano rimanere in piedi fino a tardi).
    Il pomeriggio del 25 col Mercante in Fiera in cui lo Zio Pippo faceva il banditore d’asta e che collegava il pranzo con lo spuntino di mezzanotte in cui si mangiavano gli avanzi del pranzo.

  2. Per més que ens diguem a nosaltres mateixos que aquestes festes són un pou de gastar diners, de problemes, de sentar-te a taula amb familiars que no veus mai i tot el que tu vullgues, però les recordes molt. El meu pare sempre portava una caixa d’ostres d’El Cantabrico del carrer Canuda i no vegis com xalavem tots a casa i a més el xampany Delapierre que no faltés, el pollastre ben rostit i tots a taula amb tot lo bò mi millor de la casa.  Sempre hi havia algú més de la família que venía del poble ..

    Recordes a les persones que no hi són i desitges passar un any millor.
    Bon Nadal amb la família i una miradeta a Santa Llúcia no estaría de més ……
  3. Bells records, moments en que els petits eren protagonistes. Fèiem un pessebre amb riu i camps de mill del canari i l’herba creixia amb els dies i les regades. El caganer a un racó visible esbravava tot el món escatològic ( "si voleu riure sense pecar, parleu de la merda i del cagar" – deia la meva àvia ) i compartia espai amb l’anunciació: l’àngel amb ales, els pastors adormits amb la pell i la samarra, l’olla al foc… entranyable. El meu germà que insistia en posar-hi els indis de plàstic… Tot és joc a la infància, meravellós joc. Que tornis ben plena.
  4. Doncs jo vaig a la Sardenya. Objectiu prioritari: comprar alguns dels llibres que sonen en aquest bloc -si no els he baixat amb l’Emule com ha passat amb el de Sciascia. Ja he buscat les llibreries de l’Alguer per treure-hi el nas. I amb un diccionari al costat a llegir que la vida es curta i la bona literatura ens la fa més suportable, com aquest bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent