Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 3 de juny de 2012

Xoc de titans. Com Andròmeda xocarà contra la Via Làctia

La visualització científica d’una simulació per ordinador mostra la col·lisió inevitable entre la nostra galàxia, la Via Làctia, i la galàxia d’Andròmeda (també coneguda com M31). Les observacions del Telescopi Espacial Hubble de la NASA indiquen que les dues galàxies, unides per la seua gravetat mútua, xocaran en una gairebé col·lisió frontal d’ací a uns 4 mil milions d’anys a partir d’ara. Les formes de discos prims d’aquestes galàxies espirals seran fortament distorsionades i irrevocablement transformades per l’encontre. D’ací a uns 6 mil milions d’anys a partir d’ara, les dues galàxies es fusionaran per formar una única galàxia el·líptica.

La visualització cobreix 8200 milions d’anys en el futur a una velocitat de 105 milions d’anys per segon. Els colors són representatius: blau clar per a les galàxies espirals (considerant “blau” en el llenguatge de l’astronomia, per la seua formació activa d’estrelles) i color groc-ataronjat de les galàxies el·líptiques (anomenant “roig” pels astrònoms per les seues poblacions estel·lars velles). S’ha afegit a la simulació un camp de fons a l’atzar de galàxies per tal d’indicar el moviment de la càmera a través del volum de simulació.

Nota: 1 Billion americà = 1000 milions.

Video: Crash of the Titans Science Visualization (Annotated)

Crèdit visualització: NASA, ESA, i F. Summers (STScI)

Crèdit simulació: NASA, ESA, G. Besla (Columbia University), i R. van der Marel (STScI)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de La Galàxia per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent