Lluçanès Terra de Transhumància

Camins, pastors, ramats...

Bon dia des del Lluçanès, terra de transhumància

Avui, amb motiu de la 3a Jornada de transhumància de Solc, obrim aquest blog que vol ser l’indret on relacionar-se amb la història i l’activitat feta, però també amb les propostes de futur que la transhumància, els pastors, els ramats, l’artesania, el territori, les associacions i les institucions ens proposin i duguin a terme. Un espai de recull i d’inversió per a una activitat que ha donat forma i personalitat a la comarca del Lluçanès. Esperem que us hi trobeu a gust i que ens ajudeu en aquest camí. Un espai que neix amb la col·laboració de LaRella.cat i anirà creixent de la mà de Solc, música i tradició al Lluçanès.

Lluçanès, terra de transhumància

L’any 1994, Solc, música i tradició al Lluçanès organitzava la primera ruta de transhumància en el marc del cicle de música i cultura popular que durant 20 anys ha dinamitzat una part important de l’activitat cultural a la comarca.

(Continua)

Des de llavors, una feina constant de recuperació de la xarxa de camins ramaders del Lluçanès ha permès posar al descobert un importantíssim patrimoni de més de 300 km d’aquests camins, que actualment tenen la seva concreció en un mapa editat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i en la senyalització de les quatre rutes principals fruit d’un conveni de col·laboració amb el Consorci del Lluçanès. Aquestes rutes han estat incorporades al mapa de la xarxa de vies principals de Catalunya editat per la Fundació del Món Rural. Una feina que ha estat possible gràcies a l’interès i el voluntariat dels membres del Grup de Treball de Transhumància de Solc, al llarg de més de 15 anys de d’activitat.

Tota la feina feta fins ara planteja moltes possibilitats de cara al futur, com ho demostra l’interès creixent envers aspectes del patrimoni com són els camins ramaders o tot el que els envolta, esdevenint elements dinamitzadors del territori des del punt de vista cultural, professional, turístic, artesanal, econòmic… Per aquest motiu, des de Solc, música i tradició al Lluçanès s’impulsa aquesta proposta –Lluçanès, terra de transhumància- que vol interrelacionar diferents aspectes vinculats a la transhumància al Lluçanès i impulsar projectes diversos que s’hi refereixin, amb la intenció d’afavorir propostes que ajudin la gent del territori i el mostrin als visitants des de la seva pròpia personalitat, lluny dels cromos pensats per als passavolants que poden arribar a convertir un territori en un aparador buit de gent i de personalitat.

La feina dels pastors, els productes alimentaris, el coneixement del territori, la memòria dels camins, els oficis artesans, l’intercanvi comercial… un munt de possibilitats se’ns obren al davant i que la petjada de la transhumància ens pot facilitar aquí, al Lluçanès, terra de transhumància.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de L'actualitat per llucanes2 | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent