Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Juny: Europa truca a la porta

Comença juny amb una bona notícia, la justícia europea retorna la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí  que havia estat retirada a principis de març, amb una forta divisió a la cambra europea. Si la retirada de la immunitat va acaparar portades, el seu restabliment ha tingut titulars breus mig amagats a la premsa catalana, o ha estat ignorat per la premsa espanyola; és cert que fa anys que vivim en mons paral·lels: Els principals diaris espanyols amaguen als lectors que Puigdemont torna a tenir immunitat.

Mentrestant, Cuixart i Sànchez ja poden anar a Estrasburg: el TC confirma dividit la condemna per sedició.

Són els mateixos magistrats que ja van fer una dura crítica de la condemna per sedició dels presos polítics.

Mentrestant, el Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa demana a Espanya que retiri les euroordres i alliberi els presos. Sembla, doncs, que Europa truca a la porta de l’Estat i es demostra que la lluita des de la presó i des de l’exili dona fruits. Laura Castel, senadora i membre de l’Assemblea del Consell d’Europa: “Al Consell d’Europa s’ha guanyat de golejada”. (Rufian va aconseguir que ERC tingués un membre a l’Assemblea del Consell d’Europa, ara ha donat fruits). A l’entrevista diu això:

Laura CastelLaura Castel, senadora d’ERC i membre del Consell d’Europa (Foto: LC)

Per a qui no ho sàpiga, que és el Consell d’Europa?
—És una organització prescriptora de drets humans i dels estàndards democràtics, formada per quaranta-set estats membres representats. No tan sols els de la Unió Europea. Emet resolucions que haurien de ser d’obligat compliment pels estats membres. Hi ha 220 convencions o tractats internacionals sota el paraigua del Consell d’Europa: la Carta Europea de Llengües Regionals o la Convenció Europea de Drets Humans, la més coneguda.

Com és que hi sou, dins el Consell d’Europa?
—Perquè ho hem negociat. Cada estat hi envia els seus representants, i no ens ho volien donar. Tot i que ens tocaria, per pes al parlament espanyol. Sempre feien el ronsa. No podia ser que sempre hi hagués el PNB i nosaltres no. Però al final, vam fer valer els nostres vots. Sóc l’única independentista catalana de l’estat espanyol, allà dins. També hi ha diputats i senadors del PP, PSOE, Podem, PNB, i Vox.

Les claus de l’informe del Consell d’Europa que han fet saltar les alarmes a l’estat espanyol. En aquest article hi ha una bona anàlisi on hi trobem paràgrafs com aquest:

Presos en llibertat i euroordres retirades

La comissió parlamentària demana a les autoritats espanyoles que reformin els delictes de rebel·lió i de sedició perquè “no puguin interpretar-se com si quedés sense efecte la despenalització de l’organització de referèndums il·legals del 2005, i que no portin a sancions desproporcionades per transgressions no violentes”. Afegeix que “es consideri l’indult o l’excarceració” dels presos polítics “condemnats pel seu paper a l’organització del referèndum inconstitucional i les manifestacions multitudinàries pacífiques relacionades”. I encara més, demana que es deixi de perseguir els exiliats i els nombrosos ex-alts càrrecs acusats i pendents de judici “relacionats amb el referèndum del 2017”. I també, en referència al president Quim Torra, demana que es retirin les sancions contra els polítics successors dels presos per haver dut a terme accions tot expressant simplement la seva solidaritat per l’empresonament.

Europa, doncs, continua pressionant a l’estat espanyol, sense pressa, però sense pausa. Els presos aviat sortirien de la presó, malgrat no amb l’amnistia, sinó només amb un indult parcial revisable, però això serà una altra història.

La Guàrdia Civil, mentrestant, continua filtrant notícies del cas Volhov i es publica una fotografia amb una captura de pantalla d’una videoconferència entre Carles Puigdemont, Marta Rovira, Oriol Junqueras, Anna Gabriel, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Xavier Vendrell, Elisenda Paluzie, Josep Rius i Marcel Mauri. Els diaris de Madrid ho venen com una conspiració contra l’estat, i el Suprem s’encara a Europa i diu que la immunitat de Puigdemont no val a Espanya

Ja sabem que “ells no són d’eixe mon”.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política, per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent