Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

Publicat el 9 de gener de 2008

munnezza

Que vol dir deixalles, escombraries, fem, en napolità. Fa dies que volia escriure alguna cosa sobre el fet que Nàpols s’estiga ofegant sota més de 100 tones de fem, el problema és que després d’haver llegit un fum d’articles i d’haver intentat en va que algú m’ho explicara, no entenc res.
Em consola molt que el sociòleg Enrico Pugliese, napolità i director de l’Irpps (Istituto di ricerche sulla popolazone e le politiche sociali) tampoc ho entenga i comence un article a Il manifesto del diumenge dient "he rebut ens aquests mesos diverses invitacions per intervenir sobre la qüestió de les deixalles a Nàpols i la Campània. Les he declinat sistemàticament pel fet de no aconseguir comprendre què està passant exactament". A continuació el seu article és una sèrie de preguntes aparentment sense resposta. Anem bé.
No sóc capaç d’explicar que passa a Nàpols ni com s’ha arribat a aquesta situació. Part del problema és la camorra, sense dubte, és l’explicació que està tenint més èxit, llàstima que no siga una explicació: la camorra òbviament hi és i hi fa negoci, però, com diu Pugliese, la referència a la camorra acaba sent genèrica i mítica i ajuda ben poc a comprendre.
Un altra part del problema és la solemne incapacitat dels polítics (d’esquerres i de dretes) i de les institucions campanes. La gestió de les deixalles és la més cara d’Itàlia, tenen una quantitat de gent que se n’ocupa 7 vegades superior a regions com el Vèneto que produeixen moltes mes deixalles. Recentment han estat contractades (amb fons europeus) dues mil persones més per per una recollida diferenciada inexistent. Les xifres gastades en assessors i experts són literalment astronòmiques, les deixalles napolitanes sovint són enviades a Alemanya amb costos altíssims i, en aquests moments el fem napolità està sent recollit per l’exèrcit per ser enviat a altres regions italianes, les escoles estan tancades per motius d’ordre públic i sanitaris. A Nadal, mentre tot això passava, el govern estava de vacances, abans d’ahir (pràcticament dues setmanes després de l’inici de l’emergència) Prodi va anunciar mesures radicals per solucionar el problema. Les mesures radicals són nomenar l’enèsim comissari especial. Han nomenat a De Gennaro, superpolicia heroi de l’antimàfia i l’antiterrorisme i cap de la policia durant els fets de Gènova del 2001.
Quan entenga alguna cosa ja ho faré saber.



  1. No s’entén i si tú no ho entens ….. Ara, recordo el San Gennaro dels miracles i ara ens expliques que hi ha un super policia que es diu De Gennaro .. autèntic.

    Aquests fets són els que ens fan ballar el cap del teu país d’Itàlia !
  2. Sembla dir Camorra i no haver d’explicar res més, com si fos una mena de sortilegi que justifica la barreja d’ineficàcia, corrupció, burocratisme, model de consum descontrolat i i caràcter forasenyat que traspúa tot aquest pasticciaccio brutto di Campania.

    Per cert, la panòplia legal dels negocis de’n Tony Soprano també és la recollida de deixalles…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de coses que passen per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent